Kako su hajdukovci uspjeli u Rijeci? "Hajduk nikad nema love, eto kako"

Foto: NK Rijeka, Pixsell (Ž. Lukunić) 

BIVŠI Hajdukovi igrači danas blistaju u dresu Rijeke. Bili su top tema prošlog tjedna uoči jadranskog derbija, a posebno nakon što je rođeni Splićanin Josip Elez Rijeci s dva gola donio pobjedu. Još jedan riječki "hajdukovac", Filip Bradarić, nakon utakmice dobio je poziv za reprezentaciju, a danima se raspravlja je li "unutra" trebao biti i Franko Andrijašević.

Čak četiri bivša igrača Hajduka igrala su u prvoj momčadi Rijeke, dok su Splićani istrčali s dva igrača iz svog pogona.

Josip Elez, Franko Andrijašević i Filip Bradarić nogomet su naučili igrati na Poljudu, a Mate Maleš iz Šibenika je kao junior stigao u Hajduk te nakon godinu dana u omladinskom pogonu potpisao je prvi profesionalni ugovor.

Današnji kapetan Rijeke pobjegao je iz Hajduka doslovce neprimjećen. Prošao je kroz Dinamo (jasno, i Lokomotivu) i tek se na Kantridi etablirao. Pobjedu protiv Hajduka posvetio je Armadi.

Bradarić i Andrijašević preko Rijeke su se probili do reprezentacije. Specifičnu vezu Rijeke i Splita pokušali su nam objasniti na obje lokacije. Zlatko Vujović, Nenad Gračan i Marin Brbić - svi su imali uloge u pričama ovih igrača.

Vujović: Prodali smo ih jer nam je trebalo love, a Hajduku uvijek treba lovu

Vujović je trenirao napadače Hajduka i kod Igora Tudora prije dvije godine. Prisjeća se da se njih dvojica nisu slagali. 

''Kad je Franko odlazio iz Hajduka, stvari su bile nešto drugačije nego danas. U to vrijeme on je bio prosječan igrač. Nije čak bio ni standardan igrač u Hajduku, nije bio na istoj valnoj duljini s trenerom Tudorom i na Poljudu nije bio zadovoljan. Dobili smo Dinamovu ponudu koja je bila dobra u ono vrijeme, Hajduku je nedostajao novac i prodali smo ga," otkrio je legendarni Hajdukov igrač.


Tako je odgovaralo svima, dodaje.

"Nismo ga pustili, prodali smo ga. Ta priča nije specifična niti različita. Tri godine kasnije Franko je strašno napredovao. Došao je u Rijeku koja je odlična ekipa, složena privatnim kapitalom. Kad si kvalitetan i imaš sjajne suigrače, logično je da ćeš stasati s ekipom. Franko je odličan igrač, a u prvom redu je vrhunski profesionalac."

Presudila je Frankova glava, smatra Vujović. 

"U nogometu je najvažnije imati čistu glavu. Puno talenata propalo je jer nisu bili čisti. Smetala bi im kiša, pa kopačke, pa teren, pa ovo, pa ono. Nikad ništa od takvog igrača. Franko je dokazao da je pravi nogometaš i drago mi je zbog njega da se isprofilirao u potencijalnog reprezentativca"

 

Rijeka se isprofilirala kao ozbiljan klub, ne mora kao Hajduk razmišljati o egzistenciji 

S Bradarićem je slična priča...

"Hajduku uvijek treba love i u takvim okolnostima nemamo puno izbora. Bilo bi bolje da smo ga prodali vani, a ne u Zagreb ili Rijeku, ali nismo imali izbora u situaciji u kojoj je Hajduk bio" 

"Bradarić je također napredovao u Rijeci. Kad igrač, koji možda i ne zna puno, dođe u jaku i dobro posloženu ekipu, njegovi hendikepi lako se mogu kamuflirati. Ako genijalac dođe u očajnu momčad, neće puno napraviti. Rijeka se pokazala kao ozbiljan klub koji svake godine ulaže, gradi momčad, a da pri tome ne mora razmišljati o egzistenciji kao Hajduk."


"Da bi stvorio prvaka, svake sezone trebaš prava pojačanja. Pogledajte Dinamo. Cijelo su desetljeće dominirali HNL-om jer su vodili takvu politiku. Ove su sezone prodali dvojicu ključnih igrača, nisu doveli nikoga i rezultati su loši,' zaključio je Vujović.

Brbić: Franko se zakačio s Torcidom i Tudor ga nije volio, a malog Bradarića je natjerao ćaća


Tadašnji predsjednik kluba, Marin Brbić, potvrdit će da je problem Andrijaševića u Hajduku bio Tudor, ali i Torcida.

''Sve je počelo od te nesretne svadbe. Tada su ga navijači uzeli pod zub. Bio je ozlijeđen, a nije kliknuo ni s Tudorom. To je bio ključni problem," započeo je bivši šef Poljuda.

"Nije bio zadovoljan, a tada je došla ponuda Dinama. Hajduku je novac bio neophodan. Apsurdno je pričati iz današnje perspektive o tome bi li ga Hajduk trpio još tri godine da proigra"

Bradarić je pak pobjegao zbog love, kaže Brbić, a malo ga je pogurao i "ćaća".

"Njegov otac je bio nestrpljiv zbog novca. U to vrijeme smo im nudili, šest, sedam tisuća eura plaću. Njima je to bilo malo. Tada je Filip bio standardan igrač, ali nije bio ključan igrač i smatrali smo da mu više od toga ne možemo ponuditi. Došla je ponuda iz Rijeke i Filipov otac je inzistirao da ode. Mali i nije toliko, no otac je bio uporan. Pregovarali smo nekoliko mjeseci. Dali smo najprije jednu ponudu, koju smo zatim podebljali, ali njima je to bilo malo. Međutim, o dečku zaista mislim sve najbolje. Krasan je to mladić, ali..."



Gračan: Bradarića poznam i znam što može, ali Andrijašević me oduševio

Aktualni izbornik mlade reprezentacije Hrvatske i legenda riječkog nogometa, Nenad Gračan, nije iznenađen Bradarićem jer zna koliko može. Zadivio ga je, međutim, Franko Andrijašević koji je Rijekin igrač sezone.

''Bradarića sam trenirao u mladoj reprezentaciji i ovaj njegov uspon me nimalo ne čudi. Igrač je to strašne tehnike, imponira sigurnošću, a igri daje jedan poseban ton"

"O Andrijaševiću nisam znao toliko, no ovo što gledam u Rijeci ove sezone oduševilo me. Podsjeća me na Pašalića, jer je strahovito opasan kad dolazi iz drugog plana. Ne znam zašto ih se Hajduk olako riješio, to nije pitanje za mene, no obojica su igrači kolektiva i mislim da je dolaskom Andrijaševića Rijeka dobila igrača koji joj je godinama nedostajao u taktičkom smislu"

Gračan objašnjava da je poanta u raznovrsnosti. 

"Njegovom igrom i kretanjima prostor se otvara Bradariću i Mišiću, a ta raznovrsnost u napadačkom dijelu igre, ključ je rezultata Rijeke ove sezone. Bradarić je u Rijeci već neko vrijeme, no Franko je došao tek ovo ljeto i nevjerojatno se dobro uklopio. Dokazao je da je pravi timski igrač."

Gračan tvrdi da Rijeka točno zna što radi u politici s igračima.

"Rijeka je savršeno organiziran klub u kojem se točno zna tko što radi. Hajduk svake godine dovodi nove igrače koji se u jednom novom, za njih nepoznatom okruženju tek trebaju dokazati. Rijeka je po tom pitanju neusporedivo moćnija od Hajduka i po mom mišljenju možda baš tu treba tražiti odgovore," mišljenja je Gračan.

Pročitajte više