Željin novi dom: Grbavica od 70 milijuna eura

PREDSTAVLJEN je projekt novog stadiona Željezničara koji bi trebao niknuti na mjestu legendarne Grbavice. Stadion je dio Centra Grbavica u sklopu kojeg bi bio i poslovni kompleks, a ovisno o kapacitetu stadiona (20 do 24 tisuće mjesta) koštao bi od 70 do 78 milijuna eura.

Stadion bi bio najmoderniji objekt i zadovoljavao bi i najstrože Uefine kriterije. Vjerojatno zbog slovenske tvrke koja bi gradila stadion, vidljivo je kako idejno rješenje podsjeća na ljubljanski kompleks Stožice, u sklopu kojeg se nalaze novi moderni stadion i višenamjenska dvorana.

Povodom multimedijalne prezentacije projekta u Sarajevu je održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici graditelja, slovenske zvrtke Energoplan, Željezničara, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, predsjednik Komiteta za normalizaciju N/FS BiH Ivica Osim i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, navodi sarajevo-x.

Kako je za taj portal rekao Dželaludin Muharemović, direktor Željezničara, razgovaralo se o načinima zatvaranja financijske kontrukcije stadiona, koja bi zavisila od njegove veličine.

Obzirom na veličinu i cijenu investicije, ali i nematerijalni značaj koji za Sarajevo, sportsku (i ne samo sportsku) povijest grada, ima ovaj stadion, jasno je da se radi o projektu od "šireg društvenog interesa", u kojem bi kao predstavnici države i grada sudjelovali Općina Novo Sarajevo u kojoj se Grbavica nalazi, Grad Sarajevo, sarajevski Kanton i Nogometni savez BiH.



Stadion Grbavica izgrađen je 1953., a za vrijeme srpske okupacije (1992. - 1996.) istoimenog dijela Sarajeva, okupatori su ga potpuno zapalili i uništili. Obnovljen je nakon povratka Grbavice pod kontrolu vlasti Federacije.

Pročitajte više