Zelg: Pokrajac i Reljić bi trebali dobiti, za Cro Copa ne znam što možemo očekivati!

IAKO je fight card doslovce pretrpan atraktivnim MMA imenima, uz Jamesa Thompsona, osoba koja najviše plijeni pažnju medija i borilačkih zaljubljenika na Milenium Fighting Challengeu je zasigurno Zelg Galešić.

Bivši prvak engleskog Cage Ragea i polufinalist Dreamovog Grand Prixa od prije dvije godine, u Split je stigao u višestrukoj ulozi. Dok čeka svoju iduću borbu u Japanu, Zelg se bacio u organizacijske vode...

"Na MFC sam došao u raznolikoj ulozi. Nešto između matchmakinga, promocije, komentiranja i u ulozi čovjeka koji će stajati u kutu Jamesu Thompsonu. Radio sam na pripremi mečeva, odradit ću nekoliko treninga s nekim dečkima...zbog njih, ali i zbog sebe. Na dan priredbe ću raditi kao komentator na engleskom jeziku", rekao je Galešić za Index.

Kolosalni Thompson mu nije samo klupski kolega iz London Shootfightersa gdje zajedno treniraju. Za Engleza kaže kako se radi i o velikom prijatelju.

"James je jedan od ljudi koji su mi najviše pomogli u karijeri. Kada sam došao tek u Englesku, nastupao sam po raznim turnirima bez kune u džepu. Žena mi je stajala u kutu, a ja sam se tukao kako bih zaradio za preživljavanje. Upoznao sam Thompsona na jednom turniru i on mi je rekao da mogu spavati kod njega i da će mi srediti ozbiljnijeg menadžera. I dan danas, deset godina kasnije, uvijek smo cimeri kada idemo negdje na put."

Vi ste odgovorni za njegov dolazak u Hrvatsku?


"Gospodin Vatavuk (organizator o.p.a.) je uvijek pokazao želju da dovede Jamesa u Hrvatsku. Razlog je njegova atraktivnost. Pobijedio ili izgubio, on nikada nije pokazao lošu borbu. Ja sam poslužio samo kao posrednik. On dnevno dobiva 10 ponuda pa sam mu pomogao shvatiti kako je ovo ozbiljna stvar. Bilo bi lijepo kada bi jednom godišnje dolazio u Hrvatsku i odradio jedan meč."

Komentari su jako pozitivni kada su u pitanju borbe na MFC-u 4?

"Fight card je fantazija. Nikada ništa niti približno ovako dobro nije bilo u Hrvatskoj. Ovo je velik korak naprijed i iznad svega što se do sada organiziralo. Ne bih mogao izdvojiti neki meč zato što su svi kvalitetni. Objektivno, svaki bi mogao biti main event u nekoj drugoj hrvatskoj priredbi."

Što je s vašom karijerom? U borbi protiv Sakurabe pretrpjeli ste tešku ozljedu i uslijedila je duža pauza?


"Koljeno je super, već dva mjeseca normalno spariram i spreman sam za borbu. Ostala su mi četiri meča u Dreamu, no nekako su spori s davanjem tih borbi. Bilo je govora da ću nastupiti u svibnju, ali opet nije bilo ništa od toga."



Zašto, pa vi ste uvijek bili zanimljivi Japancima?


"Ja sam zanimljiv, ali ovdje. Japanci gledaju što je zanimljivo njima, a ne nama. Mogu se ja boriti u tangama, ali će im opet biti Kid Yammamoto tri puta zanimljiviji. Slično je i sa Sakurabom. To će uvijek tako biti. Sedam mjeseci  je prošlo od moje posljednje borbe, a još mi nisu ništa platili."

Jeste li ljuti na svog poslodavca?


"Ljut sam  na njih, oni to znaju. Čak znaju i da sam jako ljut jer sam pisao nekoliko primjedbi. Razgovarao sam sa svojim menadžerom i zaključak je da bi možda bilo najbolje da nakon ovog ugovora postanem slobodan borac i da se borim 20 puta godišnje što bi mi odgovaralo. Objektivno, ostalo mi je još pet ili šest godina karijere. Mene oduševljavaju mečevi, treninzi i priprema za mečeve. Tako da bih rado volio imati čak i svaki vikend jedan meč."

Razgovarate li već s drugim organizacijama?


"Zvali su me svi, sa svima sam i dalje u kontaktu i sve su to neke objektivne opcije gdje se vidim u budućnosti. Strikeforce ide visoko, UFC je već gore, zvali su me iz Australije, Izraela, čak i Hong Konga. Zašto ne? Ima prostora. Muči me taj ekskluzivan ugovor s Dreamom, a oni ne odrađuju svoj posao kako spada."

No, i sami ste krivi za stagnaciju svoje karijere. Ozljeda na Pro taekwondoe turniru u Zagrebu vam nije trebala...?

"Da, napravio sam veliku glupost, ali ja sam vam takav. Pohlepa nema granica. Vjerojatno ću opet napraviti neki takav potez, tako da mi je bolje šutiti. Borim se, borit ću se i nikada neću nikoga odbiti. Jedini čovjek kojeg sam odbio, bio je Jerome LeBanner. Ušao je u svlačionicu i rekao da bi se htio boriti protiv mene, a ja sam mu rekao da neću s njim niti na sladoled i da izađe van."

Ispred vas su najbolje godine za borca. Možemo li očekivati i rezultate shodno tome?

"Osjećam se dobro, treniram dobro i svakim treningom idem prema gore. Prema nekoj statistici sljedeće tri godine bi mi trebale biti najjače u karijeri. Smatram da će se za mene tek čuti u budućnosti. Dolazim iz sjene i iz tišine."

Nekada vas je atraktivnost znala koštati poraza. Hoćete li u budućnosti više taktički pristupati borbama?

"Oduvijek sam pokušavao biti što atraktivniji borac. Pokušao sam osvojiti fanove i pošorati se sa svakim. Neću reći da ću se u tom segmentu poboljšati, jer vjerojatno neću. Ako ide, ide. Ako ću imati 20 mečeva u karijeri, niti jedan neće ići na bodove. Ili ću pokušati završiti protivnika ili će on mene."

No, taktičari su danas na vrhu. GSP, Fedor...?

"Svaka njima čast, ali smatram da su promašili sport. Ako se tako nastavi, u budućnosti ćemo se boriti za topli sendvič. Ovo je sport, ali je i show. Koga će publika radije gledati? Tysona ili Klička? Naravno Tysona. ovaj će se potući i pokušati nokautirati protivnika, dok će Kličko lupati svoj prednji direkt, a ako slučajno lupi zadnji, to će biti atrakcija. Nema smisla, treba se tući."

Najbolji borac današnjice u vašoj kategoriji je Brazilac Anderson Silva?


"Anderson Silva mi je bio najveća faca još iz Cage Ragea. On je držao titulu, a ja sam pokušavao uzeti pojas. Bilo je pitanje hoćemo li se boriti ili ne? On je sada odletio nekoliko svjetlosnih godina iznad mene. Ali unatoč svemu ga ne poštujem."

Ipak, nije se istaknuo nekim fair playjem?

"Napravio je strašnu stvar za sport. Ne samo u posljednjem meču, nego i ranije. Izgubio sam svo poštovanje prema njemu kao borcu. Volio bih ga vidjeti jednog dana protiv sebe. Baš me zanima da li bi meni mogao spustiti ruke i mahati glavom lijevo desno?"



Bliže se važni mečevi za tri hrvatska UFC borca. Nažalost, ovo bi mogle biti i posljednje borbe u najjačoj svjetskoj organizaciji za njih, iako se svi nadamo pobjedama?


"Postoji ta realna opcija, ali nadam se da se neće dogoditi, naravno. S Mirkom ne znam uopće što će biti dalje i da li ima smisla sve to i ako pobijedi Barryja. Prije sam imao strah kada se Cro Cop borio s dobrim parterašima, a sada imam više strah kada se bori s udaračima. Ne znam što očekivati od njega. Uvijek sam ga branio i rekao da će pobijediti meč, sada to više ne mogu. Naravno da bih volio da pobijedi meč, da razvali high kick u glavu...Ali ne znam."

Pokrajac se bori protiv Irvina?

"James Irvin je razvikano ime i smatram da je Poki od njega bolji u svakom segmentu. Irvin je možda malo bolje građen, izgleda fizički moćniji, ali to je sve. Ima dobre ruke i noge, ali to danas ima svaki borac. Poki ide na borbu, atraktivnost i srce, što se meni sviđa. Oduševljen sam načinom na koji se bori. Želim mu sreću i smatram da neće imati problema protiv Irvina."

S druge strane Reljićeva kaveza stajat će Kendall Grove?


"Smatram i da će Reljić dobiti Grovea. Prvo su svi digli Reljića u nebesa, a sada smatraju da će izgubiti. Smatram da to nije u redu. Ne smije se zaboraviti da se dečko nije borio skoro dvije godine. Kendall nije loš, ima dugačke ekstremitete poput jadranske lignje, može te zaokružiti i rukama i nogama, ali ima lošu bradu. Reljić ga mora piknuti na pravo mjesto. Goran ima i odličan parter, ali smatram da bi u stojci trebao mahati prema brati, jednom će ga sigurno pogoditi i to je kraj igre."

Posljednjih dana može se čuti da ste se bacili i u poduzetničke vode. Gdje se bolje snalazite?

"Otvorio sam sportski centar zajedno sa svojim poslovnim partnerom. Neće to biti klasični centar, već nešto novo na našem tržištu. Bavit ćemo se ukupnom fizičkom spremom i boraca, ali i rekreativaca. Sve što možete zamisliti na jednom mjestu bit će tamo. Od teretane, tatamija, sauna... Ipak, to mi je posao broj dva. Ja sam i dalje borac."

Pročitajte više