Zbog "divljih" operatera u Srbiji HTV ne prenosi El Clasico!

HRT-u nije omogućena kupnja prijenosa utakmice Real - Barcelona, iako je intenzivno pokušavao postići dogovor, izvijestili su s državne dalekovidnice.

HRT je pregovarao s agencijom Arena sport koja je vlasnik prava emitiranja te utakmice i to za prostor cijele bivše Jugoslavije. Agencija je vlasnički povezana s kablovskim operaterom u Srbiji, koji emitira 4 specijalizirana kanala (Arenasport 1, 2 3 i 4), koji će utakmicu prenositi za tamošnje tržište. Predočeno nam je kako strahuju da će veliki dio gledatelja u Srbiji gledati "El Clasico" na HTV 2 (preko ponude operatera koji ne poštuju zakone i ne "zatamnjuju" sportske prijenose na HTV-u) te da bi time Arenasport pretrpio poslovnu štetu.

"HRT de facto postaje talac svog statusa vodeće TV kuće u ovom dijelu Europe"

Tako je, krajnje paradoksalno, agencija odlučila prava na Barcelona - Real ne prodati HRT zbog nereguliranosti tržišta u Srbiji, prenio je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić.

"Treba pojasniti kako HRT ugovara i kupuje prava sportskih prijenosa samo za područje RH. U drugim zemljama, u kojima lokalni kablovski operateri prenose HTV-ov program, ti sportski prijenosi ne smiju biti emitirani u sklopu HTV-a, odnosno za njihova trajanja program se mora "zatamniti". Međutim, u Srbiji emitiraju i kablovski operateri koji se ne drže tog pravila i odbijaju "zatamniti" sporne prijenose."

"To je stvaralo probleme i prije, no ovim slučajem neriješena regulatorna problematika u nekim susjednim zemljama izravno šteti HRT-u. Ako se nastavi ovakvom logikom, gledatelji u Hrvatskoj mogli bi ostati bez velikog dijela prijenosa međunarodnog sporta. HRT de facto postaje talac svog statusa vodeće TV kuće u ovom dijelu Europe. Kvaliteta prijenosa nogometa na HTV-u uzima se kao razlog za utjecaj na poslovanje javne radiotelevizije u Hrvatskoj!"

"Naglašavamo kako je HRT uložio velike napore da bi osigurao prijenos. HRT i hrvatski gledatelji ne bi smjeli osjećati posljedice neriješene regulatorne situacije na TV tržištu druge zemlje i HRT će tražiti od mjerodavnih domaćih i međunarodnih institucija da pomognu u sprječavanju ponavljanje ovakvog slučaja"

Pročitajte više