Zbog sitniša propao im transfer stoljeća: Kako je Ronaldo skoro završio u Malagi

Foto: Epa

POTEZ stoljeća napravio je sir Alex Ferguson kad je 2003. iz Sporting Lisabona za 12,4 milijuna funti doveo 18-godišnjeg Cristiana Ronalda na Old Trafford. Ronaldo je tada bio najskuplji tinejdžer na svijetu, no s obzirom na to što je kasnije napravio u karijeri, odluka genijalnog Škota pokazala se fantastičnom.

Međutim, tko zna kako bi se povijest nogometa pisala da je španjolska Malaga godinu dana ranije na računu imala samo dva milijuna eura više. Naime, Carlos Rincon, tadašnji skaut Malage, za španjolske medije je ispričao zanimljivu priču o tome kako je sadašnji španjolski drugoligaš umalo doveo jednog od najboljih nogometaša svih vremena.

Te 2002. u Danskoj se igralo EP za kadete, a Rincon je dobio zadatak od svog predsjednika da skokne do Danske i da pogleda postoji li neki mladić koji je dovoljno dobar da ga se pokuša dovesti u Malagu. Rincon je odmah zapazio mlađahnog Cristiana i bio je s njim impresioniran. Skaut koji je u Malagu doveo igrače poput Darija Silve objasnio je kako je u to vrijeme funkcionirala politika tog kluba.

''Model je bio krajnje jednostavan. Morali smo dobiti igrača prije velikih i bogatih klubova. Moj zadatak je bio otići na sve veće turnire mladih selekcija po Europi, Americi i Africi i nabaviti brojeve telefona barem trojice najboljih igrača turnira. Kad se turnir u Danskoj završio, nabavio sam te brojeve, a već idući tjedan stupili smo u kontakt s obiteljima tih mladića kako bismo upoznali njihove agente i vidjeli što možemo napraviti kako bismo ih doveli u Malagu'', priča Rincon za eldesmarque.com i nastavlja:

''Onda u priču ulazi Cristiano. U to vrijeme još nije zaigrao za prvu momčad Sportinga, a mi smo poslali ponudu preko njegovog agenta Jorgea Mendesa. Imali smo na raspolaganju točno 1,5 milijuna eura, ni centa više. Toliko smo ponudili, a Mendes je tražio 3,5 milijuna. Odmah smo odustali od pregovora jer nismo imali odobren budžet kako bismo dosegnuli taj iznos. Jednostavno, nismo mogli ići dalje. Prošlo je dva mjeseca, a Ronaldo je debitirao za prvu momčad Sportinga. Tada je bilo kasno za sve. Cijena mu je astronomski porasla, a onda ga je Ferguson doveo u United'', otkrio je Rincon pa je objasnio što ga je impresioniralo kod Ronalda u to doba:

''Bio je nevjerojatan. Već tada je posjedovao izuzetnu fizičku moć i spektakularan udarac. Tehnika mu je bila savršena, a dribling je ostavljao bez daha. Na koncu, njegova karijera dovoljno govori o tome kakav je bio talent. Za mene je jedan od najvećih u povijesti.''

Pročitajte više