Zar baš mora početi?

UTAKMICOM Lokomotive i Varteksa danas, nakon dva i pol mjeseca zimske pauze, počinje proljetni dio Prve hrvatske nogometne lige. Ostale utakmice 18. kola igrat će se za vikend, a 1. kolo nastavka zatvorit će Hajduk i Slaven Belupo u nedjelju u 16 sati.

Financijska situacija u HNL-u teža je no ikad. Da nije bilo senzacionalnog transfera Dejana Lovrena u Lyon, ovaj prijelazni rok bio bi jedan od najsiromašnijih do sada, a zanimanja za igrače HNL-a gotovo da i nije bilo. I oni rijetki koji su otišli, poput Bojana Vručine, sredinu su promijenili za mizernu cifru, koja ni približno ne odgovara njihovoj kvaliteti.

U svakom slučaju očekuje nas izgleda jedno od najtužnijih proljeća otkako se igra hrvatska liga. Trenutno je nepoznato koji će se sustav igrati dogodine, što ovisi i o kontroli licencija (rok je mjesec svibanj za ispunjenje uvjeta), a samim time ne zna se koliko će klubova ispasti. Čelnici klubova ne znaju hoće li imati novaca za završiti sezonu i zapravo nitko ne zna kako spasiti postojeću situaciju. Gura se dokle ide, a nezadovoljstva sve pravilnije tinjaju unutar svlačionica.

Što se tiče situacije u dva najbolja hrvatska kluba Hajduku i Dinamu, ona je dijametralno suprotna. U Maksimiru tako cvjetaju ruže, pa su i u ovom vremenu recesije zaradili nevjerojatnih deset milijuna eura. Momčad na pripremama izgleda sjajno, a niže pobjedu za pobjedom. Novopridošlica Dodo sjajno se aklimatizirao, Mandžo se probudio, a mladići poput Vrsaljka osigurali su mjesto u prvoj momčadi. No, i Dinamo s obzirom na financijsku situaciju planira rezove plaća zaposlenika i ugovora igrača. Barem tako tvrde u Maksimirskoj.

S druge strane Splićani su u velikim problemima. Trener Reja napustio je klub usred priprema za nastavak sezone. Svaguša se, pokušavajući skresati godišnje troškove, morao odreći iskusnih igrača Vejića i Šerića, tako dodatno oslabivši momčad. Osim Marina Ljubičića nije dovedeno nijedno jedino pojačanje, iako se cijelu jesen isticalo kako je kvalitetni napadač obvezatna kupovina.

Na pripremama se pak prva momčad pod Stankom Poklepovićem sramoti na svakom kutku Dalmacije, a prvenstvo samo što nije počelo. Situacija je utoliko teža što se nema nikakva vizija za budućnost, a stota godišnjica kluba je pred vratima. Poljudski čelnici smatraju da Hajduk može do Kupa i drugog mjesta, međutim to je isuviše hrabro. Sredina tablice Hajdukova je realnost, jer još jedne pripreme otišle su u vjetar.

Pročitajte više