Zašto je Dario Šarić potpuno ispao iz rotacije Warriorsa?

Foto: Profimedia

NAKON što su u nedjelju doživjeli četvrti najteži poraz u svojoj bogatoj povijesti, 140:88 ili 52 poena razlike, u Bostonu od Celticsa, Golden State Warriorsi u idućoj su utakmici pokazali sasvim drugo lice te razbili drugu najbolju momčad Istoka Milwaukee Buckse 125:90. U toj sinoćnjoj utakmici Dario Šarić ušao je u igru tek četiri minute prije kraja, kad je sve bilo gotovo i kad su na parketu bili isključivo rookieji i mladi igrači s kraja klupe.

Da nije bilo serije kojom su početkom posljednje četvrtine Warriorsi riješili pitanje pobjednika, Šarić bi prvi put ove sezone ostao na klupi odlukom trenera, a ne liječničkog osoblja, odnosno prvi put ne bi zaigrao, iako je zdrav. I čini se da će tako biti do daljnjega.

Protiv Milwaukeeja su Warriorsi nakon dugo vremena bili kompletni, bez ijednog izostanka i trener Steve Kerr najavio je da će netko morati ispasti iz rotacije. Ispostavilo se da je to Šarić, a ni ne čudi da je izbor pao na njega s obzirom na to koliko je i kako hrvatski kapetan igrao u posljednje vrijeme.

Od pouzdanog startera do 12. čovjeka u mjesec i pol dana

Iako generalno igra dobru sezonu i prosjeci od gotovo 10 poena i šest skokova su mu do prije mjesec dana podsjećali na brojke iz prvih sezona nakon odlaska iz Philadelphije, a prije teške ozljede koljena u finalu 2021., dok je igrao za Phoenix. Posebno je dobro igrao popunjavajući rupu nastalu jednomjesečnom suspenzijom Draymonda Greena zbog udaranja Jusufa Nurkića.

Na pet utakmica u nizu u tom je razdoblju bio i starter, na osam od devet postigao je dvoznamenkasti broj poena, hvalili su ga i Kerr i suigrači, a američki mediji proglašavali ga najboljim pojačanjem dovedenim prošlog ljeta za veteranski minimalac u čitavoj ligi. S obzirom na Greenovu suspenziju i neizvjesnost koja ga je okruživala, brojne ozljede i izostanke, njegov status u rotaciji Warriorsa bio je neupitan.

No, sredinom siječnja krenuo je niz događaja koji su ga očito izbacili iz pravog ritma. Prvo je momčad pogodila tragedija kad je pomoćni trener Dejan Milojević na zajedničkoj večeri doživio srčani udar i preminuo u bolnici. 

Dario je bio izuzetno blizak sa srpskim trenerom i legendom ABA lige, jedinim čovjekom u klubu s kojim je mogao razgovarati na "našem" jeziku, stručnjakom koji je bio zadužen za rad s visokim igračima poput njega. Šarić se stavio na raspolaganje Milojevićevoj udovici i djeci te bio "apsolutni prvak" u smislu svega što može učiniti za njih u teškim vremenima, kako je tih dana ispričao Kerr. 

Povratak Greena pa bolest. Nakon svega, Dario više nije bio isti

Poremetila se i hijerarhija u momčadi jer se Green vratio nakon suspenzije i nakon nekoliko utakmica ponovo preuzeo mjesto u petorci od Šarića. Nekoliko dana poslije Dario se razbolio i propustio dvije utakmice. Nakon toga više ništa nije bilo isto.

U trećoj utakmici nakon povratka postigao je 11 poena s klupe. U sljedećih 12, do danas, niti jednom nije imao dvoznamenkasti broj poena, a sinoć je peti put ostao na nuli. Ni na jednoj utakmici nije igrao više od 16 minuta, a na tri samo pet ili manje. Pogodio je samo 27% šuteva iz igre, uključujući tek dvije od 22 trice. A obrana mu ionako nikad nije bila jača strana.

Grafika: Sofascore

Ovog se tjedna rookie Brandin Podziemski oporavio od ozljede koljena zbog koje je propustio dva susreta, a Andrew Wiggins priključio se momčadi nakon povratka s turneje po Istoku, na kojoj su bez njega odigrali četiri utakmice dopustivši mu da ostane kući i posveti se teškoj obiteljskoj situaciji.

Uzlet najmlađih igrača Warriorsa

Na te četiri utakmice Šarić je maksimalno igrao 13 minuta, i to u debaklu u Bostonu, većinom također kad je sve već bilo gotovo. Istovremeno, mladi Moses Moody, koji je u te četiri utakmice mijenjao Wigginsa, imao je prosjek od 12.0 poena uz 50% šuta iz igre i 40% za tricu. Trener Steve Kerr odlučio ga je nagraditi i ne rušiti mu minutažu nakon povratka Wigginsa i Podziemskog.

Njegov vršnjak, 21-godišnji Jonathan Kuminga, u siječnju je konačno eksplodirao, od tada bilježi gotovo 20 poena po utakmici i trenutačno je drugi najbolji igrač Warriorsa, iza Stephena Curryja. Sve bolje igra i rookie Trayce Jackson-Davis, 57. pick prošlogodišnjeg drafta, koji se sinoć istaknuo s tri blokade na Giannisu Antetokounmpu, od čega dvije u istoj akciji.

VIDEO: Arena Sport

U toj je utakmici Kerr do ulaska Šarića i igrača s kraja klupe koristio ukupno 11 igrača. Standard u osnovnom dijelu NBA sezone je rotacija od devet ili maksimalno deset igrača, a u doigravanju se najčešće skraćuje na osam. Dakle, ako je sad u statusu 12. igrača, nema jakih temelja za nadu da će mu se situacija poboljšati kako se sezona približava završnici.

Pobjednička serija

Razlog više za stavljanje Hrvata "na led" je i činjenica da su Warriorsi igrali zaista dobro sa Šarićem u smanjenoj ulozi. Krah u Bostonu, za koji se moralo poklopiti "milijun" faktora, bio je samo stršeća iznimka u inače odličnom razdoblju u kojem su dobili 12 od 16 utakmica i sasvim se približili šestome mjestu na Zapadu, koje vodi direktno u doigravanje.

Iako su na ljestvici i dalje tek deveti, sad su s omjerom 33-28 preskočili LA Lakerse, imaju samo jednu pobjedu manje od osmoplasiranog Dallasa, a šesti Phoenix im bježi tek 2 i pol utakmice, što je itekako nadoknadivo ako u ovom ritmu nastave i u posljednjih 20-ak utakmica sezone.

Ovo ne mora značiti kraj NBA karijere

Ovakva igrački neugodna situacija za Šarića mogla bi raspaliti kritike i komentare domaće publike kako mu je vrijeme da se vrati u Europu, ali to zaista ne mora biti rasplet. Iako je jasno da je trenutačno u krizi, razumno je da Warriorsi žrtvuju veterana na rubu tridesete, s kojim imaju ugovor samo do kraja sezone, a ne nekog od mladića koji su proigrali, a na kojima počiva budućnost kluba u eri nakon Curryja. Situacija se možda promijeni ako dođu do doigravanja, kad će im potrebniji biti iskusni igrači.

No, Šarić je svakako u prvom dijelu sezone pokazao da i dalje može biti koristan rotacijski igrač kao i prije teške ozljede koljena, a nesebičan veteran s odličnim razumijevanjem igre može još godinama imati ulogu u najjačoj ligi svijeta, čak i kao mentor ako treba. Samo je pitanje želi li mijenjati život u Americi, u kojoj je zasnovao i obitelj, za manje novca i stresom nabijenu košarku u Europi.

Pročitajte više