Zašto je potop Ajaxa odlična vijest za Dinamo?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

ČETVEROSTRUKI prvak Europe Ajax proživljava najveću krizu posljednjih godina. Nakon što je momčad iz Amsterdama dugo bila pri dnu ljestvice nizozemskog prvenstva, uspjela se vratiti u sredinu, ali gostovanje u Rotterdamu u sklopu 29. kola nizozemske Eredivisije neće pamtiti po dobrome. Drugoplasirani Feyenoord im je utrpao šest komada i deklasirao ih 6:0. Od Hrvata u Ajaxu na klupi su bili Jakov Medić i Josip Šutalo, ali nisu ulazili u igru. Borna Sosa nije bio ni u zapisniku. Kod Feyenoorda je Luka Ivanušec igrao do 84. minute.

Ajax se trenutno nalazi na šestom mjestu poretka u prvenstvu Nizozemske s 45 bodova, što je bod manje od petoplasiranog NEC Nijmegena, a do kraja prvenstva ostalo je još pet kola. U finalu nizozemskog kupa 21. travnja sastaju se Feyenoord i NEC. Ako kup osvoji Feyenoord, peto mjesto u Nizozemskoj vodi u kvalifikacije za Europa ligu, a ako ga osvoji NEC, petoplasirani ide u kvalifikacije za Konferencijsku ligu (ako to nije baš NEC, dakako, pa se cijela tablica pomiče).

Za Dinamo je potencijalno vrlo važno da se dogodi jedan od sljedećih scenarija: da Feyenoord osvoji kup i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od šestog mjesta ili da NEC osvoji kup i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od petog mjesta (zaostaje sedam bodova za četvrtim AZ-om). Zašto?

Osvajanje kupa donosi mjesto u kvalifikacijama za Europa ligu

Već smo ranije pisali da osvajanje SuperSport Kupa ove sezone znači više nego ikad. UEFA je napravila velike promjene u sustavu kvalifikacija za europska natjecanja, a najvažnija za naše klubove je činjenica da osvajač Kupa neće ići u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, kao što je to bilo ove sezone, nego će ići u kvalifikacije za Europa ligu.

Konkretno, osvajač Kupa svoj će put početi u prvom pretkolu kvalifikacija za Europa ligu, u kojem sudjeluje 18 osvajača nacionalnih kupova u zemljama koje su rangirane od 16. do 33. mjesta na UEFA County Rankingu po nacionalnom koeficijentu. Važno je naglasiti da će ako osvajač prvenstva i Kupa Hrvatske bude ista momčad, mjesto osvajača Kupa u kvalifikacijama zauzeti drugoplasirani u prvenstvu, a ne finalist Kupa.

Iako Hajduk ima matematičke izglede da na kraju bude među prva dva, u ovoj bodovnoj situaciji u SuperSport HNL-u to bi bilo malo čudo i velika je vjerojatnost da će prve dvije ekipe na kraju biti Rijeka i Dinamo. Dakako, navijači Dinama nadaju se prije svega da će osvojiti prvenstvo i igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, ali ako Plavi u tome ne uspiju, gotovo sigurno će biti drugi i, neovisno o rezultatu u finalu Kupa, ići u kvalifikacije za Europa ligu.

Dinamo može ući izravno u skupine Europa lige

Ulazak u kvalifikacije za Europa ligu može za Dinamo imati još veći benefit nego za ostale naše klubove koji su to mogli ostvariti. Naime, Dinamo ima velik koeficijent koji je godinama gradio i zbog toga bi bio nositelj u svim pretkolima te bi time imao nešto lakši put prema skupinama Europa lige.

Međutim, još je važnija činjenica da osvajač Konferencijske lige ima osiguran izravan plasman u skupine Europa lige. Ako taj osvajač ove sezone osigura mjesto preko svog nacionalnog prvenstva u Europa ligi ili Ligi prvaka (npr. Fenerbahče ili Aston Villa), tada izravno mjesto u Europa ligi dobiva klub koji ima najveći koeficijent u kvalifikacijama za Europa ligu.

U ovom trenutku taj klub je baš Dinamo i ako se dogodi scenarij u Konferencijskoj ligi koji je potreban, Dinamo će u slučaju da završi u kvalifikacijama za Europa ligu (ne bude prvak Hrvatske) ići izravno u skupine. Ajax je u ovoj priči iznimno bitan jer ima veći koeficijent od Dinama pa se moraju dogoditi jedan od dva scenarija s početka teksta da bi Dinamo imao ovaj benefit. Dakle, Dinamo navija protiv Ajaxa u prvenstvu i za njega je bolje da nizozemski kup osvoji NEC, a ne Feyenoord. Postoje i drugi klubovi koji mogu poremetiti planove Dinamu, kao što su Porto ili Club Brugge, ali Ajax je glavni kandidat.

 

Pročitajte više