Zašto Leicester "ne može" biti prvak?

Foto: Guliver Image/Getty Images

LEICESTER, priča sezone u Engleskoj, pobijedio je i Manchester City 3:1 i sada senzacionalno juri prema tituli s pet bodova prednosti ispred konkurencije.

Nevjerojatna priča Vardyja i društva se nastavlja, ali i dalje ima onih koji smatraju kako je samo pitanje trenutka kada će Leicester pasti i pokazati svoje "prave boje". Ipak, argumenti za tako nešto padaju iz utakmice u utakmicu.

Sky Sports detaljno je analizirao argumente kritičara i dokazao zašto griješe kada tvrde da Ranierijeva momčad ne može postati prvak.

"Ne mogu nastaviti igrati u ovakvoj formi"

Cijelu sezonu govori se kako nema šanse da Leicester zadrži odličnu igru koju prikazuje od početka sezone. Svaki tjedan je upravo taj kada će "Lisice" napokon izgubiti.

"Leicester je od 25 utakmica ove sezone izgubio samo dvije. Imaju najmanje poraza u ligi. Ovo više nije dobar početak ili impresivna forma. Ovo je konstantnost prvaka", piše novinar Sky Sportsa Peter Smith.

Također, drugi puta ove sezone su pobijedili tri utakmice zaredom, 16 puta su poveli prvi u utakmicama, a 13 puta su nakon toga pobijedili. To je najbolji učinak neke momčadi u ligi.

"Pretežak raspored do kraja sezone"

Mnogi kažu kako Leicester ima težak raspored do kraja sezone, ali zaboravljaju kako Leicester ima odličan omjer protiv protivnika protiv kojih još moraju igrati.

Do kraja sezone "Lisice" igraju protiv Arsenala, Norwicha, WBA, Watforda, Newcastlea, Crystal Palacea, Southamptona, Sunderlanda, West Hama, Swanseaja, Manchester Uniteda, Evertona i Chelseaja.

Izgubili su od Arsenala, a sa Southamptonom i Manchester Unitedom odigrali su neriješeno u prvom dijelu sezone. Sve ostale momčadi, koje ih čekaju do kraja sezone, su već pobijedili.

 

 "Ne mogu pobijediti velike momčadi"

Kritičari kažu kako Leicester ne može pobijediti velike momčadi u Premier ligi. Pa samo ih posljednja pobjeda demantira.

Pobjeda od velikih 3:1 na Etihadu protiv Cityja možda je i najimpresivnija od 15 pobjeda ove sezone.

Uz City, ove sezone su još bili bolji od Tottenhama, Chelseaja i Liverpoola. 

"Kada ih pogode ozljede, sigurno će se raspasti"

Naravno, kada bi se netko od dvojca Mahrez-Vardy ozlijedio, napad Leicestera bi sigurno patio, ali treba uzeti u obzir kako su "Lisice" ove sezone pretrpjele već 15 ozljeda.

U usporedbi s otalim klubovima iz vrha, City ih je pretrpio najviše u ligi, čak 51. Manchester United (40 ozljeda), Tottenham (28 ozljeda) i Arsenal (22 ozljede) također su imali više problema oko zdravlja igrača ove sezone od Leicestera.

 

"Ne mogu igrati s velikom energijom do kraja sezone"

Najveća karakteristika ove ekipe Leicestera je trčanje i energija. Kao momčad protiv Cityja su pretrčali čak 4.5 kilometara više od suparnika. Štoviše, u ligi prosječno pretrče najviše od svih momčadi - 110.7 kilometara po utakmici. 

Uz to, energiju mogu čuvati za Premierligu s obzirom da su ispali iz FA Cupa i Liga Kupa, a ne igraju u Europi.

City se natječe u oba engleska kupa, a još ih čeka i nokaut faza Lige prvaka. Tottenham igra Europa ligu, Arsenal Ligu prvaka, a oba kluba su i dalje u FA Cupu.  Sve u svemu, oni imaju dosta više utakmica od Leicestera do kraja sezone.

Zaključak - Leicester se ne smije otpisati

Glavni zaključak novinara Petera Smitha je da se za Leicester ne smije tvrditi da ne može osvojiti Premierligu.

Ako Ranierijeva momčad osvoji Premierligu, to će biti najsenzacionalnije osvajanje Premierlige ikada, a Gary Lineker će BBC-evu emisiju "Match of the Day" voditi samo u gaćama.

Pročitajte više