ZOI Torino: Sažetak prvog dana natjecanja

PRVOG dana natjecanja na XX. zimskim olimpijskim igrama u Torinu nisu nastupili hrvatski predstavnici, a natjecanja su održana u osam sportova: biatlonu, slobodnom skijanju, nordijskoj kombinaciji, brzom i umjetničkom klizanju, hokeju na ledu, skijaškim skokovima i sanjkanju. Prvog dana podijeljena su i odličja u četiri sportova, a zanimljivo Norveška je već prvog dana osvojila četiri odličja, dva srebra i dvije bronce.

Njemački biatlonac Michael Greis (29) osvajač je prve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Torinu. Greis je slavio u biatlonskoj utrci na 20 kilometara. Greis je slavio s rezultatom 54 minute i 23 sekunde. Drugo mjesto pripalo je vlasniku pet zlatnih olimpijskih medalja, Norvežaninu Ole Einar Bjorndalenu, koji je kasnio 16 sekundi, dok je treći bio Norvežanin Halvard Hanevold sa 52.9 sekunde zaostatka.

U nordijskoj kombinaciji iznenađujući je pobjednik je postao Nijemac Georg Hettich. On je bio najbolji u disciplini "gundersen" koja se sastoji od dva skoka na 90-metarskoj skakaonici i 15 kilometara skijaškog trčanja. Hettich je bio najbolji u skakačkom dijelu natjecanja, te je to vodstvo uspio zadržati i nakon trkačkog dijela. Srebrnu medalju sa 9.8 sekundi zaostatka osvojio je Austrijanac Felix Gottwald, a brončanu Norvežanin Magnus Moan sa 16.2 sekunde iza Hetticha.

Amerikanac Chad Hedrick osvojio je zlatnu medalju u brzom klizanju na 5000 metara. Hedrick je do zlata stigao s vremenom od 6:14.68 minuta, srebrnu medalju osvojio je Nizozemac Sven Kramer (6:16.40), a brončanu Talijan Enrico Fabris (6:18.25).

Kanađanka Jennifer Heil olimpijska je pobjednica u slobodnom skijanju u disciplini moguli. Heil, koja je bila najbolja i u poslijepodnevnim kvalifikacijama, je u finalu osvojila 26.50 bodova, srebro je osvojila Norvežanka Kari Traa sa 25.65, a broncu Francuskinja Sandra Laoura sa 25.37.

Najveći favorit za osvajanje zlata u konkurenciji sanjkaša Talijan Armin Zoeggeler opravdao je svoju ulogu u prve dvije vožnje na bob-stazi u Cesani Pariol. Zoeggeler je u prve dvije vožnje ostvario vrijeme od 1:43.132 minute, drugo mjesto zauzima Rus Albert Demčenko sa 158 tisućinki zaostatka, a treće Amerikanac Tony Benshoof sa 233 tisućinke slabijim vremenom.

U kvalifikacijama na 90-metarskoj skakaonici u Pragelatu najbolje skokove ostvarili su Švicarac Andreas Kuettel i Austrijanac Andreas Kofler. Kuettel je doskočio na 104, a Kofler na 103.5 metra, no uz ocjene za stil oba skakača su osvojila po 134.5 boda, dok je Finac Janne Ahonen usprkos najduljem skoku od 104.5 metra zauzeo treće mjesto u kvalifikacijama sa 133.5 boda. Natjecanje na 90-metarskoj skakonici održat će se u nedjelju s početkom u 18 sati.

U prvim susretima olimpijskog turnira hokejašica Švedska je u skupini A pobijedila Rusiju 3:1, dok su u skupini B Finkinje porazile Njemačku 3:0, a Amerikanke su porazila Švicarsku 6:0.

Ruski plesni par Tatjana Totmjanina i Maksim Marinin poveli su nakon kratkog programa na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. Totmjanina i Marinin su za svoju izvedbu dobili 68.64 bodova, drugi je kineski par Zhang Dan/Zhang Hao sa 64.72 boda, a treći ruski par Marija Petrova/Aleksej Tihonov sa 64.27.

Pročitajte više