Zašto Hrvatska nema svog Partizana?

NEKADA su naša košarka bili Dražen Petrović i Cibona, nokdaun Maccabija u Solunu, Dream Team u Barceloni. Hrvatska je reprezentacija nakon 1992. bila simbol, no dopustilo se da stvari krenu nizbrdo. Tko je kriv što košarkaški klubovi ne mogu preživjeti i kada je hrvatska košarka postala samo Cibona?

I kako se ta Cibona počela urušavati unatoč konstantnom rezultatskom uspjehu i euroligaškoj prisutnosti? Zašto Hrvatska danas nema Vršac, novi košarkaški centar regije koji se oslanja isključivo na vlastitu logistiku?

Srbija je nastavila živjeti košarkašku slavu bivše države, košarka je prihvaćena kao nacionalni sport broj jedan, a veliki broj igrača pridružio se NBA-u i europskoj vrhušci. Da, tu je i naslov svjetskih prvaka 2001. godine. Danas Partizan ide u Pariz na Final Four, Srbija izvozi i odgaja mlade igrače. Tu je ključ recentnih razdvajanja; uspona srpske i stagnacije hrvatske košarke. Zašto Hrvatska nema svog Partizana, za Index govore najveći stručnjaci regije - Mirko Novosel, Željko Pavličević, Aleksandar Džikić, Željko Lukajić, Danko Cvjetičanin i Velimir Perasović.

Pročitajte više