Zajec, Dražen i borba da se nogomet vrati navijačima: Što veže Boyse i Gate 13

Foto: EPA

U NEDJELJU se sprema novi veliki spektakl Futsal Dinama na Šalati. Najpopularniji futsal klub u državi imat će svoje jubilarno, peto predstavljanje ekipe i otvaranje sezone na kultnom mjestu zagrebačkog sporta. Kao gost stiže grčki Panathinaikos, najzvučnije ime dosad. Kao i uvijek, pratit će ga njegovi glasni i vjerni navijači, u navijačkom svijetu dobro poznati Gate 13. Pritom nije nikakva tajna da Bad Blue Boysi i oni njeguju bliske i prijateljske odnose, potvrđene brojnim porukama podrške i iskazivanjima poštovanja. Ovo je priča o tom prijateljstvu. 

>>> Veliki vikend navijačkog ludila kulminira u nedjelju na Šalati 

Poruka podrške BBB-a za vrijeme nedavnih požara u Grčkoj.

Zajec započeo plavo-zelenu dinastiju, pokojni Dražen ju osnažio

Kada je Velimir Zajec 1984. godine kao jedan od najboljih igrača bivše države otišao iz Dinama u Panathinaikos, radilo se o klubu koji je nakon 7 godina čekanja ponovo postao prvak Grčke i time evocirao uspomene na razdoblje iz ranih 70-ih, kada su bili viceprvaci Europe. "Zeko" je postao ljubimac navijača baš kao i u Maksimiru. PAO-u je dao 4 igračke godine, ali je do kraja života na neki način ostao vezan uz atenske Zelene, kako im je, shodno boji dresa, nadimak. Bio je njihov trener, a početkom 2000-ih čak i sportski direktor kluba. Koliko ga cijene navijači dovoljno svjedoči i podatak kako se u blizini ulaza na glavnu navijačku tribinu nalazi baš njegov grafit. Nakon Zajeca, a otvaranjem nogometnih granica u Europi, nastala je prava pomama za hrvatskim igračima. Tako je boje PAO-a branilo preko deset Hrvata, a najveći broj stigao je u Atenu baš preko ili iz Dinama - Silvio Marić, Goran Vlaović, Dimitrios Papadopoulos, Danijel Šarić, Ante Rukavina, Igor Bišćan, Danijel Pranjić, Gordon Schildenfeld i Cleyton. Kada su prije šest godina PAO-vi navijači posjetili Zagreb, prva stvar koju su napravili bila je posjetiti grob Dražena Petrovića i pomoliti se - u njihovim redovima vrlo je snažna legenda kako je Dražen netom nakon velike tragedije trebao potpisati baš za njih.



Ipak, vjerojatno od svih Hrvata najviše pamte Stojka Vrankovića - hrvatski košarkaški div slavnom je blokadom u finalu Eurolige 1996. godine u Parizu protiv Barcelone donio Zelenima prvo europsko zlato u njihovom najtrofejnijem sportu. Pa tko su ti Gate13 koje vole Hrvate?



 Glasni i pomalo opasni sportski fanatici za koje je crvena boja zabranjena

Gate 13 je ime tribine/ulaza na njihovom stadionu Leoforos, koja okuplja sve podružnice u jednu veliku navijačku skupinu. Organizirani su uglavnom geografski - po atenskim kvartovima, drugim grčkim gradovima i drugim, pa čak i prekooceanskim zemljama - na njihovim utakmicama je najnormalnija stvar vidjeti navijačke "krpe" iz Belgije, Engleske, Beča, Njemačke, Australije ili nekog od stotina grčkih otoka. Svaka jača i brojnija podružnica ima svoj navijački klub ili udrugu, a centralni se nalazi odmah preko puta stadiona na Leoforos aveniji. Inače, puno ime stadiona je Apostolos Nikolaidis, ali malo tko ga tako zove, već je uvriježen naziv Leoforos po aveniji na kojoj se stadion nalazi.  Poznati su po svojim velikim pirotehničkim predstavama, što je uglavnom posljedica neorganiziranosti grčke policije, uslijed koje je na stadion moguće unijeti što god poželite. Gostovanja su u grčkom prvenstvu uglavnom zabranjena uslijed velikih netrpeljivosti navijačkih skupina koja debelo prelazi mogućnosti osiguranja utakmice od nereda. Budući da je Panathinaikos organiziran kao sportsko društvo, Gate 13 imaju široku lepezu sportova, i amaterskih i profesionalnih, i muških i ženskih, koje aktivno prate i podržavaju svoju momčad. Pritom su nogometni i muški košarkaški klub jedini privatni klubovi i djeluju kao zasebna dionička društva. Svi drugi sportovi su dio sportskog društva, amaterski su i sportskim društvom upravljaju baš navijači.



Treba napomenuti i kako su Zeleni apsolutni zaluđenici za sportom. Proslave naslova u ženskoj odbojci ponekad atmosferom podsjećaju na argentinske nogometne derbije, a njihova ljubav prema svom klubu je teško shvatljiva u hrvatskim okvirima koji su česte predimenzionirani u narativu, a neostvareni u praksi. Posjetama stadiona i dvorana, strašću navijanja,  isticanjem, ponosom i poznavanjem svojeg kluba, Zeleni mogu "stati na crtu svakom klubu na svijetu". Čak i najekstremniji klubovi navijača istinski vole sport, i između paljenja bengalki, podržavanja svoje momčadi i vrijeđanja suparničkih navijača, oni zbilja gledaju utakmicu i aktivno o njoj raspravljaju. Transferi, uprava, klupske financije i novi trendovi stalna su tema njihovog navijačkog svijeta.

 

Premda Zeleni održavaju rivalstvo i s AEK-ovim i PAOK-ovim navijačima, baš ništa se ne može usporediti s odnosom između njih i Olympiakosa. Nije nimalo čudno da je taj derbi poznat kao Μητέρα των μαχών, odnosno "Majka svih bitaka". PAO i Olympiakos nisu rivali, oni su smrtni neprijatelji. Taj odnos je nešto najbliže u Europi onome što postoji između, recimo, hrvatskih i srpskih navijačkih skupina.  Čak i kada ne igraju protiv svojih smrtnih neprijatelja, dobar dio repertoara na manjim utakmicama usmjeren je upravo prema njima. Broj tučnjava, prekinutih utakmica i velikih incidenata danas se broji u stotinama, a iduća dva primjera najbolje oslikavaju mržnju između  atenskih Zelenih i pirejskih Crvenih. Jedna od najvećih tragedija dogodila se 2007. godine kada je na utakmici ženske odbojke s 27 uboda ubijen pripadnik Gate 13, Mihalis Filopoulos. Ono što je apsolutno skandalozno je činjenica da su ubojice mladog navijača ljudi koji danas sjede u tijelima  Olympiacosa, a jedan od njih (bivši vođa Gate 7) čak obnaša dužnost predsjednika sportskog društva.

"Mihalis živjet ćeš vječno"

Drugi incident se dogodio prije malo više od godinu dana kada su Olympiacosovi huligani (poznati i kao GATE 7) napali Panathinaikosovu ekipu u - gejmingu. Tada je potvrđeno, više ne postoji sport ili prilika u kojem se mržnja i netrpeljivost između ove dvije grupe može sakriti. S obzirom na to da navijači Olympiakosa gaje prijateljske odnose s Delijama, BBB-i i oni su tu našli zajedničkog neprijatelja. 

Poruka od Gate 13 za Torcidu

S BBB-ima ih veže prijateljstvo, ali i slične borbe

Prvi kontakti između BBB-a i Gate 13 bili su zapravo preko zajedničkih prijatelja - navijača bečkog Rapida i talijanske Rome s kojima su obje grupe, Gate 13 na organizacijskoj, a BBB na privatnoj razini, gajili dobre odnose. Uskoro su započele i međusobne posjete najvećih derbija između navijačkih grupa, koji su danas postali već tradicija. Baš su navijačke grupe došle na ideju da Futsal Dinamo na Šalati ugosti baš Panathinaikos, što su Grci oduševljeno prihvatili. 



Inače, BBB-e i Gate 13 povezuje i borba protiv nogometnih struktura u svojim klubovima, ali i nacionalnom savezu. Zeleni su se jako dugo borili protiv dugogodišnjeg predsjednika Olympiacosa, Evangelosa Marinakisa, koji je kao alfa i omega tamošnjeg nogometa grčki pandan Zdravku Mamiću. Baš kao i hrvatski bjegunac, Marinakis je kršio zakone i sudjelovao u brojnim aferama, da bi na koncu bio optužen zbog dilanja heroina. 


Baš kao BBB-i, ni Gate 13 nisu imali sreće s klupskim upravama. Dugo su godina bili bitke s bivšim vlasnicima, da bi, baš kao i u Zagrebu, u trenutku kada su mislili da je nastupila pobjeda, postalo teže nego ikada.  Vratili su se na svoj stadion Leoforos, sadašnji  predsjednik Alafouzos, inače vlasnik jedne komercijalne lokalne TV kuće je kupio dionice od bivšeg omraženog vlasnika i oformio tzv PAO mprosta, u prijevodu "naprijed PAO". Taj savez je trebao s vremenom otkupljivati dionice i kroz dokapitalizaciju povećati vrijednost kluba ali nisu se proslavili. Alafouzo je otkupio dionice i ponudio navijačima okupljenima u "savez" da ih otkupljuju, ali nijednom nisu prebacili 10 000 članova. Neki od članova koji podržavaju savez su bivši igrači poput Warzyche, Boumsonga, Karagounisa i Djibrila Cissea. U međuvremenu, Alafouzo je upao u probleme sa zakonom  (korupcijske prirode) i cijela priča je stala. Lani su bili vrlo blizu kraha i jako dugo im je prijetio mač nad glavom i izbacivanje u treću ligu uslijed financijskog kolapsa. Istovremeno su pobjesnili kad je  Alafouzo ušao u "tal" s čelnicima Olympiakosa u borbi za savez, protiv "Turaka", kako "tepaju" predstavnicima AEK-a i PAOK-a. Zapravo, radilo se dobrim-starim, desno-lijevo političkim prepucavanjima u kojima je najveći talac postao baš Panathinaikos. 


 

Nevjerojatno je koliko Grci dobro prate situaciju u hrvatskom nogometu i koliko poštuju BBB-e i njihovu borbu u čijem djelovanju pronalaze motivaciju i za svoje bitke. Pritom i oni, kao i romanisti, i druge navijačke grupe diljem Europe dobro prate Futsal Dinamo kao klub, ali i fenomen, izraz težnje za vraćanjem nogometa navijačima u današnjem, konzumerističkom i korporativnom nogometu. I baš kao i Zeleni, očekuje se dolazak i drugih navijačkih skupina u Zagreb. Nedjelja, 9.9., Šalata - Zagreb će gorjeti!

 

Pročitajte više