Žalba Marka Strahije smanjuje kaznu na dvije godine ?

POD NAZIVOM "Doping u sportu realnost" u Barceloni je održan Olympic Forum čiji je zadatak očuvati sport od dopinga, a u njegovom je radu kao predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) sudjelovao i koordinator antidoping kontrole HOO-a dr. Božidar Fučkar.

"Na Forumu je obrađena antidoping tematika kao pravna i proceduralna obveza nacionalnog olimpijskog odbora, saveza i kluba. Raspravljali smo o ujednačavanju svih pravnih momenata na europskoj i svjetskoj razini. Pritom su navedena imena desetak pozitivnih sportaša među kojima je spomenut i hrvatski plivač Marko Strahija za kojeg je rečeno da se četverogodišnja suspenzija u žalbenom postupku možda može smanjiti na dvije godine", rekao je dr. Fučkar.

Direktor laboratorija za analizu doping supstrata u Barceloni dr. Jordi Segura zamolio je sudionike da pred Atenu uzorke šalju barem dva mjeseca ranije nego što očekuju rezultate out of cempetitionanalize. Naime, laboratorij u Koelnu već sada je pretrpan kontejnerima s uzorcima urina i krvi, pa se isti šalju u laboratorij u Barceloni. Iz diskusije se dalo zaključiti da će se prije OI u Ateni sljedeće godine, pokušati napraviti barem dvije analize uzoraka out of competition.

Dr. Fučkar je naglasio kako se većina sudionika Foruma žalila da zbog pomanjkanja sredstava njihovi nacionalni olimpijski odbori uopće nemaju organiziranu antidoping službu. Njima je obećana pomoć Svjetske antidopinške agencije (WADA) i nadležnih međunarodnih sportskih federacija ali samo za vrhunske sportaše i sportove.

Pročitajte više