Hoće li se i Rosso prije utakmice javljati u najbližu policijsku postaju?

JEDNE su lijepe poljudske večeri Igor Štimac, aktualni predsjednik Udruge prvoligaša i veliki zagovaratelj očuvanja "purgera i tovara " od verbalnog istrebljenja te Branko Grgić, tada u ulozi Hajdukovog predsjednika, a danas državni tajnik u Ministarstvu za turizam, bakljadom u svečanoj loži slavili hajdučke uspjehe. Sinoć je to napravio i Hajdukov 36-godišnji debitant, Giovanni Rosso.

> Manchester, Liga prvaka... Nitko se ne može mjeriti s našim derbijem

Ponijele su ga emocije, poput malog djeteta nakon utakmice je izjavio da ovakav derbi nema ni Manchester United, da nije znao što bi sa sobom kada mu je trener Miše rekao da ulazi u igru. Da, Rosso je definitivno "odlijepio" i donekle možemo razumjeti posljedice euforije koja se propinjala Poljudom, ali igraču s toliko internacionalnog iskustva ne smije se dogoditi da s gorućom bakljom paradira Poljudom. Ne smije mu se dogoditi dok država zbog jednakog "kiksa", potiskujući relevantne probleme, pribija navijače na stup srama.

Pravila igre trebala bi biti jednaka za sve, ali naravno da to nije tako. Hajduk će sasvim sigurno platiti kaznu zbog propusta u organizaciji; zbog pet tona konfeta koje su odsjele na travnjak pa je početak susreta kasnio 20 minuta, a igrači su se dvaput presvlačili u iščekivanju početnog zvižduka, zbog tradicionalne Torcidine bakljade i sramotnog majmuniranja kojim je pozdravljen svaki Sammirov dodir lopte, zbog dimne zavjese i novog prekida, i - zbog bakljade koja se s tribina preselila na teren.

Rossi je sekundiralo i Hajdučko srce, Drago Gabrić. Mogu li navijači pomisliti da im se rugaju, dok u glavi vrte film gostovanja na Malti, kada su prevalili "milju" da bi dobili kaznu zbog paljenja baklje?

Na ruku "budućem Hajdukovom savjetniku za izraelska pitanja" na ide ni činjenica da se ulaskom u igru ponio zaista poput frustriranog djeteta, i da samo sudac Ivan Bebek zna zašto mu nije pokazao crveni karton kada je u sudačkoj nadoknadi verbalno općio s familijama Moralesa i Hrgovića i unosio im se u lica?

No, ovo ipak nije priča o Rossi, već o jednakim pravima.

Možemo povjerovati da nekadašnji reprezentativac nije upoznat s kontroverzama koje nosi slavni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, ili u slengu, huliganskog zakona, protiv kojeg se bore navijači diljem zemlje. U tom je zakonu mnogo nelogičnosti, autori su čak popustili u nekim stavkama, ali navijači će u svakom slučaju biti strogo tretirani, jer drugi način država nije otkrila. Zabranjeno je točenje alkohola na sportskim terenima, ali premijer Ivo Sanader ispija pjenušac u finalu rukometnog SP-a. Navijači će zbog paljenja baklji biti sankcionirani zabranom odlaska na utakmicu, ali hoće li policija i Rossu tražiti da se uoči utakmice javi u najbližu postaju?

HNS će dati svoj doprinos; slučaj organizacija poljudskog derbija dat će u ruke disciplinskom sucu Krešimiru Vlajčeviću, nakon što delegat utakmice podnese opsežno izvješće. A onda će se razbacivati kaznama, ali srž problema neće nestati. Rosso će možda zaraditi kaznu saveza zbog kršenja "fair-playa", ali malo je vjerojatno da će mu se suditi kao navijaču sa sjevera koji je bacio baklju u teren.

Postojeći zakon kaže da će se "Novčanom kaznom od 500,00 do 10.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje tri dana do najdulje 30 dana kazniti za prekršaj fizička osoba koja (između ostalog) posjeduje ili konzumira alkoholna pića ili opojne droge ili posjeduje pirotehnička sredstva, dok prijedlog zakona o izmjenama i dopunama istog nalaže kaznu od 4 tisuće do 20 tisuća kuna i 20-60 dana zatvora.

"Postoji više mjera opreza koje određuje sud, s obzirom da policija može izreći mjeru u trajanju od osam dana; da se navijaču prekršitelju zakona zabrani odlazak na utakmicu uz obvezu javljanja u postaju, zatim da se zabrani odlazak s obvezom boravka u postaji te da se zabrani putovanje u inozemstvo", čuli smo nedavno od visokih dužnosnika policije.

Navijačima se, izgleda, ipak neće oduzimati putovnice, ali većina predloženih mjera će ostati. Navijači će i dalje biti najveći i najdraži fiktivni problem, trošit će se milijuni kuna za kreiranje najboljih odgojnih mjera za "huligane". Dok s druge strane stoje upravo oni - huligani, koji hladno donose svoje smiješne i neprovodive zakone i istodobno ih beskompromisno krše.

Foto: Joško Supić/Cropix

Pročitajte više