NBA PRIJELAZNI ROK

Zubac dobio dva nova suigrača, najbolji skakač NBA lige ide k Žižiću

Foto: Getty Images

ZAVRŠIO je prijelazni rok u NBA ligi, a svih sedam hrvatskih igrača ostalo je u svojim klubovima. Najveći trejd napravili su Golden State Warriorsi i Minnesota Timberwolvesi razmjenom D'Angela Russella i Andrewa Wigginsa, a od najozbiljnijih kandidata za naslov promjene u sastavu napravili su samo LA Clippersi.

Sve trejdove dana potražite u nastavku teksta.

21:05 Potvrđeno je da prvak Toronto Raptors, kao ni vodeća momčad lige Milwaukee Bucks, nisu napravili nikakvu promjenu u sastavu. Nije ni Oklahoma City, što znači da traženi Talijan Danilo Gallinari ostaje u Thunderu. Nisu tržili ni San Antonio Spursi, iako se nagađalo da bi mogli trejdati i DeMara DeRozana i LaMarcusa Aldridgea.

21:00 Prijelazni rok je prošao, ali to ne znači da neće biti još vijesti o trejdovima obavljenima u posljednji trenutak.

20:55 Marcus Morris ide u Clipperse, ali i Isaiah Thomas. U razmjenu su se uključili i Washington Wizardsi pa će najniži igrač lige u Clipperse, Jerome Robinson u Wizardse, a Moe Harkless u Knickse.

20:50 Philadelphia je poslala Jamesa Ennisa u Orlando za budući izbor druge runde drafta. Sixersi se moraju riješiti još jednog igrača kako bi mogli registrirati jučerašnje akvizicije Robinsona i Burksa. 

20:35 Ovaj trejd neće baš razdrmati svijet košarke, ali spomenimo da je Washington poslao Jordana McRaea u Denver. U drugom smjeru stiže Shabazz Napier.

20:30 Još je pola sata ostalo do isteka prijelaznog roka, iako će vijesti o trejdovima i njihovim detaljima sasvim sigurno stizati i kasnije.

20:25 Minnesota se uključila u trejd Miamija i Memphisa za Iguodalu te će Grizzliesima poslati Gorguija Dienga u zamjenu za Jamesa Johnsona.

20:15 Očekivalo se da bi najbolji skakač lige Andre Drummond mogao napustiti Detroit, ali i prijeći u redove nekog od kandidata za naslov. Kad ono, čini se da će završiti u Clevelandu. Prema prvim informacijama, u drugom smjeru će Brandon Knight i John Henson. Iako je i Henson centar, ovo je loša vijest za Antu Žižića. Hrvatski reprezentativac većim dijelom sezone ima problema sa zdravljem, a kad ih riješi, ispred njega će u rotaciji biti jedan od najboljih igrača lige na njegovoj poziciji.

20:00 LA Lakersi povukli su Kylea Kuzmu iz pregovora o Marcusu Morrisu, što znači da će rabijantni igrač Knicksa vjerojatno u Clipperse. Ako je Morris jedini igrač kojeg Clippersi pokušavaju dovesti, izgledno je da će Ivica Zubac "preživjeti" prijelazni rok. Zubac je prošle godine u posljednjim minutama prijelaznog roka završio u Clippersima nakon što su Lakersi odlučili da nije vrijedan bogatog ugovora koji su očekivali da će tražiti. Naposljetku je centar iz Čitluka ljetos potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 28,5 milijuna dolara. Morris je snažna četvorka koja je u Knicksima ove sezone postizala 19,5 koševa u prosjeku.

19:40 Atlanta je napravila još jedan manji trejd i dovela krilnog centra Skala Labissierea iz Portlanda, koji joj je još platio da preuzme njegov ugovor,.

19:35 Osim Lakersa, i LA Clippersi ozbiljno pregovaraju s Knicksima o Marcusu Morrisu. Čini se da Ivica Zubac nije u opasnosti da završi u jednoj od najlošijih momčadi lige.

19:10 Houston je krilnog centra Jordana Bella, kojeg je dobio u trejdu Clinta Capele, poslao Memphisu za Brazilca Bruna Cabocla. Bilo bi suludo da nakon ovog ne dovede nekog visokog igrača.

19:05 Evo prvog velikog trejda! Golden State Warriorsi poslali su D'Angela Russella i još dva igrača u Minnesotu u zamjenu za Andrewa Wigginsa i dva picka na draftu. Minnesota je dugo željela Russella, kojeg je Golden State ljetos dobio od Brooklyna kao utjehu za gubitak Kevina Duranta. Wiggins je bivši prvi pick drafta, kojeg je 2014. izabrao Cleveland i odmah po povratku LeBrona Jamesa iz Miamija proslijedio Minnesoti za Kevina Lovea. Jacob Evans i Omari Spellman su ubačeni da bi plaće štimale. Warriorsi su trenutačno na samo devet igrača u rosteru. Wiggins se u pet i pol godina nije razvio u igrača kakvog su mnogi očekivali, ali Warriorsi očito vjeruju da će mu goditi promjena sredine i dolazak u klub s pobjedničkim mentalitetom.

19:00 Phoenix bi se rado riješio Kellyja Oubrea Jr.-a, ali zasad nema konkretnih ponuda. Moguće je da dio eventualnog trejda za Oubrea bude i Dario Šarić. Još su dva sata ostala do završetka prijelaznog roka.

18:55 Čini se da Houston Rocketsi ipak nisu potpuno poludjeli i da umjesto Clinta Capele žele dovesti novog centra, umjesto da se na toj poziciji oslanjaju isključivo na 196 cm visokog P.J.-a Tuckera. Pregovaraju s Clevelandom o Tristanu Thompsonu, ali zasad nisu blizu dogovora.

18:45 Atlanta nastavlja mijenjati roster. Iz LA Clippersa je dovela Derricka Waltona Jr.-a u zamjenu za novčanu odštetu. To znači da Clippersi oslobađaju prostor pod salary capom za veći trejd. Ivica Zubac čeka ili nove suigrače ili novu momčad.

18:40 New York Knicksi i LA Lakersi navodno pregovaraju o razmjeni u kojoj bi Kyle Kuzma završio u Velikoj Jabuci, a Marcus Morris bi se pridružio LeBronu Jamesu i Anthonyju Davisu u borbi za naslov. Lakersima bi Morris svakako bio od veće koristi od mladog Kuzme, koji se ove sezone ne razvija u skladu s očekivanjima, ali morali bi u trejd uključiti barem još jednog igrača kako bi sve bilo po pravilima salary capa jer Kuzma zarađuje dva, a Morris 15 milijuna dolara ove sezone.

18:20 Woj javlja da će u trejdu za Iguodalu i James Johnson otići u Memphis. Vlasnik crnog pojasa u karateu također je ove sezone kažnjavan zbog nediscipline.

18:15 Jae Crowder jedan je od brojnih igrača koji su se posljednjih godina sukobili s današnjom zvijezdom Miamija Jimmyjem Butlerom. Sad će biti suigrači.

17:55 U istom je trejdu nestašni Dion Waiters završio u Memphisu. Waiters je dobar dio sezone proveo suspendiran, jedanput zato što je prije leta pojeo kolačić s marihuanom. Po slijetanju se nije mogao probuditi, a kad su ga konačno probudili, dobio je napadaj panike. Ostale suspenzije dobio je zbog "obične" nediscipline. Nije ni čudo da ga nazivaju najvećom budaletinom NBA lige. Proširenje originalnog dogovora između Miamija i Memphisa vjerojatno znači da je Heat naletio na zid u pregovorima o Danilu Gallinariju s Oklahoma Cityjem.

17:50 Cure detalji jučerašnjeg trejda u kojem je Andre Iguodala završio u Miamiju. Shams Charania iz Athletica tvrdi da je Miami uz Iggyja dobio još i Jaea Crowdera te Solomona Hilla, dva iskusna krilna igrača koja mu mogu pomoći protiv Giannisa Antetokounmpa ako se sastanu s Milwaukeejem u doigravanju. Miami puca visoko.

17:30 Dok iščekujemo vijesti s NBA tržišta, spomenimo da završnica prijelaznog roka nije jedini bitan događaj u NBA ligi danas. U 1 sat iza ponoći LeBron James i Giannis Antetokounmpo će odraditi draft za All-Star utakmicu. Između preostala 22 igrača birat će ekipe koje će se 16. veljače u Chicagu sučeliti na All-Star susretu u novom formatu.

17:10 NBC javlja da je Sacramento odlučio zadržati srpskog reprezentativca Bogdana Bogdanovića, kojeg se često spominjalo u glasinama posljednjih tjedana, posebno u kontekstu interesa LA Lakersa. Slične vijesti stižu iz Detroita o najboljem skakaču lige Andreu Drummondu. No u preostala četiri sata sve se može promijeniti, u slučaju prave ponude.

17:00 Potvrđeno je da je Atlanta raskinula ugovor s iskusnim brazilskim centrom Neneom, kojeg je dobila u paketu s Clintom Capelom.

16:30 Oglasio se Adrian Wojnarowski, najznačajniji i najpouzdaniji novinar za sve glasine u NBA ligi, ali ne povodom trejda. Tvrdi da će New York Knicksi pokušati na mjesto predsjednika kluba, umjesto nedavno otpuštenog Stevea Millsa, dovesti poznatog agenta Leona Rosea, koji se brinuo o karijeri LeBrona Jamesa kad je prelazio iz Clevelanda u Miami, a radio je i s Carmelom Anthonyjem, Allenom Iversonom, Chrisom Paulom, Joelom Embiidom...

16:15 Prošlo je 7 sati po zapadnoameričkom vremenu, svi generalni menadžeri su budni i orni za telefoniranje. Iščekujemo prve današnje vijesti s NBA tržnice.

Uvod u četvrtak

Već u utorak je napravljen najveći trejd u posljednjih 20 godina, barem prema broju igrača koji je u njemu sudjelovao. Houston, Atlanta, Minnesota i Denver međusobno su razmijenili čak 12 igrača i dva picka prve runde drafta, a u središtu trejda bio je švicarski centar Clint Capela, koji je iz Rocketsa prešao u Hawkse. Houston je zauzvrat dobio izvrsnog "3 and D" igrača u Robertu Covingtonu i krilnog centra Jordana Bella te se u potpunosti okrenuo igri bez klasičnog centra.

U srijedu smo dočekali još dva zanimljiva trejda. Philadelphia je očajnički trebala šutere i pronašla ih je u Golden Stateu. Među Sixerse stižu Alec Burks i Glenn Robinson III, u zamjenu za tri buduća izbora druge runde drafta. To znači da će Sixersi danas morati napraviti još barem jedan trejd i riješiti se dvojice igrača kako bi otvorili mjesto za navedena pojačanja. Warriorsi su ostali na samo 11 igrača i morat će popuniti roster.

Andre Iguodala još je ljetos trejdan u Memphis, ali odmah je bio objavio da ne namjerava igrati za Grizzliese. Konačno je dočekao da ga pošalju u drugi klub i završio je u Miamiju u zamjenu za Justisea Winslowa, koji je cijelu sezonu ozlijeđen. Iggy je odmah dogovorio novi dvogodišnji ugovor s Heatom vrijedan 30 milijuna dolara. Miami još želi dovesti Talijana Danila Gallinarija iz Oklahoma Cityja, pregovori su poodmakli....

Pročitajte više