"Zlatni Ibra" predvodnik Vikinga na Euru

PREDSTAVLJANJE skupine D završavamo sa reprezentacijom Švedske koja od devedesetih godina prošloga stoljeća redovito sudjeluje na velikim natjecanjima.


Šveđanima je nastup na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj peti nastup za redom na velikim natjecanjima te s pravom uživaju status jedne od europskih reprezentacija s najkonstantnijim rezultatima.

Kada su bili domaćini Europskog prvenstva 1992. Šveđani su došli do polufinala, na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u bili su treći. Do ovoga Eura redoviti su sudionici velikih natjecanja, ali ne uspijevaju postići velike rezultate kao s početka 90-tih godina prošloga stoljeća.  

Mogu li Šveđani na krilima Zlatana Ibrahimovića proći skupinu s Grčkom, Španjolskom i Rusijom te se možda ugurati u borbu za najviše pozicije?

Šveđani već godinama forsiraju isti stil igre u kojem se posebna pažnja posvećuje otvorenoj i napadačkoj igri. Prvih jedanaest švedske reprezentacije više-manje je poznato te ne bi trebalo biti previše iznenađenja sa sastavom.

Na golu će biti Andreas Isaksson, vratar Manchester Cityja koji se ove sezone i nije baš previše nabranio. Njegova forma je najveća nepoznanica u švedskoj reprezentaciji uoči Eura.

Što se obrane tiče, u prvih jedanaest igraju igrači iskustva koji su već zašli u tridesete. Desnog beka će igrati Mikael Nilsson koji inače može igrati na više pozicija u obrani. Dva srednja braniča su Danijel Majstorović te Olof Mellberg koji osim što imaju veliko iskustvo, svojim impozantnim fizičkim mogućnostima tjeraju strah u kosti protivničkim napadačima.

Mellberg je vođa momčadi, iako više nije kapetan od završetka Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006., dok se drugi centralni obrambeni Danijel Majstorović također nameće kao jedna od glavnih figura u reprezentaciji. Lijevoga će beka igrati Fredrik Stoor, igrač norveškog Rosenborga koji nije do sada nastupao previše za reprezentaciju, ali su mu posljednji nastupi zagarantirali mjesto u prvom sastavu.

U veznom redu je također sve poznato. Na krilima, sa zadatkom probijanja protivničkih obrana, nalaze se kapetan Fredrik Ljungberg s desne strane, a s lijeve Christian Wilhelmsson, brzonogi i vješt dribler.

U sredini ključnu ulogu u osmišljavanju napada ima Kim Kaellstrom, igrač francuskog prvaka Lyona koji je i playmaker reprezentacije. Zajedno s njim, ali više s defenzivnom ulogom igra ključni čovjek u švedskoj reprezentaciji, Tobias Linderoth. Po utakmici pretrči više od deset kilometara te je vrlo koristan za momčad Švedske.

Napadački dvojac čine Zlatan Ibrahimović, neuhvatljivi napadač milanskog Intera te Johan Elmander iz Toulousea.

Lars Lagerbaeck rođen  je 16. srpnja 1948. Kao igrač je igrao u švedskim niželigaškim klubovima da bi se 1990. priključio reprezentaciji Švedske kao trener mlađih kategorija. Postaje pomoćnik Tommya Soederberga još 1997. godine te zajedno s njim vodi reprezentaciju od godine 2000. Dvojac je vodio plavo-žute na Svjetskom prvenstvu 2002. godine i Euru 2004. Nakon Europskog prvenstva u Portugalu Soederberg se povukao i preuzeo U21 reprezentaciju te je Lagerbeack nastavio sam raditi.

Lars Lagerbaeck je bio pod velikim medijskim pritiskom na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Zamjerali su mu da previše opušteno vodi reprezentaciju, zatim što nije stavio Wilhelmssona u igru od početka protiv Njemačke. Švedski izbornik je odlučio reći zbogom reprezentaciji nakon tog Svjetskog prvenstva.

No, kasnije je promijenio svoju odluku te će neovisno o rezultatu u Austriji i Švicarskoj nastaviti voditi plavo-žute. Koliko ga god kritiziraju Lagerbaeck ima rezultate koji stoje iza njega. Odveo je reprezentaciju na pet velikih natjecanja za redom što u Švedskoj nije uspio nitko osim njega.

Zlatan se rodio 10. ožujka 1981. godine u Malmoeu. Njegovi roditelji, otac iz Bijeljine i majka iz Zadra upoznali su se baš u Švedskoj. Sa 10 godina počinje igrati u klubu FBK Balkan čiji su igrači uglavnom bila djeca useljenika iz Bosne i Somalije. Sam klub bio je smješten u Rosengardu, imigrantskoj četvrti u Malmoeu.

Za seniorsku momčad Malmoea je počeo igrati 1999. godine.  U dvije sezone zaigrao je u 40 utakmica, zabivši 18 pogodaka. Nakon toga ga kupuje Ajax za rekordnih 7,8 milijuna eura, što je bilo najviše novca plaćeno za jednog igrača iz švedske lige.

Ajax je dobro naplatio ovaj transfer. Prvo je Ibrahimović u 73 nastupa postigao 35 golova za amsterdamski klub, a onda je prodan u Juventus za 19 milijuna eura. Za "staru damu" zabija 23 puta u 70 utakmica. Ipak, u Torinu je ostao samo dvije sezone od 2004. do 2006. Kada je Juventus izbačen u drugu ligu, Ibrahimović je zahtijevao da promijeni sredinu. Najuvjerljiviji je bio Inter koji ga je platio 24,8 milijuna eura te je "Ibra" preko noći postao miljenik navijača izjavivši da je kao dijete navijao baš za plavo-crne. U Interu mu ide odlično. Sudjelovao je u osvajanju novoga scudetta i to sa svoja dva pogotka u ključnoj utakmici protiv Parme u posljednjem kolu. U 53 utakmice je zabio 32 gola za Inter.

Što se reprezentacije Švedske tiče "Ibra" je debitirao protiv Farskih Otoka u siječnju 2001. U kvalifikacijama za ovogodišnji Euro nije nastupio u svim utakmicama zbog sukoba s izbornikom Lagerbackom. Naime, nije htio prihvatiti kaznu koju je njemu te Wilhelmssonu i Mellbergu odredio izbornik zbog toga što su dva dana prije susreta s Lihtenštajnom završili u noćnom klubu. Ibrahimović nije htio prihvatiti kaznu te nije igrao ni protiv Islanda niti protiv Španjolske u kvalifikacijama. Vratio se protiv Sjeverne Irske u ožujku ove godine. Treba istaknuti da u kvalifikacijskom ciklusu za Euro nije postigao niti jedan pogodak. Do sada je ukupno odigrao 49 utakmica za Švedsku i bio strijelac 18 pogodaka.

Možda će zvučati malo nevjerojatno, ali Šveđani su se pojavili na prvom europskom prvenstvu tek 1992. godine kada su bili domaćini.

Te godine nisu imali sreće sa ždrijebom, ali su se ipak plasirali dalje. Bili su u skupini s Danskom, koja je kasnije postala prvak te velikanima Francuskom i Engleskom. Slavili su jedini na tom prvenstvu protiv Danske (1:0), odigrali s Francuskom neriješeno (1:1) te pobijedili Engleze (2:1) i plasirali se u polufinale. Za njih je Njemačka bila prejaka, izgubili su polufinalni susret s 3:2 te nisu na domaćem terenu u svojem prvom nastupu na europskim prvenstvima uspjeli otići do kraja.

Četiri godine kasnije nisu se kvalificirali za Euro u Engleskoj već se ponovno na sceni pojavljuju u Nizozemskoj i Belgiji 2000. Tamo ispadaju već u skupini. Na početku ih je porazila Belgija s 2:1, onda su odigrali s Turskom bez pogodaka da bi u posljednjoj utakmici izgubili i od Italije s 2:1.
U Portugalu 2004. otvorili su sjajno. Pobijedili su Bugare s 5:0, odigrali s Italijom 1:1 te s Danskom 2:2. U krugu tri momčadi s jednakim brojem bodova, Švedska i Danska prolaze dalje dok je Italija ispala. Šveđani su ispali u četvrtfinalu. Nakon 0:0 protiv Nizozemske i produžetaka, gube nakon izvođenja jedanaesteraca.

Švedska se plasirala na Euro kao drugoplasirana reprezentacija u skupini F. Osvojili su 26 bodova, uz osam pobjeda, dva neriješena i dva poraza. Kvalifikacije su odlično otvorili s četiri pobjede u 2006. Na gostovanju su slavili protiv Latvije (1:0), zatim su kod kuće svladali Lihtenštajn (3:1) te Španjolsku (2:0). Ciklus u 2006. završili su pobjedom na gostovanju kod Islanđana (2:1). U ožujku 2007. gube protiv Sjeverne Irske na gostovanju (2:1), ali onda u lipnju pobjeđuju Dansku na gostovanju (3:0). Iduću utakmicu su dobili glatko (5:0) protiv Islanda kod kuće te remizirali s Danskom (0:0). Šveđani u listopadu pobjeđuju Lihtenštajn na gostovanju (3:0) te igraju sa Sjevernom Irskom tek 1:1 na domaćem terenu. Španjolci im uzvraćaju za poraz te pobjeđuju s 3:0, da bi Šveđani zaključili kvalifikacije domaćom pobjedom protiv Latvije (2:1).

Gledajući skupinu, čini nam se da će Šveđani teško proći dalje. Španjolska je sigurno jača reprezentacija, tu je i Rusija koja ima više kvalitete od Švedske u ovom trenutku. S njima su u skupini i Grci koji su, ne zaboravimo, europski prvaci.
Ipak, ukoliko Ibrahimović bude u vrhunskoj golgeterskoj formi niti jednom protivniku Švedske neće biti lako. Šveđani se nikada ne predaju i daju 110 posto na terenu u svakoj utakmici.

U skupini D, čini nam se da je prolasku najbliža Španjolska, odmah iza njih bi trebali biti Rusi koji su za pola koplja jači od Šveđana i Grka.

Online kladionica Bet-at-home:
Prvak: Švedska - 35.00
Pobjednik skupine D: Švedska - 5.00

Vratari: Andreas Isaksson, Rami Shaaban, Johan Wiland

Obrana: Olof Mellberg, Petter Hansson, Fredrik Stoor, Daniel Majstorović, Andreas Granqvist, Mikael Dorsin

Vezni red: Mikael Nilsson, Tobias Linderoth, Niclas Alexandersson, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg, Kim Kallstrom, Sebastian Larsson, Daniel Andersson, Christian Wilhelmsson

Napad: Zlatan Ibrahimović, Johan Elmander, Henrik Larsson, Marcus Allback, Markus Rosenberg

Izbornik: Lars Lagerback (od 2005.)
Kapetan: Fredrik Ljungberg
Najviše nastupa: Thomas Ravelli (143)
Najviše golova: Sven Rydell (49)
Fifa renking: 23
Najbolji Fifa renking: 2 ( Studeni, 1994.)
Najlošiji Fifa renking: 31 (Kolovoz, 1998.)

Raspored utakmica na Europskom prvenstvu:

10. lipnja, 20:45; Grčka - Švedska (Salzburg, Stadion Wals-Siezenheim)
14. lipnja, 18:00; Švedska - Španjolska (Innsbruck, Tivoli Neu)
18. lipnja, 20:45; Rusija - Švedska (Innsbruck, Tivoli Neu)

Marko Štefelić
Foto: AFP

 

Pročitajte više