"Zagreb živi za ovakve utakmice"

LEON. Grad gotike od nekih sto tisuća stanovnika očarat će vas na prvi pogled. Svojim šarmantnim izgledom, ulicama koje neodoljivo podsjećaju na dalmatinske kale i rijetko viđenom opuštenošću. U regiji Castilla e Leon živi se polako, iz dana u dan. Dočekat će vas druželjubivi Španjolci, od kojih se naravno nitko ne služi engleskim jezikom, nadaleko poznata gastronomija i - besplatna cerveza, vrhunsko domaće pivo. 

Grad je to rukometaša Ademar Leona koje na svakoj utakmici bodri šest tisuća fanatičnih navijača. Lik strašnog Garralde vidjet ćete na autobusima, zgradama, stajalištima, a reklamira čak i šećer za kavu. Rukometaši Zagreba znaju gdje su došli i što ih sutra popodne čeka u gradskoj dvorani. Obrane li prednost od šest pogodaka iz prve utakmice, ući će u finale Kupa pobjednika Kupova i na najbolji mogući način osvetiti se Ademaru za ne tako davni poraz u finalu istog natjecanja.

"Naša mlada ekipa samim ulaskom u polufinale, ali i utakmicom u Ledenoj dvorani već je postigla veliki uspjeh." - stalno ponavlja trener Nenad Kljaić. No, teško da i sam u to vjeruje. Zagrebaši su došli po vizu za finale, atmosfera unutar ekipe to će najbolje potvrditi.

"Gotovo je nevjerojatno koliko smo se podignuli od početka sezone, stalno idemo prema gore i to je ono što me kao trenera posebno veseli." - istaknut će.

Protekli se tjedan opako treniralo, ispravljale su se sitne greške iz prve utakmice, na treninzima su preko razglasa čak simulirali navijačku buku kakva će ih sutra dočekati u prepunom Ademarovom zdanju. Neće biti nimalo lako. Leon će krenuti oštro, pokušati ranim vodstvom unijeti nervozu u Kljaićeve redove, a dodatan vjetar u leđa sigurno će dobiti u obliku sudačkog kritrija. Zagrebaši moraju ostati hladne glave, zaboraviti prednost od šest pogodaka i ponoviti obranu koja je zaledila Španjolce u Zagrebu.

"Jednostavno se moramo prilagoditi sudačkom kriteriju. Krenut ćemo s dubokom 3-2-1 zonom, a ako ne prođe, opalit ćemo alternativu; nešto pliću 5-1 formaciju i klasičnu 6-0 obranu. I nadati se da će Ademaru opasti koncentracija u napadu, što nije rijetkost."

U subotu popodne Zagrebaši su odradili trening i dogovorili posljednje detalje. A ujutro su dobili informacije o protivniku iz prve ruke; u hotelu u centru posjetio ih je Mirko Alilović, drugi Ademarov vratar i budućnost hrvatske reprezentacije.
Kada smo razgovarali u Zagrebu, nakon prve utakmice, bio je silno nezadovoljan..

"A kako ne bih bio?  Šest razlike izgubiti, 20 golova zabiti i obranit tri udarca. Zagreb nas je prelako dobio, neumorno su tijekom svih 60 minuta forsirali 3-2-1 obranu, pokazali su taktičku zrelost, izdržljivost, ali na našu sreću i brzopletost u napadu. Da su imali više mirnoće, mogli su nas dobiti s barem osam razlike. No, u današnjem rukometu šest pogodaka prednosti nije puno. Krenut ćemo s dosta presinga i ako povedemo s dva-tri razlike već na početku, to će biti veliko iskušenje za Zagrebaše. Javit će se nervoza i to bi mogla biti naša velika prednost." - kaže nam Alilović, ističući da ne ramišlja toliko o sucima, mada se ne bi bunio da kriterij bude onakav kakvog svi očekuju.

"Uopće ne znam tko će nam suditi i trudim se ne misliti o tome. Mogli smo se i mi buniti u Zagrebu, bilo je dosta sumnjivih odluka. shvaćam da se Zagreb boji, Španjolci imaju veliki autoritet, a bit će i dosta pritisaka iz publike. No, ponavljam, razmišljam isključivo u našoj igri. Svi smo veliki optimisti, vraćaju nam se Sigurdsson i Jacobsen i mislim da možemo dohvatiti finale. No, neće nam biti lako, Zagreb u hrvatskoj ligi praktički nema s kim igrati, oni žive za ovakve utakmice i zaista su fenomenalna ekipa."

Nismo izdržali a da s Alilovićem ne otvorimo temu Danijela Šarića, prvog vratara Ademara koji je navodno odbio ponudu čelništva HRS-a da u budućnosti brani boje hrvatske reprezentacije. Informacije koje smo u međuvremenu dobili od predsjednika Kavrana kontradiktorne su. Nama se ljudi sami nude, Šarić si pokušava podići cijenu - bile su samo neke od predsjednikovih otrovnih strelica...

"Danijel je moj jako dobar prijatelj i razgovarali smo o tome. Ali upravo zbog toga ne mogu dati nikakav komentar, to ipak nije moja stvar..."

Dea Redžić

Pročitajte više