Znate li koji je hrvatski klub jedini izbacio Grke u Europi?

Foto: nk-slaven-belupo.hr

NOGOMETAŠI Rijeke večeras od 20.45 na Rujevici imaju jako težak zadatak nadoknaditi 1:2 iz prve utakmice play-offa Lige prvaka protiv grčkog prvaka Olympiakosa. Momčad Matjaža Keka vodila je u Pireju prošle srijede 1:0 na poluvremenu. No, u nastavku je primila gol, a nakon isključenja Zute Grci su potpuno preokrenuli utakmicu u trećoj minuti sudačke nadoknade.

I dok će Riječani sigurno ostaviti dušu na terenu ne bi li ostvarili najveći uspjeh u klupskoj povijesti i plasirali se u Ligu prvaka, tradicija im ne ide na ruku. Naime, hrvatski klubovi su od osamostaljenja dobili samo dvije od čak 17 utakmica protiv grčkih rivala. Bilo je pobjeda protiv Grka u vrijeme Jugoslavije, ali morali biste se dobro zamisliti da se sjetite koji je hrvatski klub jedini, od uspostavljanja Hrvatske, izbacio Grke iz Europe...

No, krenimo redom. Prvi hrvatsko-grčki susret dogodio se 1995. godine kada je Hajduk u kvalifikacijama za Ligu prvaka igrao protiv Panathinaikosa. U Ateni je u prvoj utakmici bilo 0:0, a uzvrat na Kantridi za Splićane je počeo fantastično kad je Igor Štimac u 5. minuti zabio za vodstvo. Nažalost, Grci su prošli golom Borrellija u 54. minuti, čime su zabili više u gostima od Splićana.

Tri godine kasnije Dinamo je u skupini Lige prvaka igrao protiv Olympiakosa. U prvoj utakmici u Pireju bilo je 2:0 za Grke, a Dinamu je u zadnjem kolu upravo protiv Grka trebala pobjeda za prolazak. U zaleđenom Maksimiru "modri" su poveli preko Jeličića u 35. minuti, ali Grci su se ponovno izvukli golom Giannakopoulosa u 64. minuti. Tada je Olympiakos s prvog mjesta otišao u drugi krug Lige prvaka, a samo jedna momčad je prolazila grupu.

Godine 2001. Osijek je u 2. kolu Kupa UEFA igrao protiv AEK-a. Galinović, Neretljak, Mitu, Beširević i društvo u Gradskom vrtu su izgubili 2:1, a u uzvratu u Ateni 3:2.

Sedam godina kasnije doći ćemo do odgovora na pitanje iz naslova. Ni Dinamo, ni Hajduk, ni Rijeka, ni Osijek, nego - Slaven Belupo. To je jedini hrvatski klub koji je uspio Grke izbaciti iz Europe. Momčadi Mile Petkovića nitko nije davao previše izgleda u 2. pretkolu Kupa UEFA protiv vrlo jake momčadi iz Soluna, osobito nakon što se kući s prve utakmice vratila sa zaostatkom 1:0, iako su Grci mogli zabiti barem tri, četiri gola.

No, Slaven je u uzvratu odigrao veliku utakmicu i autogolom Garcije u 13. i golom Bojana Vručine u 65. minuti prošao u 3. pretkolo, gdje će izgubiti od moskovskog CSKA-a.

U sezoni 2010./2011. Europske lige u skupine su ušli Dinamo i Hajduk i oboje protiv Grka prošli kao bosi po trnju. Dinamo je dvaput po 1:0 izgubio od PAOK-a, uključujući zadnje kolo gdje mu je trebala pobjeda za prezimljavanje u Europi. Hajduk je, s druge strane, dvaput od atenskog AEK-a izgubio 3:1 i također završio natjecanje u skupini.

Pet godina kasnije stigla je tek druga, iako potpuno Pirova pobjeda hrvatskog kluba protiv grčkog. Lokomotiva je u 2. pretkolu Europske lige 2015. godine igrala baš protiv PAOK-a i nakon prve utakmice u Kranjčevićevoj činilo se da će možda osvetiti Dinamo. Momčad Ante Čačića je golovima Kolara i Andrijaševića slavila 2:1, a gostima je nadu pružio Mak u drugoj minuti sudačke nadoknade.

No, nikakve nade za "lokose" nije bilo u Solunu. Već nakon 13 minuta igre bilo je 3:0 za PAOK, a do kraja su raspucani Grci zabili još tri komada za konačnih 6:0.

Olympiakos je iste godine još jednom bio koban za Dinamo. U skupini F Lige prvaka, Olympiakos je u 3. kolu slavio na Maksimiru 1:0 u susretu u kojem je Dinamo bio bolja momčad. Pogodio je dvije stative, ali nije mogao do pobjede. Dva tjedna kasnije "modri" su poveli u Pireju golom Hodžića u 21. minuti. Pardo je u 65. izjednačio, a nakon što je Pivarić u 79. minuti dobio crveni karton, domaćini su došli do pobjede u sudačkoj nadoknadi.

Identičan scenarij kao i protiv Rijeke prošlog tjedna u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka. Heber je doveo Riječane u vodstvo u 41. minuti, domaćini su izjednačili u 66. preko Odjidje, a nakon što je Zuta dobio crveni karton u 83. minuti, Romao je u trećoj minuti sudačke nadoknade donio Grcima veliku prednost uoči večerašnjeg uzvrata na Rujevici...

Sve utakmice hrvatskih i grčkih klubova od ostamostaljenja:

1995., Liga prvaka, 2. pretkolo:

Panathinaikos - Hajduk 0:0

Hajduk - Panathinaikos 1:1

1998., Liga prvaka, skupina:

Olympiakos - Dinamo 2:0

Dinamo - Olympiakos 1:1

2001., Kup UEFA, 2. kolo:

Osijek - AEK 1:2

AEK - Osijek 3:2

2008., Kup UEFA, 2. pretkolo:

Aris - Slaven Belupo 1:0

Slaven Belupo - Aris 2:0

2010., Europska liga, skupina:

PAOK - Dinamo 1:0

Dinamo - PAOK 0:1

AEK - Hajduk 3:1

Hajduk - AEK 1:3

2015, Europska liga, 2. prekolo:

Lokomotiva - PAOK 2:1

PAOK - Lokomotiva 6:0

2015., Liga prvaka, skupina:

Dinamo - Olympiakos 0:1

Olympiakos - Dinamo 2:1

Pročitajte više