Zašto je Torcida skandirala "Delije ste vi..."?

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

RIJEKA je pobijedila kod Hajduka 2:1 u derbiju 21. kola SuperSport HNL-a. Na krcatom Poljudu uz borbu na terenu trajao je i verbalni fajt tribina. Točnije, sjeverne Torcidine tribine i južnog kaveza u kojem je bila Armada. U drugom poluvremenu Torcida je tako podigla poruku "Kolo malo nasrid svita zaigralo" uz skandiranje Armadi "Delije ste vi". Zatim su navijači Hajduka uz izvikivanje spomenutog slogana zapalili znakovlje Crvene zvezde i oteti transparent Armade. 

Kako je u hajdučkoj mitologiji Rijeka postala srpska, a Armada - Delije?

Torcida je ovako nastavila podsjećati na događaj na kojem je rođena netrpeljivost između navijačkih skupina Hajduka i Rijeke - finale Kupa maršala Tita u Beogradu 1987., koje su na stadionu JNA u Beogradu igrali Hajduk i Rijeka. Igralo se u Beogradu, na Partizanovom stadionu, navijači Hajduka bili su na južnoj, a Riječani na sjevernoj tribini. Kao i svake godine, predigra finalu Kupa bilo je finale natjecanja u juniorskoj konkurenciji, koje je tada igrala Crvena zvezda i nakon kojeg su na sjevernoj tribini ostali njeni navijači Delije.

Prema verziji navijača Hajduka, Riječani se tada ujedinjuju sa zvezdašima i finale seniorskog Kupa provode navijajući s Delijama protiv Hajduka, dok Riječani tvrde da to nema veze s istinom i da su zvezdaši samo ostali na tribini provocirajući Torcidu, koja je njima bila puno veći rival u odnosu na tek osnovanu i malobrojniju Armadu. Objašnjenja kako su Delije na Armadinoj tribini ostale s predigre na istom mjestu - finala juniorskog Kupa između Zvezde i Veleža, nikoga od hajdukovaca nisu zanimala i nesnošljivost između navijača riječkog i splitskog kluba samo je bujala. Od tada je u hajdučkoj mitologiji Rijeka postala srpska, a Armada - Delije. 

Pročitajte više