KOMENTAR VICE KARINA

Zašto je Odegaard uspio, a Halilović nije?

Foto: EPA

POČETAK španjolskog prvenstva donio je dosta iznenađenja. Svakako jedno od najugodnijih je Real Sociedad. Baski sjajan start mogu zahvaliti jednom imenu koje bi vas vjerojatno do jučer asociralo na "Freddy Adu" fenomen, ali je on sve osim toga. Martin Odegaard je spektakularan igrač i vrlo skoro će biti bitan u madridskom Realu.

Halilović nije Odegaard. Nažalost

Kažu da na svakog uspješnog nogometaša dolazi otprilike deset tisuća onih koji nisu uspjeli. Razočaranje neuspjehom proporcionalno je razini očekivanja i dosiže neslućene visine ako je igrač već s 15 godina gurnut u prvu skupinu. Mnogo njih je posustalo izgradnjom od elitnog talenta do elitnog igrača.
Vjerojatno najpoznatiji domaći primjer je Dinamovo čudo od djeteta Alen Halilović. Vještine koje je prezentirao kao dječak koji je sa 16 debitirao za prvu ekipu i time oborio klupski rekord uistinu su bile na razini najvećih svjetskih talenata. Činilo se kako je neminovno da njegov transfer i karijera nadmaše Modrićevu, Eduardovu, Kovačićevu i karijere drugih igrača koji su iz Maksimira otišli na svjetsku scenu. Ali to, kao što znamo, nažalost nije bio slučaj. Iskra koju je Halilović pokazivao izgorjela je prebrzo i prerano.

Sličan početak imao je i Martin Odegaard. Za seniore je debitirao u godinama kada je to učinio i Halilović, a sjajna prva sezona u Strømsgodsetu nije prošla nezapaženo. Počela je javna aukcija u kojoj su interes pokazali Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Bayern München, Barcelona i Real Madrid. Dobiti njegov potpis postalo je pitanje prestiža, a Real je bio taj koji je ostvario veliku pobjedu.  

Očekivanja su, shodno pedigreu, bila ogromna. Odegaard je morao pokazati sve kvalitete odmah i sada, bez obzira na igračku i ljudsku nezrelost, zašto se oko njega digla takva pompa. I na prvu nije uspio to ostvariti, baš kao ni Halilović. Svijetla Bernabeua uskoro je zamijenio svjetlima Eredivisie, a nizozemska liga nije ni izbliza dovoljno glamurozna za "najvećeg talenta na svijetu". Ta činjenica bila je dovoljna da se ustvrdi kako je Odegaard postao Halilović. I sam je priznao kako je to bilo iznimno teško: "Mladim igračima je najvažnije igrati, a to je u Realu zbog ogromne konkurencije jako teško. Bilo mi je teško dokazati se, ali znao sam da moram ići okolnim putem. Znao sam da ću na posudbama igrati, a onda se možda nekad i vratim".

Ova sezona je potvrdila nešto sasvim drugačije, što se dalo naslućivati i prethodnih sezona - to nije istina. Odegaard je spektakularan igrač. 

Najbolji kreator La Lige

Prošle sezone je oduševio u Vitesseu, za koji je upisao jedanaest golova i dvanaest asistencija. Tamo je uglavnom startao kao desno krilo koje konstantno ulazi na svoju jaču, lijevu nogu prema sredini terena odakle traži rješenja, dok ove sezone u Sociedadu uglavnom igra na poziciji desetke. Izvlačenje na lijevu stranu napada i dalje mu je jedan od najdražih hobija u igri, ali na desetki je dobio novu dimenziju u igri jer ima punu slobodu kretanja i sjajno ju koristi. Konstantno se uvlači između suparničkih linija, traži loptu na "ničijoj zemlji" između suparničkih bekova i veznih igrača i konstantno ih tjera na rotacije. Sociedadov napad ove sezone izrazito je tečan i baš je njegova dinamika u kretnji pokretač svega što kreiraju u zadnjoj trećini terena.

Kretnja bez lopte element je koji mu omogućava da je prima u najopasnijim zonama za suparnika, ali ono što zaokupi pažnju svakog tko ga gleda jest ono što radi s loptom kada ju dobije. S njom može gotovo sve. Izvrstan je tehničar i može igrati u jako skučenom prostoru. Ima odličan pregled igre i ispravan položaj tijela, što mu omogućava da brzo prepozna situaciju i u vrlo kratkom vremenu, sa što manje dodira "obradi" loptu i preda ju. Dobro snima utrčavanja suigrača i sjajan prvi dodir mu omogućava da ih brzo i precizno uposli tamo gdje je to najteže, u samoj završnici. 

Rješenja nekad ne postoje, već ih treba stvoriti, a Odegaard je i tu vrlo dobar. Posjeduje nevjerojatnu eksplozivnost koja mu omogućava dribling iz mjesta gdje već u prvom koraku može ostaviti braniča iza sebe, a ima i sjajnu koordinaciju za vući loptu kroz suparničke redove i stvarati višak u trku. Segment igre koji se pritom često podcjenjuje je i igra u obrani. Ima visok voljni motiv za pritiskati suparnika koja ga u kombinaciji s čitanjem igre i dobrim fizičkim predispozicijama čine vrlo dobrim defenzivnim igračem za svoju poziciju. 

Igra sjajno u Sociedadu, ali nema sumnje kako je Real stepenica više. Je li dovoljno dobar da preskoči tu stepenicu?

U Realu može vrlo brzo postati bitan

Najkraći odgovor na to pitanje bio bi - apsolutno. On je zapravo Realovo prirodno rješenje na suprotnoj strani od Hazardove i čovjek koji bi im koncepcijski najviše odgovarao. 

Norvežanin je idealan fit za Real upravo zbog toga što utjelovljuje sve najbolje što ima konkurencija, a mane su mu u odnosu na njih manje izražene. Izrazito koristan, i to dvostruko, mogao bi biti na krilu.  Osim što bi primao loptu tamo gdje je najviše voli imati, njegova tendencija da ulazi s loptom u sredinu mogla bi nadoknaditi nedostatak prave spojke u sredini terena, a baš je to problem koji Real često ima kada Isco ne igra. Vjerojatnije je ipak kako će igrati na Iscovoj poziciji, a Real u njemu dobiva mnogo mobilnijeg igrača koji lakše stvara višak driblingom. Madriđani bi s njim zapravo postali ofenzivno kompletnija ekipa. S obzirom na to da se voli izvlačiti u lijevu zonu i od tamo ordinirati, Real s njime može dobiti geometriju i prijetnju kreacijom i driblingom na oba krila. 

Pri svemu tome, treba stalno imati na umu da ovaj dečko ima tek 20 godina i vjerojatno nismo ni izbliza vidjeli najbolje od njega.

Ono što je najbitnije za mladog igrača je da igra, pa makar i na puno nižem nivou od onog koji šira javnost na prvu očekuje. Martin Odegaard je svoje predispozicije uporno brusio u Realovoj drugoj momčadi i u nizozemskoj ligi. Zbog toga je danas najveće (re)otkriće La Lige i budućnost svjetskog nogometa. 

Pročitajte više