Zašto Dario Šarić još nema NBA klub? Warriorsi ga žele, ali ima jedan problem

Foto: Profimedia

POČINJE četvrti dan prijelaznog roka za slobodne igrače u NBA ligi, a Dario Šarić još je bez ugovora za sljedeću sezonu. Iako se u prvim satima prijelaznog roka spominjao interes Golden State Warriorsa, ni Adrian Wojnarowski ni Shams Charania, a ni ostali insajderi, još nisu objavili da je posao gotov.

Problem je u tome što Warriorsi zbog visokih plaća aktualnoga kadra ne smiju dovoditi nove igrače osim na minimalne ugovore, pa tako i Šariću mogu ponuditi samo veteranski minimum, koji za igrače sa sedmogodišnjim NBA iskustvom iznosi 2.709.849 dolara. To je osjetno manje od devet milijuna, koliko je prosječno zarađivao kroz protekle tri godine.

Osim što je tri godine stariji, 29-godišnji Šibenčanin od posljednjeg potpisa NBA ugovora za sobom ima i tešku ozljedu koljena zbog koje je izbivao više od godinu dana, a i onda je produljio s Phoenix Sunsima, kojima se dokazao nakon trejda iz Minnesote, dok je sada na tržištu kao slobodan igrač.

Sve to Šariću ruši vrijednost i nije za očekivati da ovog ljeta može dobiti ugovor poput prošlog, ali ne mora se još ni zadovoljavati veteranskim minimumom te je još u poziciji da pokuša ispregovarati veći iznos. Na tom su tragu posljednje informacije iz SAD-a, prema kojima Šarić ima ponudu Warriorsa, koju drži kao pričuvnu, ali i dalje čeka neku unosniju.

Ražnatović: Ima ponuda, ali nisu financijski zadovoljavajuće

Šarićev agent Miško Ražnatović za Index je potvrdio da Šarić očekuje bolju ponudu. "Ima dosta ponuda, ali još nisu financijski zadovoljavajuće, uključujući Golden Stateovu", poručio je Ražnatović, koji je u nedavnom dužem razgovoru za Index rekao da ga i ne pomišlja nuditi europskim klubovima jer je uvjeren da će još ostati u najjačoj ligi svijeta.

Iako su u prva tri dana prijelaznog roka mnogi klubovi već poprilično posložili svoje rostere, dosta ih još, poput Warriorsa, ima prostora za devetog ili desetog igrača u rotaciji na kojeg su voljni potrošiti veteranski minimum, ali dva ili tri puta već novac od minimalnih 2.7 milijuna Šarić može tražiti samo od nekolicine koja još ima višak prostora pod salary capom i onih koji još nisu u potpunosti iskoristili "mid-level" i dvogodišnje iznimke.

Završi li u Warriorsima, Šarić će postati drugi Hrvat koji je zaigrao za njih, nakon Dragana Bendera, koji je 2020. prije prekida zbog pandemije nastupio na osam utakmica, a ako ne računamo australskog Hrvata Andrewa Boguta, koji je ondje igrao od 2012. do 2016. i 2019. te osvojio jedan naslov prvaka.

Šarić je u NBA ligi, u koju je stigao nakon Zagreba, Cibone i Efesa, igrao za Philadelphiju, Minnesotu i Phoenix, a posljednja dva mjeseca sezone proveo je u Oklahoma Cityju. Sad traži svoj peti NBA klub.

Pročitajte više