Alpsko skijanje

Zubčić: Uspio sam napraviti ono što je Hirscher radio u svojim danima

Foto: EPA

HRVATSKI skijaš Filip Zubčić je nakon subotnje pobjede u veleslalomu u Santa Caterini danas bio trećeplasirani. Podvig je tim veći jer je Zubčić nakon prve vožnje bio tek 21., a u drugoj vožnji je imao drugo najbrže vrijeme, koje mu je bilo dovoljno za sjajno treće mjesto i novih 60 bodova.

"Ovo su bila strašna tri dana. Imali smo jako teške uvjete i sretan sam što su se utrke uopće održale jer je prognoza bila jako loša. Osvojili smo 160 bodova i ne znam što reći, ovo je čudo. U prvom laufu sam se bacio koliko sam mogao, nažalost radio sam puno glupih grešaka, uspio sam se skulirati i jedva doći do cilja, ni sam ne znam kako. Znao sam da je sve moguće u drugoj vožnji jer je zaostatak bio 1:25, a za postoljem nekih 70 stotinki. Znao sam da ako se bacim, da ću napraviti nešto. Čak sam slabo vozio u prvom dijelu, ali sam srednji i zadnji dio odradio koliko sam mogao životinjski i evo nas opet na postolju", rekao je Zubčić za HRT.

Konkurencija je Zubčića danas gledala kao favorita

Zubčiću je ovo bilo peto postolje u karijeri nakon spomenute subotnje pobjede, prošlogodišnjeg trijumfa u japanskoj Naebi te drugih mjesta u Hinterstoderu i Aadelbodenu.

"Sigurno su me gledali kao favorita jer sam u subotu onaj drugi lauf stvarno odradio svjetski. Imao sam isto veliki zaostatak od sedam desetinki i pobijedio sam na kraju. Danas sam bio favorit, ali prvi lauf nas je puno koštao i drugi lauf sam skijao bez razmišljanja, nisam imao puno za izgubiti. Uspio sam napraviti ono što je Hirscher radio u svojim danima, doći s visoke pozicije na postolje", objasnio je Zubčić podijelivši razmišljanja nakon ulaska u cilj u drugoj vožnji.

Zubčiću nije bio bitan rezultat u drugoj vožnji

"Nisam mislio da ću doći do postolja ni kada sam bio prvi. Rekao sam si prije tog drugog laufa da to idemo odraditi kako znamo i umijemo i da odemo sretni doma. Kada sam ušao u cilj, vodio sam možda za tri ili četiri desetinke i rekao sam da ću biti zadovoljan ako smo u top 10. Nije mi čak bio bitan ni rezultat, ja sam za sebe dobro odskijao i rekao sam da će biti što bude."

Zubčić sada putuje kući na kratki odmor, a 20. prosinca ga čeka novi veleslalom u Alta Badiji, iako vozi i druge discipline.

Zubčić se za mali kristalni globus bori sa Švicarcem Odermattom

"Imamo konstantu i pokazao sam da nisam slučajno ovdje. Idemo doma odmoriti jedan ili dva dana pa ćemo možda i na Sljemenu trenirati. Onda se krećemo spremati za Alta Badiju i Madonnu. Dosta smo trenirali slalom, ali sada ga još treba izdrilati na tri do četiri treninga da i u slalomu budem u dobroj formi. U slalomu bih htio biti na željenoj razini u siječnju jer su tada skoro svi slalomi", rekao je najbolji hrvatski skijaš, koji najveću bitku za mali veleslalomski globus vodi sa Švicarcem Marcom Odermattom koji je danas pobijedio.

"Odermatt je na postolju bio i u Söldenu. On ima najbolju konstantu od svih nas. On je ove sezone opasan za veleslalomski i veliki globus jer je jako dobar i u brzim disciplinama. Bit će borba, ali ja sam spreman i jedva čekam nastavak", zaključio je Zubčić.

Pročitajte više