Zidane izjednačio rekord, Buffon bez rekorda

POSTIGAVŠI pogodak u sedmoj minuti finalnog ogleda svjetskog prvenstva između Francuske i Italije, kapetan "Tricolora", Zinedine Zidane postao je tek četvrti igrač u povijesti svjetskih prvenstava koji je u finalima postigao tri pogotka.

Prva dva pogotka "Zizou" je postigao prije osam godina u finalu Coupe du Mondea kada su Francuzi porazili Brazil 3:0.

Tri pogotka u finalu postigli su i Englez Geoff Hurst, te Brazilci Pele i Vava.

Hurst je bio strijelac u finalu SP-a 1966. godine protiv Njemačke (4:2), a on je ujedno i jedni igrač koji je u finalu postigao "hat-trick". Pele je dva pogotka postigao protiv Švedske u finalu SP-a 1958. (4:1), a trećeg četiri godine kasnije protiv Čehoslovačke (3:1). Vava se također dva puta upisao među strijelce 1958. godine protiv Švedske, a postigao je pogodak i protiv Čehoslovačke.

U dva finala među strijelce se upisao i Nijemac Paul Breitner. Prvi pogodak je postigao u finalu protiv Nizozemske (2:1) 1974. godine, a četiri godine kasnije i u porazu protiv Italije (1:3).

Za razliku od Zidane, vratar talijanske vrste Gianluigi Buffon je ostao bez rekorda. Jedinica "Azzurra" nije primila pogodak 460 minuta kada ga je Zidane svladao iz kaznenog udarca. Tako je Buffonov sunarodnjak Valter Zenga zadržao rekord ne primivši pogodak na SP-u 1990. godine čak 517 minuta.

Pročitajte više