Zašto neafirmirani Srbin ide direktno u NBA, a Hrvat je morao prvo u Razvojnu ligu?

Foto: Profimedia

MJESEC dana nakon što je hrvatski reprezentativac Karlo Matković napustio Cedevitu Olimpiju i otišao u Ameriku, isto je učinio još jedan mladi centar iz ABA lige, iako je transfer Tristana Vukčevića iz Partizana u Washington Wizardse nešto kompliciraniji i bizarniji. Za razliku od Matkovića, koji će do kraja sezone igrati u Razvojnoj ligi, čini se da će 21-godišnji Srbin direktno u NBA.

Vukčević je sin bivšeg srpskog košarkaša Dušana Vukčevića, koji je 2003. igrao na Eurobasketu za reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Tristan je rođen u Italiji, a odrastao po cijeloj Europi, gdje god je igrao njegov otac. U mlađim kategorijama nastupao je za Olympiacos i Real Madrid, prije nego što je u siječnju 2022. prešao u Partizan.

Na prošlogodišnjem NBA draftu Wizardsi su ga izabrali u drugom krugu kao ukupno 42. pick te ga ostavili u Partizanu da se razvija. No, iako je u ABA ligi u prosjeku za 19 minuta igre postizao 10.9 poena i 3.6 skokova, u Euroligi je bio doslovno zadnji član rotacije s najnižom minutažom u momčadi i prosjecima od 4.2 poena te 2.3 skoka.

Zašto je Vukčević dospio direktno u NBA ligu, a afirmiraniji Matković morao na kaljenje?

Adrian Wojnarowski u srijedu je objavio da će Vukčević potpisati dvogodišnji ugovor s Wizardsima, koji su očistili mjesto u momčadi za njega nakon što je R.J.-u Hamptonu istekao desetodnevni ugovor. Po svemu sudeći, odmah će zaigrati u NBA ligi, iako je mlađi, manje afirmiran i kvalitetan od Matkovića, koji će do kraja sezone nastupati za Birmingham Squadron u Razvojnoj ligi.

Odlazak mladih europskih igrača u Ameriku usred sezone dosad je bio vrlo neuobičajen, ali čini se da se stvara novi trend. Wizardsi su mogli čekati kraj sezone da dovedu Vukčevića, ali doveli su ga već sada kako bi iskoristili završnicu NBA sezone, u kojoj više nemaju rezultatskih ambicija da vide što 213 cm visoki Srbin zna i može, te ga bolje pripremili za iduću sezonu.

Oni si to mogu priuštiti jer će ionako završiti sezonu kao jedna od najgorih momčadi lige te se porazi podrazumijevaju, a to je izuzetna prilika da provjere Vukčevića i neke druge svoje mlade igrače. Pelicansi nemaju taj luksuz s Matkovićem jer su usred borbe za play-off, trenutačno na petome mjestu Zapada.

Milijunska odšteta

Da bi se raskinuo Vukčevićev europski ugovor, trebalo je platiti odštetu od 1.2 milijuna eura, koju će ravnopravno podijeliti Real Madrid i Partizan. Budući da NBA klubovi imaju limit na svotu koju smiju platiti za raskidanje ugovora, razliku u odšteti mora platiti sam igrač.

Vukčević je još na ljeto govorio kako želi što prije otići u NBA pa je iskoristio priliku čim se otvorila, makar u kasnom dijelu sezone, a Partizan je dobio lijep novac za igrača čiji im odlazak ne bi trebao utjecati na planove i ambicije za ovu sezonu.

Zapravo, Vukčević je po stilu igre vjerojatno adekvatniji za NBA nego za europsku košarku. Kvalitetan je visoki šuter koji je u ABA ligi pogađao 37.5%, a u Euroligi 40% šuteva za tricu, iako je to malen uzorak, a linija je u NBA ligi pola metra dalja. Ipak, mogao bi biti koristan Wizardsima, kojima je rotacija pod koševima vrlo tanka, a Tyus Jones jedini je njihov igrač koji trice gađa iznad 40%.

Ipak, do kraja sezone vjerojatno će im prioritet biti njegov fizički razvoj i jačanje uoči Ljetne lige, a zatim i jesenskih priprema za prvu pravu NBA sezonu. Nije jasno kad bi Vukčević trebao debitirati, ali do kraja sezone Wizardsima je ostalo još 17 utakmica pa će sigurno biti prilike. Njihov omjer 11-54, nakon sinoćnje pobjede Detroita, najgori je u ligi.

Pročitajte više