Znate li tko je igrao u zadnjem Clasicu bez Messija ili Ronalda?

Foto: EPA-EFE

LIONEL MESSI slomio je kost u laktu desne ruke na jučerašnjoj utakmici protiv Seville i neće igrati tri tjedna.

Iako su se Barcini liječnici nadali da je riječ samo o lakšoj ozljedi i istegnuću ligamenata, dodatni pregledi pokazali su da je riječ o težoj ozljedi zbog koje će Argentinac propustiti nekoliko vrlo važnih utakmica za Barcelonu. Neće ga biti u srijedu na susretu protiv Intera u Ligi prvaka, a propustit će i Clasico protiv Reala sljedeće nedjelje.

Budući da je Cristiano Ronaldo ovog ljeta otišao u Juventus, a Messi je ozlijeđen, najjača utakmica na svijetu će se prvi put nakon 11 godina igrati bez barem jednog od dvojice najboljih igrača na planetu. Te davne 2007. godine odnos snaga u španjolskom nogometu je bio dijametralno suprotan nego što je sad.

Real je sezonu ranije prekinuo dvogodišnju Barcinu dominaciju u prvenstvu, ali nije bio ni blizu europskog naslova, dok je Barcelona 2006. bila prvak Europe. Cristiano Ronaldo će tek dvije godine kasnije stići u Madrid, a Messi je tu utakmicu, koja je Rijkaardu utrla put prema otkazu, propustio zbog ozljede koljena. Real je u utakmicu ušao s četiri boda prednosti ispred Barcelone i eventualna pobjeda donijela bi mu golemu prednost za nastavak prvenstva.

Vjerojatno biste se uz malo razmišljanja sjetili polovice obje momčadi, no ima nekih igrača koji bi samo najvećim fanovima Barcelone i Reala pali na pamet. Na golu Barcelone bio je Victor Valdes, a zadnju liniju činili su Carles Puyol, Gabriel Milito, Rafa Marquez i Eric Abidal. U vezi su bili Xavi, Deco i Yaya Toure, a napad su predvodili Iniesta (koji još nije počeo ćelaviti), Ronaldinho i Eto'o.

A Real? Casillas na golu, ispred njega Sergio Ramos (koji je još imao dugu kosu), Pepe, Fabio Cannavaro i Gabriel Heinze. Ispred njih Wesley Sneijder, Mahamadou Diarra i Julio Baptista te u napadu Robinho, Ruud van Nistelrooy i legendarni Raul.

Uz strašne tenzije na obje strane, Real je do pobjede 1:0 došao u 36. minuti. Milito je loše procijenio jednu drugu loptu koju je van Nistelrooy iz prve proslijedio do Julija Baptiste, a ovaj odličnim udarcem pogodio suprotne rašlje za 0:1. Real je tako okrunio dominaciju u prvom dijelu susreta, dok je Barca u završnici utakmice imala nekoliko dobrih prilika, ali nije uspjela probiti Casillasa.

Rijkaard je pokušao nešto promijeniti uvođenjem zaboravljenih Giovannija dos Santosa i Bojana Krkića, a igrao je i Zambrotta. Bernd Schuster je završnicu susreta razlomio s tri izmjene poslavši u igru Fernanda Gaga, Miguela Torresa i Arjena Robbena.

Barcelona je nakon tog poraza nanizala osam utakmica bez poraza dok je Real od 22. do 25. kola dobio samo jednu utakmicu te upisao tri poraza i dopustio Barceloni da se potpuno vrati u utrku za naslov. No, onda je došao red na Barcelonu da upadne u krizu i Blaugrana je od 26. kola do kraja prvenstva upisala samo tri pobjede, Real ih je na Santiago Bernabeuu na proljeće razbio 4:1 i osvojio naslov s čak 18 bodova prednosti ispred najvećih rivala. Nakon poraza u Clasicu Rijkaard je dobio otkaz, a na ljeto 2008. godine zamijenio ga je Pep Guardiola i španjolski nogomet više nikad nije bio isti...

Pročitajte više