Znate li koji je vozač F1 jedini ostao bez ijedne kazne i opomene u 2018.?

Foto: EPA

BUDUĆI Ferrarijev F1 vozač za 2019. Charles Leclerc nije oduševio samo fantastičnom brzinom i sjajnim pretjecanjima u svojoj debitantskoj sezoni u Formuli 1 u Alfa Romeo Sauberu, nego se utrkivao izuzetno čisto i jedini je vozač koji nije dobio nijednu opomenu ni kaznu ove sezone.

Svi vozači u F1 2018. osvojili su barem po jedan bod, a posljednji u poretku vozača Sergey Sirotkin svoj je jedini bod osvojio nakon Haasove diskvalifikacije u Monzi.

Ali zato nisu svi dobili kaznene bodove za različite prekršaje tijekom sezone – iznimke su aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton i Charles Leclerc koji jedini na svojoj superlicenci nemaju nijedan kazneni bod.

Ipak, Lewis Hamilton je dvaput opomenut – prvi put na VN Njemačke kada je presjekao travu na ulasku u boks u trenucima kad se momčad nije mogla odlučiti treba li ući u boks ili ne, a drugi put u petak u Abu Dhabiju kada je u sličnom incidentu promašio ulaz u boks, stao, pronašao rikverc i vratio se u boks.

Tako je Charles Leclerc jedini vozač ove sezone koji nema nijedan kazneni bod i niti jednu opomenu, a jedini prekršaj bila mu je prebrza vožnja kroz boks za što je kažnjen sa 700 eura.

Grosjean i Verstappen najviše kažnjavani

Romain Grosjean i Max Verstappen ove su godine dobili najviše kaznenih bodova za incidente za koje su suci procijenili da su vrijedni kazne. Grosjean je u jednom trenutku imao čak devet bodova, samo tri boda od propuštanja jedne utrke, kao što je propustio VN Italije 2012. nakon uzrokovanja lančanog sudara na startu VN Belgije.

Kako su Grosjeanu tek u Meksiku obrisana tri boda, Francuz je morao voziti opreznije, ali se svejedno zabio u Leclerca u prvom krugu u Austinu. Suci su mu progledali kroz prste i kaznili ga sa samo jednim kaznenim bodom i tri mjesta kazne na startu VN Meksika.

Verstappen je svoje bodove zaradio u prvih šest utrka sezone u kojima je imao nekoliko okršaja, a i on trenutno ima sedam kaznenih bodova. Nizozemac će morati čekati da prođu prve tri utrke nove F1 sezone 2019. prije nego mu budu obrisani neki kazneni bodovi.

Kazneni bodovi brišu se nakon što prođe godina dana od trenutka kada ih je vozač dobio na svoju trkaću superlicencu.

>>> Vijesti iz svijeta F1 donosimo u suradnji s maxf1.net portalom.

Pročitajte više