NBA LIGA

Žene preuzimaju NBA ligu, rade u upravama, kao trenerice i sutkinje

Foto: Getty Images / Guliver Image

TRENING je završen, ali pomoćna trenerica Boston Celticsa Kara Lawson i dalje radi. Stoji ispod koša i savjetuje rookie beka Carsena Edwarda dok šutira s različitih pozicija na terenu. Nakon posljednja tri pokušaja, dotrčao je k njoj. "Hvala, treneru", kaže Edward prije nego što će s Karom razmijeniti high-five. Dobro došli u novi NBA, u kojem žene utječu na sve aspekte igre, od komentatorskih kabina, suđenja, treniranja, vođenja klubova, do vlasništva nad njima, piše Yahoo Sports.

Kara Lawson jedna je od 11 žena koje ove sezone rade kao pomoćne trenerice u NBA ligi. Bivša WNBA zvijezda Swin Cash, zajedno sa Sue Bird iz Seattle Storma, rade u NBA uredima. "Nije to nikakva privremena moda, nego prilika za vrlo uspješne žene koje su svoj život posvetile ovoj igri", kaže Nancy Lieberman, članica košarkaške Kuće slavnih.

Iako nije privremena moda, svakako je novi trend.

Hammon prva pomoćna trenerica u NBA, Lieberman glavna u BIG3 ligi

Lieberman se prisjeća vremena kad je nazočnost žena bilo teško uočiti, odnosno u najboljem slučaju bile su iza kulisa. Ova 61-godišnjakinja, koja je rušila barijere kao igračica i trenerica u WNBA, potom glavna trenerica u NBA Razvojnoj ligi i potom pomoćnica u NBA, brzo je spoznala da je izgradnja odnosa ključna u brisanju prepreka među spolovima i da to otvara mogućnosti u ligi. Pomoglo joj je svakako i to što je povremeno pomagala naprednim trenerima kao što je Don Nelson, koji ju je 2009. godine angažirao za glavnu trenericu Texas Legendsa, podružnice Dallas Mavericksa u Razvojnoj ligi.

Nekoliko trenera nastavilo je Nelsonovu viziju, među njima i Gregg Popovich iz San Antonio Spursa koji je postavio Becky Hammon za prvu stalnu pomoćnu trenericu u NBA ligi 2014. godine. Rick Carlisle je angažirao Jenny Boucek za pomoćnicu 2017. godine, a Sacramento Kingsi imaju tri žene u trenerskom kadru (Liberman, Boucek i Lindsay Harding).

BIG3, košarkaška liga prema pravilima 3-na-3, koju je osnovao glazbenik Ice Cube, pomogla je ideji o ženama koje vode muškarce, kaže Lieberman.

"Sjećam se kad mi je Donnie rekao da 'najbolja osoba za ovaj posao možda nije muškarac'. Imao je popis kriterija kojima je tražio novog glavnog trenera i ja sam ih ispunila", objašnjava Lieberman.

Žene uživaju poštovanje igrača zbog svog iskustva i košarkaškog znanja. Bek Celticsa Gordon Hayward kaže kako se već osjeća nazočnost Kare Lawson, nekadašnje WNBA zvijezde u Tennesseeju: "Dobro nam dođe njeno iskustvo košarkašice te čitanje igre i sitnice koje ona vidi uz teren. Dobro je imati nekoga tko dobro poznaje košarku".

Pomoćnica u Wizardsima Kristi Toliver pomogla je Washington Mysticsima da u listopadu osvoje prvi WNBA naslov. Washingtonovi All-Star košarkaši John Wall i Bradley Beal nosili su WNBA majice pomoćnih trenera i plesali na tribinama.

"Najveća stvar koju sam naučila je dijeliti ono što sam naučila. To mi pomaže u komunikaciji s mojim dečkima", rekla je Toliver.

Košarkaši su otvoreni prema ženama na klupi, posebno mlađi

Njena je situacija jedinstvena što se tiče plaće, jer radi kao trenerica u Wizardsima, a igra za Mystics. Oba kluba imaju istog vlasnika. Prošle godine u Wizardsima je dobila samo 10.000 dolara, jer spada pod pravila o salary capu u WNBA-u. Naime, WNBA ekipe smiju svojim igračicama izvan sezone isplatiti ukupno 50.000 dolara, pa je Washingtonu preostalo samo 10.000 dolara da plati Toliver.

U New Orleansu nemaju takvih problema. Bek Pelicansa Frank Jackson kaže kako je oduvijek očekivao da će viša direktorica Swin Cash biti od koristi, kao i Terese Weatherspoon, također članica Kuće slavnih koja je nedavno dobila posao pomoćne trenerice.

Cash je osvojila dvije NCAA titule s Connecticutom 2000. i 2002. godine te nakon 15-godišnje igračke karijere u New York Libertyju u WNBA-u postala dužnosnica. Weatherspoon je osvojila NCAA naslov s Louisiana Techom 1988. godine te potom od 1997. do 2003. bila šuterska zvijezda u Libertyju. Posljednjih pet godina radila je u Libertyju kao direktorica razvoja igrača.

"Bile su talentirane košarkašice. Bile su dobre u svom zanatu i mnogo sam naučio od njih. Uvijek sam imao otvorene oči i uši prema svima koji igraju košarku", rekao je Jackson.

Ovaj 21-godišnji košarkaš znao je za ženske talente zato što im je svjedočio iz prve ruke. I nije jedini. WNBA postoji od 1997. godine, otkako su većina današnjih košarkaša bili tinejdžeri ili još mlađi.

"Kako godine budu prolazile, one će dobivati sve više i više priznanja", kaže Jackson koji je prije tri godine napustio Duke.

Sue Bird došla je u upravu Denver Nuggetsa prošle godine. Cash vjeruje da je NBA shvatio kako je više žena u upravama važno zbog razvoja brenda lige te u konačnici i biznisa.

"Stvarnost i statistika pokazuju da uključivanje žena u biznis pomaže većoj inkluzivnosti te raznolikosti koja je potrebna. Raznolikosti u razmišljanju, a ne samo u boji kože", kaže Cash.

Stariji dužnosnici misle da žene ne mogu raditi te poslove, ali sve ih je manje

Stephanie Ready, nekadašnja pomoćna trenerica u Razvojnoj ligi, kaže kako velike mogućnosti ženama otvara mlađa generacija NBA direktora, poput generalnog menadžera 76ersa Eltona Branda. Kaže da menadžeri novog naraštaja bolje prepoznaju što žene mogu donijeti biznisu.

"Neki ljudi će ostarjeti. Pritom mislim na muškarce starog kova koji smatraju da samo muškarci mogu raditi ove poslove", rekla je Ready koja je bila među prvim ženama na mjestu pomoćnih trenerica, kad je u Coppin Stateu počela raditi s muškarcima.

Richard Lapchick, koji prati rasne i spolne statistike u zapošljavanju u NBA, NFL, NHL i MLB, već dugo hvali NBA kao lidera u praksi zapošljavanja obaju spolova. On to pripisuje čelniku NBA lige Adamu Silveru koji kaže da NBA mora povećati broj žena u trenerskom i sudačkom kadru. Osim rekordnog broja trenerica, ove sezone u NBA će raditi i pet sutkinja.

Lapchick vjeruje da će NBA uskoro dobiti i prvu glavnu trenericu. Ostaje vidjeti hoće li to biti Hammon u San Antoniju. No, tko god to bio, Lapchick kaže da će taj potez pomoći da još više žena bude na ključnim pozicijama u košarci.

"Ne bih se iznenadio da se to dogodi prije sljedeće sezone ili tijekom sljedeće sezone", zaključio je Lapchick.

Pročitajte više