Zbog komentara o "večitom derbiju", Delije demolirale prostorije sportskog programa

UPRAVA srpskog televizijskog sportskog programa SOS za demoliranje ulaza u njihove prostorije prije dvije večeri optužila je navijače Crvene Zvezde. Kako pišu beogradske Večernje novosti, povod za napad je redakcijski komentar uoči posljednjeg "večitog derbija", u kojem se navodilo "kako je prošlo vrijeme za navijače s privilegijama".

Delije su reagirale već na subotnjoj utakmici Crvene Zvezde i Smedereva, kada su na zidovima Marakane ispisali uvredljive grafite na račun direktora i cjelokupne redakcije SOS programa.

U ponedjeljak, za vrijeme trajanja emisije Total socer, Delije su s vrijeđanja i skandiranja prešle na djelo, te su kamenjem i ciglama demolirali ulazne prostorije srpskog TV programa.

Direktor i glavni urednik Dragiša Kovačević u srijedu je izdao priopćenje u kojem za napad izravno okrivljuje navijače Crvene Zvezde.

"Policija je obavila očevid i kako SOS kanal neslužbeni saznaje, zna se tko je izvršio ovaj vandalizam..." - piše, između ostalog, u priopćenju SOS kanala.

Priopćenje je izdalo i Udruženje sportskih novinara SiCG u kojem se ovakav oblik vandalizma oštro osuđuje.

"Napad na prostorije redakcije SOS programa i stalne prijetnje novinarima ove beogradske tv kuće od strane navijača, oštro osuđujemo! Apeliramo na MUP da se krivci za ovaj vandalski čin privedu i da se jasno i glasno kaže o kome se radi.
Nasiljem se sigurno ne može zaustaviti slobodna riječ, a kamenje i cigle neće spriječiti novinare da rade svoj posao. Zaposleni na SOS programu se moraju zaštiti, pogotovo zato što su novinari sigurni da taj sramni čin nije i kraj te ružne i tužne priče. A oni navijači, koji se i verbalno i siledžijski obračunavaju sa neistomišljenicima, moraju se zaustaviti i osuditi. Borba protiv vandalizma na terenu, ali i prije i poslije utakmica obaveza je svih medija i zato stajemo u obranu SOS programa i svih novinara koji hrabro i pošteno rade svoj posao." - stoji u priopćenju Udruženja koje donose Večernje novosti.

Delije su u ponedjeljak prvo pokušale ući u prostorije televizije, a kada im to nije pošlo za rukom, kamenjem i ciglama se demolirali ulaz TV postaje.

Noćna smjena SOS-a je na posao stigla nekoliko minuta ranije, pa niko nije ozlijeđen.

SOS kanal je od policije zatražio hitnu intervenciju, hitno otkrivanje počinitelja divljaštva i garanciju da će zaposleni na toj TV postaju imati punu zaštitu, piše Glas javnosti.

"Ukoliko izostane pravovremena reakcija, prije svega državnih organa, a zatim i sportskih i novinarskih udruženja, imamo puno razloga sumnjati da se ovakvi napadi na slobodne medije odobravaju." - dodaje se u priopćenju SOS programa.

D.R.

Pročitajte više