Zbog Messija je otišao iz Barcelone. Sada igra ključnu sezonu u karijeri

Foto: EPA

I TO SMO doživjeli – Liverpool bez naročite igre pobjeđuje najveće i najjače svjetske klubove. S druge strane, PSG ničim nije opravdao status jednog od favorita turnira i pred trenerom Tuchelom je ogroman posao. Sinoć je Firmino zabio na Anfieldu za 3:2 pobjedu Liverpoola protiv PSG-a na otvaranju nove sezone Lige prvaka. 

Skromni gosti

Uz silan talent koji posjeduje u ekipi, PSG nije pokazao baš ništa. Tuchelova Borussija Dortmund bila je jedna od najuzbudljivijih svjetskih ekipa i, shodno tome, očekivalo se da će, s većom dozom talenta u novom klubu koji vodi, igrati još bolje. To, barem zasad, nije slučaj. Di Maria u sredini terena umjesto ozlijeđenog Verrattija je loša opcija za ekipu koja želi brzi protok lopte – Di Maria je uvijek bio igrač viška, koji s loptom nastoji stvoriti prednost i koji „preskače“ jednostavne pasove. Rabiot, kao objektivno najbolji playmaker te ekipe u sinoćnjoj utakmici tako nikako nije dolazio do lopte, što je značilo i da je PSG-ova igra izrazito predvidljiva. Mbappé, najbolji mladi igrač na svijetu, bio je nevidljiv veći dio susreta.

Tuchel se, za razliku od pozicijskog nogometa, okrenuo prema izolacijskim napadima u kojima se jedini cilj čini što prije dostaviti loptu Neymaru i isprazniti mu sredinu terena kako bi dijagonalnim zabadanjem nastojao individualno riješiti situaciju ispred sebe. Postoji samo jedan igrač ove generacije koji je sposoban takvu ideju uspješno sprovesti u djelo na najvišoj razini. A to nije Neymar.

Neymarovo vrijeme odluke

Brazilac je otišao iz Barcelone kako bi se maknuo iz Messijeve sjene, svjestan da što god napravio uvijek može biti tek broj 2 u Kataloniji. Sada, kada su mu prepušteni konci igre jednog od najvećih klubova, stiglo je vrijeme istine. Uskoro ćemo saznati je li Neymar „tek“ ponajbolji igrač svoje generacije, one koja je danas u punoj snazi, ili je, kao njegov nekadašnji suigrač iz Rosarija, tip po kojem će se mjeriti svi ostali na svijetu? Jučerašnja utakmica sugerira prvu opciju, čak i kada se, sasvim opravdano, uvaže njegovi nedavni zdravstveni problemi. Jednostavno, odlukama i osjećajem za igru Neymar ne odaje dojam čovjeka koji u svakom trenutku radi najbolju stvar za svoju ekipu. Iracionalni pokušaji driblanja, kriva dodavanja, bezrazložna preskakanja igre i krive odluke sugeriraju kako njegov problem nije samo fizičke naravi. Ključnu ulogu u njegovom razvoju će stoga upravo imati Tuchel. S jedne strane može „godotovski“ čekati Neymarov učinak bez ikakvog vidljivog ofenzivnog sustava, a s druge strane može mu u igri podrediti točno onoliko koliko mu treba da pokaže kako je tip koji u svakoj utakmici može napraviti razliku. Neymarova igra zahtijeva suigrače koji mu stvaraju prostor u koji može utrčati, bekove koji mu odvlače igrača i veznjake koji su mu pomoć u izgradnji napada s krila. Zasad PSG i on nisu pokazali ništa osim pukog zbroja talenta kojim oboje obiluju. Što može biti dovoljno, ali ako ne bude tako u travnju i svibnju, tada će taj projekt biti proglašen neuspješnim.

Jednostavni i efikasni Liverpool

Liverpool je sinoć odigrao slabiju utakmicu nego protiv Tottenhama prije nekoliko dana. I imao sasvim dovoljno šansi da bez posebno impresivne igre zakuca jednom od najvećih klubova na svijetu, bez dvaju izrazito bitnih igrača – Firmina i Keite. Visoko podignuti bekovi i krila koja ulaze prema sredini u međuprostor s veznjacima koji im čuvaju leđa predstavljaju vrlo jednostavnu napadačku rotaciju, ali protiv nje se izrazito teško braniti većini suparnika koji se pasivno povuku u blok. Suparnik je tada u problemu jer mora preuzeti u najopasnijim zonama u kojima za to nema dovoljno vremena i Liverpool ima uvijek barem jednu opciju za dolazak u samu završnicu. Problem takvog napada vidjeli smo u prvom dijelu drugog poluvremena kada je izrazita orijentacija napada prema krilima rezultirala teškim resetiranjem napada i okretanjem strane jednom kada su se gosti zgusnuli. Ipak, takav način gradnje napada je i sasvim logičan i sakrio je vjerojatno jedinu pravu rupu Liverpoolovog rostera, a to je pomanjkanje istinskog i klasnog playmakera. Liverpool je prisiljen koristiti svoje vezne igrače kao "ispomoć" kreativcima ispred sebe, ali to zasad radi fantastično. Iduće Kloppovo unaprjeđenje prednje linije mora ići za uklapanjem Shaqirija, koji ima dovoljno talenta da posluži kao idealna zamjena u slučaju ozljeda, ali trebat će mu vremena da se privikne na brzu transformaciju u oba smjera Liverpoolove igre. Pred Liverpoolom je mnogo posla, ali sama činjenica da pobjeđuju PSG i kada ne igraju najbolje dovoljno govori o moći ove ekipe. Prije samo nekoliko godina, za velike skalpove u Ligi prvaka trebale su im partije na granici perfekcije.

Pred PSG-om i Tuchelom je nezahvalan posao. Svaki trijumf u domaćoj ligi nije samo izvjestan nego i očekivan i nužan, i što god napravili, tu se ne mogu okititi lovorikama. S druge strane, njihovu sezonu, ali i cijelu klupsku eru obilježava kvaliteta izvedbe i rezultat u onih nekoliko utakmica nokaut faze Lige prvaka. Dvostruki je to mač – s jedne strane imaju cijelo francusko prvenstvo pred sobom da oprobaju sve zamislive taktičke i kadrovske opcije i nađu najbolje rješenje. S druge strane, izostanak pritiska u takvim utakmicama izrazito je teško nadoknaditi i tempirati formu i motivaciju za ključni dio sezone. Ali daleko su ti dani, a PSG već danas i sutra mora izgledati mnogo bolje.

Pročitajte više