Ždrijeb za SP: Prvi put bez hrvatske kuglice

ŽDRIJEB skupina Svjetskog nogometnog prvenstva koje starta 11. lipnja iduće godine održat će se večeras u južnoafričkom Capetownu s početkom u 18 sati.



Nakon završenih kvalifikacija poznata su 32 sudionika turnira u Južnoafričkoj Republici koji će prilikom izvlačenja biti podijeljeni u četiri jakosne skupine. U najjačoj skupini su uz domaćina još i (redoslijedom s Fifine rang ljestvice) Brazil, Španjolska, Nizozemska, Italija, Njemačka, Argentina te Engleska.

Daljnji raspored određen je prema geografskom položaju pa su tako reprezentacije iz azijske grupe (Australija, Japan, Južna Koreja i Sjeverna Koreja), zone CONCACAF (SAD, Meksiko i Honduras te oceanijski predstavnik Novi Zeland smješteni u drugi bubanj.

Južnoameričke (Čile, Paragvaj, Urugvaj) i afričke reprezentacije (Obala Bjelokosti, Kamerun, Gana, Alžir, Nigerija) sačinjavaju treći, a europske reprezentacije (Francuska, Grčka, Portugal, Danska, Srbija, Švicarska, Slovačka i Slovenija) četvrti, po ovim kriterijima najslabiji bubanj.

Zbog geografskog kriterija, dvije reprezentacije iz iste konfederacije neće se moći sučeliti u istoj grupi (primjerice Honduras i Japan koji se oba nalaze u drugom bubnju). Isto tako, ni Južnoafrička Republika kao nositelj neće moći dobiti nijednu od pet afričkih reprezentacija baš kao što Brazil i Argentina neće biti u istoj skupini s Čileom, Urugvajom ili Paragvajom.

Iznimku ovim kriterijima predstavlja tek slučaj s europskim reprezentacijama. Stari kontinent daje trinaest momčadi, a s obzirom da ih je pet u prvom bubnju, neminovno je da će u isto toliko skupina biti po dvije reprezentacije pod okriljem Uefe.

Pročitajte više