Ruska Premier liga

Zbog njega je Boban potjeran iz Milana, a sada će biti savjetnik srpskom treneru

Foto: EPA

RALF RANGNICK novi je savjetnik Lokomotiva iz Moskve u kojem trenersku funkciju obnaša srpski trener Marko Nikolić, dok kapetansku traku nosi Vedran Ćorluka.

Rangnick će biti savjetnik za strukturiranje momčadi i dovođenje novih igrača te nema namjeru postati trener kluba. S Rusima je sklopio ugovor prema kojem može prihvatiti neki drugi posao ako mu se ukaže prilika koja mu više odgovara.

Pod njegovim nadzorom stasali su vrhunski treneri

Nijemac je poznat kao učitelj velikom broju uspješnih trenera, a pod njegovim nadzorom, među ostalim, radili su Julian Nagelsmann, Roger Schmidt, Adi Hutter, Jesse Marsch i Ralph Hasenhüttl. Od njega je mnogo naučio i sadašnji trener Chelseaja Thomas Tuchel.

Rangnick je trener na čijim je idejama stvarano Red Bullovo nogometno carstvo. S ponosom gleda na vrijeme koje je proveo u RB Leipzigu i Red Bull Salzburgu, iz kojeg je otišao 2015. godine. Leipzig je prije njegovog dolaska bio u četvrtoj ligi, a sada je izazivač za titulu u Bundesligi, dok je Salzburg pored dominacije u Austriji počeo nizati i sve bolje rezultate u Ligi prvaka i Europa ligi.

Mnogi mu pripisuju i velik dio zasluga za SP 2014., na kojem je Njemačka postala prvak, a nova sezona Bundeslige nazvana je Rangnickliga jer su treneri pet od šest najboljih ekipa u Njemačkoj učili od Rangnicka.

Zbog velikog znanja Rangnick je godinama povezivan s najvećim klubovima svijeta, a u posljednje vrijeme najbliži je bio dolasku u Milan gdje je trebao preuzeti dužnosti trenera i sportskog direktora. Uostalom, to je bio razlog zbog kojeg je Zvonimir Boban napustio klub sa San Sira.

Boban je napustio Milan zbog njega

Naime, Milan je mjesecima pregovarao s njemačkim stručnjakom, ali naposljetku je ipak zadržao Stefana Piolija na klupi, a Paola Maldinija kao čovjeka zaduženog za slaganje momčadi.

Jedina žrtva cijele sage bio je Boban, koji je dobio otkaz nakon što je u intervjuu otkrio da je izvršni direktor Ivan Gazidis s Rangnickom pregovarao njemu i Maldiniju iza leđa.

Rangnick je u intervjuu za La Gazzettu dello Sport krajem kolovoza prošle godine priznao da su čelnici Milana razgovarali s njim. Pregovori su počeli još u listopadu 2019. godine.

"Prvi put su me kontaktirali krajem listopada, kad je momčad bila samo tri boda iznad zone ispadanja. Nikad nisam o tome govorio u javnosti, nikad nisam potpisao nikakav ugovor niti sam imao neku klauzulu. Sve do prije tri tjedna bio sam vezan za Red Bull. Što se tiče Milana, bio je najbolja momčad nakon prekida zbog koronavirusa i promjena trenera nije imala smisla. Pioli je zaslužio zadržati posao, a je li to ispravna odluka za Milan dugoročno, sasvim je druga stvar", rekao je Rangnick te dodao:

"Jesam li ja razlog Bobanova odlaska? To treba pitati predstavnike kluba."

Izjavom o Ibrahimoviću najbolje opisao svoj način rada

On je tada otvoreno priznao da ne bi računao na Zlatana Ibrahimovića da je stigao u klub. Uostalom, Rangnick je i poznat po stvaranju momčadi od mladih igrača.

"Nije moj stil da se fokusiram na 38-godišnjeg igrača. Preferiram stvaranje vrijednosti i razvijanje mladih talenata. Nije mi imalo smisla oslanjati se na Ibrahimovića ili Simona Kjaera, ali to je samo moje viđenje, nije nužno ni ispravno ni pogrešno. Kad je Ibra rekao da me ne poznaje, bio je u pravu. Nikad se nismo susreli. Postavio bih konkretne ciljeve, poput plasmana u Ligu prvaka, jer nitko ne želi igrati Europa ligu. Savršen primjer postoji samo 30 kilometara izvan Milana. Atalanta ima trećinu Milanovih prihoda, a završava ispred njega na ljestvici. To je zato što pametno ulažu i imaju jednu od najboljih akademija u Europi, nije sve zasluga Giana Piera Gasperinija. Ovo je momčadski sport", rekao je Rangnick.

Lokomotiv se bori za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka

Njemački stručnjak je iz lože promatrao pobjedu Lokomotiva nad gradskim rivalom Spartakom (2:0) protekle nedjelje. 

Sad je razlika između ova dva kluba samo jedan bod. Lokomotiv je treći s bodom manje, a do kraja prvenstva je ostalo pet kola. Osvajanje drugog mjesta je vrlo važno jer ono vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Titulu će najvjerojatnije osvojiti Zenit koji ima sedam bodova više od Spartaka.

No, borbu za drugo mjesto ne vode samo dva kluba. Tu je i CSKA Moskva koju odnedavno vodi hrvatski trener Ivica Olić. On je od dolaska u klub zabilježio tri pobjede u tri natjecateljske utakmice i ima jednak broj bodova kao i Lokomotiv.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više