Serie A

Zašto je Mourinho završio u Romi i što ga ondje očekuje?

Foto: Guliver

NAKON što je 2010. godine Interu donio trostruku krunu, Jose Mourinho je samouvjereno kazao da odlazi u Real Madrid osvojiti La Decimu i da će se onda vratiti u Englesku, gdje je ostao dužan barem jedan trofej Lige prvaka. U to vrijeme bio je uvjerljivo najbolji trener svijeta i njegove riječi mogle su se protumačiti na razne načine, ali bile su sasvim realne.

Nije bio daleko od ispunjenja sna. S Realom je bio prvak Španjolske, ali tri puta je zaustavljen u polufinalu Lige prvaka, dokle je dogurao i Chelseajem 2014. godine. S londonskim klubom je uspio i treći put u karijeri osvojiti Premiership, ali onda se njegova reputacija počela topiti. Povezao je otkaze u Chelseaju, Manchester Unitedu i Tottenhamu pa stvari danas izgledaju bitno drukčije. 

Portugalac je ponovo dobio posao u Italiji, ovaj put u Romi. Trofeje sad ne najavljuje, jer za to nema argumente. Došao je oživjeti karijeru.

Italiju je napustio kao uvjerljivo najbolji na svijetu, a vraća se nakon što je ispao iz elite

Kada je napuštao Stamford Bridge i Old Trafford, strpljivo je čekao novi veliki klub. Međutim, nakon što je u Spursima dobio otkaz, odmah je prihvatio posao u Romi, koja se bori za sedmo mjesto u Serie A i plasman u novoformiranu Konferencijsku ligu.

To što je završio u klubu Romine trenutne kvalitete govori da je ispao iz reda elitnih trenera. Ipak, snaga kojom je vijest odjeknula i brzina kojom je dobio novi angažman dokazuju da je Posebni i dalje brend te da nogomet još uvijek ne može bez njega, bez obzira na to što su ga mediji iz Engleske ispratili sa zaključkom da je kao trener - gotov.

Ovakav posao je nešto sasvim novo u njegovoj karijeri. S rimskim klubom ne može odmah napadati trofeje jer neće imati ni jaku momčad ni mnogo novca za nove igrače, ali ne smije bilježiti ni prosječne rezultate. Iako je već neko vrijeme u silaznoj putanji, Roma je jedan od najvećih talijanskih klubova, od kojeg se očekuje da bude barem među četiri najbolja u prvenstvu.

Ipak, to neće biti nimalo lagano jer Milan napreduje iz dana u dan, Inter se vratio na tron, Juventus ne trpi dulja razdoblja bez Scudetta, a Napoli, Lazio i Atalanta redovito su u borbi za Ligu prvaka. 

U rosteru Rome je nekoliko igrača s kojima je Mourinho već surađivao, ali je pitanje koliko će mu se obradovati jer Henriha Mhitarjana je otpisao u Unitedu, dok je Chrisa Smallinga otvoreno kritizirao. S Pedrom je imao dobar odnos u Chelseaju, Edina Džeku poznaje kao bivšeg rivala kojeg je mnogo cijenio, a dobro poznaje i Javiera Pastorea, s kojim se više puta susretao. No to su jedini igrači s pobjedničkim mentalitetom u klubu. 

Ovaj put mora imati puno više strpljenja, ali isto važi i za Romu

Ostali su znatno mlađi i među njima je nekoliko izuzetnih potencijala, poput Nicola Zaniola, Marasha Kumbulle i Lorenza Pellegrinija, ali oni su jedva osjetili i zvuk himne Lige prvaka, a kamoli težinu utakmica za velike trofeje. 

S takvom ekipom Mourinho će morati pokazati veliko strpljenje, što nije karakteristično za njega, ali sada nema izbora jer s Romom ne smije promašiti. 

Za njega je pozitivno što mu zbog njegovog stila igre Serie A itekako odgovara, a dobra stvar je što veliko strpljenje ne mora pokazati samo on nego i vlasnik kluba Dan Friedkin, kojem je ovo prvi veliki potez otkako je prošlog ljeta kupio klub. 

Američki vlasnik je dovođenjem Mourinha pokazao da nije slučajno dugo godina proveo u Hollywoodu jer talijanski mediji su dugo najavljivali Maurizija Sarrija, a onda je u filmskom scenariju kao grom iz vedra neba eksplodirala vijest da na Olimpico stiže Posebni. 

No sad je vrijeme za sportske poteze u kojima je jedino važan rezultat, a ne dizanje prašine. 

Čekaju ga poznata lica i napadač kojeg cijeni, ali iza kojeg je svađa s odlazećim trenerom

Zato će biti interesantno pratiti ovaj spoj jer i Mourinho i Roma su navikli na česte promjene. Portugalac je samo tijekom prvog mandata u Chelseaju potrajao malo dulje od tri sezone, dok je rimski klub od 2009. godine promijenio 11 trenera, a među njima najdulje je potrajao Rudi Garcia, dvije i pol sezone. Ovaj put obje strane moraju dati sve od sebe da suradnja potraje dulje.

Prema prvim informacijama, Mourinho je prilikom potpisa ugovora na tri godine od Friedkina dobio zeleno svjetlo za upravljanje transferima, ali ne može očekivati velik novac za prinove. Dolasci novih igrača uveliko će ovisiti o odlascima, a očekuje se da će klub najprije prodati Cengiza Undera i Alessandra Florenzija, koji su na posudbama u Leicesteru, odnosno PSG-u.

Veliko je pitanje i što će se dogoditi s 35-godišnjim Edinom Džekom, kojem ugovor istječe na ljeto 2022. godine. Mourinho je tijekom boravka u Chelseaju jednom izjavio da je napadač iz BiH trebao biti izabran za najboljeg igrača Premiershipa, a vjerojatno i danas ima visoko mišljenje o njemu. No Džeko već neko vrijeme pokušava otići iz Rome, a ta priča se posebno rasplamsala početkom godine nakon sukoba s odlazećim trenerom Paulom Fonsecom, zbog čega je iskusni napadač ostao bez kapetanske trake.

Friedkin nije mogao poželjeti bolju uvertiru, ali ovo nije film

Prerano je govoriti o Mourinhovim potencijalnim pojačanjima, ali može se naslutiti da će najprije tragati za novim igračima na krilnim pozicijama. U svakom slučaju, očekuje se da će bitnu ulogu u transferima imati jedan od najjačih menadžera svijeta Jorge Mendes, koji zastupa i Mourinha.

Ovu portugalsku vezu zaokružuje i sportski direktor kluba Tiago Pinto, koji je odigrao ključnu ulogu u dovođenju jednog od najuspješnijih trenera svih vremena.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Vučica je sad u centru pažnje, a za to je najzaslužniji Mourinho. Njega sad čeka borba protiv starih rivala Juventusa, Milana, Lazija i Napolija, novog teškaša Atalante, kao i voljenog Intera koji je prije samo tri dana nakon dugogodišnjeg lutanja osvojio prvu titulu Italije nakon one koju mu je donio baš Mourinho. 

Sve je ovo sjajna uvertira, kakvu je Friedkin mogao samo poželjeti. Američki biznismen i filmski redatelj ima sjajnu početnu točku i idealnu osobu za glavnu ulogu istinitog serijala o Romi, ali i on je svjestan da mu uspjeh ne ovisi samo o broju pregleda i lajkova nego o bodovima na tablici i osvojenim trofejima. Za uspjeh će vjerojatno morati istrpjeti Mourinhove mane i požare, kakvi su ga koštali poslova u Premiershipu.

Pročitajte više