Zidane ostaje heroj siromašnih emigrantskih predgrađa

"OD CENTRA Pariza preko rijeke Seine potrebno je 25 minuta vožnje autom sjeverno od Slavoluka pobjede i Elizejskih polja da biste došli do Gennevilliersa, dijela grada sa bezličnim blokovima nebodera, tipičnog predgrađa ili banlieuea."

Reporter BBC tako opisuje dolazak u rubnu siromašnu čevrt nastanjenu afričkim emigrantima, "gdje je nezaposlenost visoka, a mladi borave na ulici". Ovaj kvart je bio jedno od poprišta žestokih sukoba demonstranata i policije krajem prošle godine kada su Francusku potresali neredi motivirani rasnom nesnošljivošću i niskim standardom neintegriranih doseljenika iz nekadašnjih francuskih kolonija.

Upravo u takvom okružju je odrastao jedna od najboljih nogometaša svih vremena: Zinedine Yazid Zidane, koji je rođen u Castellaneu, siromašnom sjevenom predgrađu Marseillea. Reporter ističe kako sin alžirskih emigranata, koji je kartu za odlazak iz neimaštine izborio čudesnim nogometnim talentom, nije zaboravio svoje korijene i stalno se vraća u Marseille gdje vodi zakladu za pomoć djeci.

Njegov uspjeh, ali najviše njegovo porijeklo učinili su ga junakom siromašnih emigranata u Francuskoj, a novinari BBC-a su posjetili Gennevilliers da provjere da li je njegov sjaj potamnio nakon udaranja Materazzija isklljučenja protiv Italije.

Počeli su snimati na ulici, između beskrajnih redova blokova zgrada koje dominiraju horizontom. Novinarska ekipa se ubrzo našla na udaru domaćih jer su ih sa okolnih balkona počeli zasipati kamenjem.

Kad su zaustavili mladog Bilala Charguia, "da ga upitaju za mišljenje o Zidaneu, "kamenovanje" je prestalo: "Sigurno je bio isprovociran pa je onako reagirao. Poštujem ga, jer nam je pomogao osvojiti SP 1998., odličan je igrač, umjetnik i primjer svima."

Smain još jedan Zidaneov obožavatelj na kojeg su naišli, nosio je Realov dres i predstavio se kao najveći Zizouv obožavatelj u kvartu i rekao kako isključenje u finalu to nije promijenilo: "Izdignuo se iz ničega i osvojio svijet", kratko je i točno prokomentirao put nogometnog velikana.

Sudeći po dočeku koji mu je priređen, mišljenje koje o njemu imaju stanovnici predgrađa, dijele i građani širom Francuske. "Oko 10 tisuća ljudi pozdravilo ga je na Place de la Concorde, a oduševljeno skandiranje mase, koju je doživio kada se pojavio na balkonu luksuznog hotela, možda mu je, barem na trenutak, izbrisalo ogorčenje iz prethodne noći."

Pročitajte više