ZLATNA LOPTA

Zlatna lopta Modriću je velika nepravda prema najboljem nogometašu godine

Foto: Gulliver / Getty Images

NEKOLIKO je razloga zbog kojih je izbor poprilično bizarnog "glasačkog tijela" da Zlatnu loptu osvoji Luka Modrić pogrešan i nepravedan prema nogometašu koji je ove godine doista najbolji na svijetu. Ali, krenimo redom. 

Luka Modrić odigrao je par sjajnih utakmica za Real u Ligi prvaka tijekom prve polovice 2018. Odlične partije na putu do finala okrunio je u najvažnijem meču natjecanja. Njegova utakmica u finalu Lige prvaka u Realovom trijumfu protiv Liverpoola jedna je od najboljih predstava veznjaka koje sam gledao zadnjih desetak godina.

Modrić je odigrao sjajnih prvih pola godine i finale Lige prvaka njegova je doktorska dizertacija, ali od polufinala SP-a nadalje ističe se tek po tome što je jedan od najgorih igrača najlošijeg Reala posljednjih desetljeća

Na SP-u je igrao na visokoj, ali ne najvišoj razini, kako tvrde mnogi poneseni hypeom. Najbolji igrač hrvatske veze tamo bio je Ivan Rakitić. No dobro, čak i ako se složimo da je Modrić u Rusiji bio najbolji igrač ne samo Hrvatske, nego i SP-a (što također nije točno), činjenica je da je u najvažnijoj utakmici, finalu, bio nevidljiv. N'Golo Kante ga je potpuno isključio iz dvoboja za naslov prvaka svijeta, pa je Hrvatska posebno u drugom poluvremenu finala igrala s igračem manje. Bez kapetana i playmakera nije mogla završiti drugačije nego porazom. 

Tijekom ostatka godine, nakon SP-a, pažnju je privukao tek ljetnim pokušajem bijega u Inter i time što je od početka nove sezone jedan od najgorih igrača Reala u najvećoj krizi koja trese taj klub posljednjih desetljeća. Podsjećamo, Real u prvih 14 kola aktualne sezone ima čak pet poraza i smjenu trenera, a Modrić od ljeta naovamo u svom klubu, ni u La Ligi, ni u Ligi prvaka nije pokazao da bi trebao biti u užem izboru za Zlatnu loptu, a kamoli njen osvajač.

Pri tome bi mu nužno fizičko i emotivno pražnjenje, koje neumitno dolazi nakon raznih i jakih šokova koje je doživio igrajući od početka do kraja na SP-u, te povećani umor i iscrpljenost, uzeli kao olakotnu okolnost, da sve ovo ne muči i nogometaša koji bi umjesto njega morao osvojiti Zlatnu loptu i kojem ništa od navedenog ne smeta da igra dobro i nakon SP-a.

Čak i ako učinak na SP-u uzmemo kao najvažnije mjerilo prilikom dodjele Zlatne lopte, činjenica je da se Modrić tamo nije vidio u najvažnijem meču - finalu koje je izgubio

I dalje smo na SP-u, koje se u godinama kada se igra smatra glavnim kriterijem za ocjenu igrača prilikom izbora za Zlatnu loptu. Odluku FIFA-e da najboljim igračem SP-a proglasi Modrića, a ne onoga koji je umjesto njega trebao biti laureat i tog izbora, kao i onog za Zlatnu loptu, smatram utješnom i kompenzacijskom. Po načelu "ne bi bilo fer da Francuzi uzmu sve nagrade, ionako su svjetski prvaci, pa dajte nešto i Hrvatima". Ponavljam, čvrsto stojim pri stavu da Modrić nije bio ni najbolji igrač Hrvatske na SP-u, a kamoli najbolji igrač cijelog prvenstva.

Što je to Modrić napravio u drugom dijelu prošle sezone u najjačoj ligi na svijetu da bi zaslužio Zlatnu loptu?

Ali i u slavljenom Modrićevom prvom polugodištu ima jedna poprilična crna rupa. Ne ako se prilikom te ocjene rukovodimo standardnim kriterijima. Međutim, za igrače najviše klase, što Modrić, najbolji veznjak svijeta već godinama je, letvica je postavljena najviše. A do tamo Modrić ni blizu nije dobacio u La Ligi, koja je s obzirom na njenu snagu prilično bitan pokazatelj i test koliko je kandidat za Zlatnu loptu koji igra to natjecanje zaslužio najprestižniju individualnu nagradu. U najjačoj ligi svijeta Real je Barceloni predao naslov prije Božića i kraja prošle godine, pa se, do kraja sezone i prve polovice ove godine, koncentrirao na Ligu prvaka, dok je domaće prvenstvo odrađivao. 

Čak i najveći Modrićevi fanovi složit će se da je od ljeta naovamo u Realu u najboljem slučaju prosječan. Podsjećamo pri tome da Real posljednjih godina u domaćim natjecanjima više nije ni prvi klub u gradu, a kamoli u državi. Sad kada smo podsjetili i da je od početka godine do njene sredine u jednom od dva najvažnija natjecanja Modrić s klubom vozio na autopilotu, logično je postaviti pitanje u podnaslovu iznad ovih pasusa.

Glasači i ljubitelji nogometa morali bi znati: Zlatna lopta dodjeljuje se za igre tijekom cijele godine, a ne pola godine ili sezone. Modrić po ovom kriteriju nema što tražiti ni u užem izboru za Ballon D'Or, a kamoli pobijediti

Tvrdnja mnogih novinara, ljubitelja nogometa, pa čak glasača u izboru i stručnjaka,da se Zlatna lopta dodjeljuje za igre tijekom "prošle sezone", ne može biti dalja od istine. Zlatna lopta za ovu godinu ne bi smjela ocjenjivati učinak igrača tijekom 2017/18 i zanemariti sve što je bilo na kraju sezone ili nakon SP-a, nego uzimati u obzir napravljeno od početka do kraja godine na izmaku koje se dodjeljuje. Dakle pokrivati razdoblje od siječnja do studenog ove godine.

Kao što smo podsjetili, nejasno je onda po kojem je od ovih temeljnih kriterija Modrić iti među najozbiljnijim kandidatima za nagradu, a kamoli njen osvajač.

Zlatna lopta je poput Oscara: Predvidljiva, precijenjena, osvajača biraju mnogi nekompetentni glasači, a mašinerija koja o njoj odlučuje rukovodi se prije svega inercijom

Kao i Oscar, još jedna glasovita, ali i također beskrajno precijenjena nagrada, Zlatna lopta boluje od standardnih mana: predvidljiva je, osvajača biraju mnogi nekompetentni glasači. Pa je tako onome iz Centralnoafričke Republike najbolji nogometaš na svijetu u 2018. Karim Benzema. Konačno i ključno, mašinerija koja o ovoj nagradi odlučuje rukovodi se prije svega inercijom.

Messi i Ronaldo jesu najbolji nogometaši na svijetu, ali nisu to bili tijekom baš svake od ovih deset godina koliko je trajao njihov duopol u izborima za Zlatnu loptu. Međutim, nagrade su svake godine osvajali jer se stavljanjem njih na prvo mjesto glasačkog listića "ne može pogriješiti". Kao što dosta članova američke filmske Akademije na popisu traži Spielberga i Scorsesea kako bi glasali za njih iako nisu gledali ništa od nominiranih.

Najveća nepravda nakon Sneijdera 2010. i Riberyja 2013. 

Isto je i s filmskim ostvarenjima koje tijekom godine često prati neutemeljen hype, pa se onda njih zaspe Oscarima iako su nedostojni nagrada ili statusa klasika koji im se instantno prišiju. Naravno, Modrić nipošto nije nogometaška verzija Sudara ili Zaljubljenog Shakespearea. Ali, ove godine za osvajača Zlatne lopte izabran je pet mjeseci prije dodjele, kada je također nezasluženo osvojio naslov najboljeg igrača SP-a. Nakon toga je vrijedilo pravilo kao ranije za Messija i Ronalda. "Tko je ono dobio one prethodne nagrade, Modrić? E, onda moramo glasati za njega." Ponavljamo, inercija.

Sjetite se kako su prije osam i pet godina godinu za klub i reprezentaciju spektakularno odigrali Wesley Sneijder i Franck Ribery. Uzalud ćete tražiti njihova imena na popisu osvajača Zlatne lopte. Eksperti iz Mongolije, Kirgistana i Somalije umjesto njih su izabrali Messija i Ronalda, "jer je to red".

Samo jedan nogometaš zaslužio je Zlatnu loptu za 2018.

Da su se glasači rukovodili kriterijima učinkovitosti, doprinosa osvajanju trofeja, te standardno, konstantno dobre forme i prije svega izvrsnosti tijekom cijele godine, Zlatnu loptu za 2018. morao je osvojiti Antoine Griezmann.

U proljetnom dijelu španjolskog prvenstva u Atleticu je postigao čak 14 golova, a još šest je namjestio. Eliminacijsku fazu Europa lige poharao je sa šest golova i četiri asistencije u osam utakmica. Svom klubu tako je donio naslov pobjednika EL-a zabijajući i namještajući sve najvažnije golove protiv svih protivnika, od prve nokaut runde do konačnog nokauta Marseillea s dva gola u finalu.

Ako je kriterij igra i doprinos na SP-u, onda Modrić, usprkos svim njegovim odličnim igrama u Rusiji, ne može stati u istu rečenicu s francuskim asom.

Nitko SP nije odigrao kao Griezmann

Griezmann je odigrao svih sedam utakmica na prvenstvu na kojem je reprezentaciju do naslova prvaka svijeta vodio s četiri gola i tri asistencije. Svaki gol koji je Griezmann zabio ili namjestio bio je ključan na putu do svjetskog naslova; od onog u skupini za pobjedu protiv Australije, do fantastičnog niza u svim nokaut utakmicama.

Evo što je Griezmann napravio u najvažnijim mečevima i onda razmislite je li umjesto Modrića zaslužio i naslov najboljeg igrača SP-a:

U osmini finala gol za pobjedu (4:3) protiv Argentine. Gol i asistencija za pobjedu (2:0) protiv Urugvaja u četvrtfinalu. Namjestio je jedini gol za pobjedu (1:0) nad Belgijom u polufinalu.

Konačno, u finalu je za konačni trijumf postigao i namjestio po jedan gol u pobjedi nad Hrvatskom 4:2. Podsjećam, na tom meču se Modrić nije vidio.

Mbappe mu ove godine nije ni blizu

Smatram da u konkurenciju s Griezmannom ne može ni razglašeni Kylian Mbappe. Fantastičan nogometaš na SP-u je francuskom naslovu ipak pridonio manje od Grizoua, a igra i u neusporedivo lošijem nacionalnom prvenstvu od suigrača iz reprezentacije ili Modrića, te za razliku od njih, ove godine nema trofej ni uspjeh u euro-kupovima.

Griezmann za razliku od Modrića, nakon SP-a i početkom nove sezone nije dugo slavio, odmarao i još dulje hvatao formu, nego je zapeo od ljeta, te je do sada u La Ligi i Ligi prvaka postigao sedam i namjestio šest golova.

Svaka čast Modriću, ali...

Ističemo njegove golove, ali naravno da to nije i ne može biti jedini kriterij kada se glasa za Zlatnu loptu, jer bi je onda uvijek i samo osvajali najbolji strijelci.

Također, Modrić nije egzekutor, nego kreator i autor. U toj ulozi je ove godine dao puno za klub i reprezentaciju i neupitno svoje momčadi i suigrače činio boljima.

Ali, kako smo dokazali, ni blizu kao Griezmann. Najbolji nogometaš na svijetu u 2018.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

 

Pročitajte više