Zdravko Mamić - Nedodirljiv u hrvatskom nogometu

ČESTO se govorilo kako su Zdravko Mamić i Igor Štimac jedine nedodirljive osobe u hrvatskom nogometu, ali nakon ostavke Igora Štimca u Hajduku i jučerašnjih događaja u Dinamu, Mamić je dokazao da je on osoba koja ima najveću moć u hrvatskom nogometu.

Naime, potezi koje je Mamić jučer povukao pokazali su kako je on bilo kada, na bilo koji način, spreman na sve.

U posljednjim satima prijelaznog roka Mamić je povukao nekoliko, po svom mišljenju dobrih poteza, te je u Maksimir doveo Vladimira Vasilja, Veldina Karića, Vedrana Ješea i trenera Nenada Gračana.

Vladimir Vasilj i Veldin Karić, bivši igrači Varteksa, za "modre" su potpisali u popodnevnim satima, a zanimljivo je da je kod oba transfera sudjelovao danas već bivši direktor Varteksa, Nevenko Herjavec. Ostaje upitno kako je Mamić uspio nagovoriti Herjavca da na svom posljednjem radnom danu u NK Varteksu dovede igrače baš u Maksimir.

Vedran Ješe potpisao je za "modre" jučer navečer. Dinamo je dugi niz godina očijukao s Ješeom, ali tadašnji Zagrebaš nikada nije završio u Maksimiru. Mnogi će se zapitati kako to da se ovoga puta transfer ostvario. Odgovor vidimo upravo u Zdravku Mamiću.

Još prije početka ove sezone u Zagreb je kao pojačanje trebao doći Mladen Bartolović, tadašnji član Dinama, ali nije bio u mogućnosti. Mamić mu nije želio dati papire jer je zahtijevao neisplaćene zaostatke. Kada je Ješe potpisao za Dinamo, kao pojačanje Zagreba predstavljen je Mladen Bartolović. Očito je da je Mamić napokon pustio Bartolovića, veliku želju Zagrebovog trenera Petkovića, a umjesto njega je dobio Ješea, svoju veliku želju.

Mamić je jučer, također, riješio i pitanje šefa stručnog stožera. Umjesto Đure Bage momčad je preuzeo dosadašnji trener Kamen Ingrada, Nenad Gračan. Istovremeno, u Kamen Ingrad je došao trener Segeste, a nekad i trener Dinama, Hrvoje Braović.

Očito je Mamić dobro osmislio kako riješiti situaciju s trenerom. Kako je Gračan bio pod ugovorom s Kamen Ingradom bilo je pitanje da li će ga vlasnik momčadi iz Velike, Vlado Zec, pustiti u Maksimir. Ipak, Mamić je dogovorio da Braović iz Segeste ode u Veliku i više nije bilo prepreke da Gračan postane trener Dinama.

Ukoliko je netko sumnjao u Mamićeve "menadžerske kvalitete", nakon jučerašnjeg dana to može prestati. Zbog dobrih odnosa s Herjavcem doveo je Vasilja i Karića, vukao je za nos Zagrebaše i na kraju je doveo Ješea, a uspio je dovesti i Gračana, dok je u Kamen Ingradu završio "Dinamov" trener.

Očito je da je Zdravko Mamić nedodirljiva ikona hrvatskog nogometa i dugo vremena će trebati da se pojavi netko tko će ga izgurati s te pozicije.

Vedran Prga

Pročitajte više