finale aba lige

ZVEZDA - BUDUĆNOST 97:54 Zvezda razbila Budućnost i izborila Euroligu

Srđan Ilić/PIXSELL

CRVENA ZVEZDA prvak je ABA lige. Zvezda je u petoj, odlučujućoj utakmici u Pioniru deklasirala Budućnost 97:54 i kao pobjednik regionalne lige izravno se plasirala u Euroligu.

Kaos uoči utakmice. Igrači Budućnosti fizički napadnuti, napustili parket na 45 minuta

Malo je nedostajalo da do utakmice uopće ne dođe. Naime, igrači Budućnosti skandalozno su dočekani u Pioniru. Navijači Zvezde uletjeli su na parket čim su igrači Budućnosti izašli na zagrijavanje i nastavili smo gledati kaotične scene u ovoj finalnoj seriji. Iz Budućnosti su objavili kako su njezini igrači gađani "svim mogućim tvrdim predmetima, kovanicama, baterijama za telefon, kamenjem, punim flašama, dijelovima metle, upaljačima, stolicama... Gordić je gađan stolicom koju je bacio navijač iz partera".

Cijela finalna serija obilovala je međusobnom mržnjom

Podsjećamo, incidenata je bilo i u drugoj utakmici u Beogradu te u Podgorici kad se serija preselila u Moraču. Nakon napada huligana s tribina, igrači Budućnosti su se povukli i 45 minuta nije se znalo hoće li se utakmica uopće odigrati. Ipak, Podgoričani su se vratili, no na parketu u ovim okolnostima nisu imali nikakve šanse.

> Totalni kaos u Beogradu: Budućnost se nakon napada ipak vratila na parket

 

Od početka je bilo jasno da je ova utakmica bila završena onog trenutka kad su napadnuti igrači Budućnosti napustili parket Pionira i otišli u svlačionicu. Kad su se nakon skoro sat vremena vratili na teren, Podgoričani nisu bili ni sjena momčadi koja je u samo par dana dva puta u svojoj dvorani nadigrala Beograđane.

Budućnost nije imala šanse

Preplašeni, demotivirani, zbunjeni, mislima totalno izvan igre, igrači Budućnosti nisu imali rješenja kako zaustaviti raspoložene igrače Zvezde. Crveno-beli su pogađali odakle su htjeli, ubacili su čak 16 trica uz fantastičan postotak šuta iz igre, dok su gosti imali vjerojatno najgoru šutersku večer ove sezone. Na koncu 54 ubačena poena Budućnosti dovoljno govore kakav je bio omjer snaga u Pioniru.

Kada je utakmica počela, Crvena zvezda brzo je ostvarila prednost od 18-8, Budućnost je do kraja prve četvrtine smanjila na 18-13, ali je u drugih 10 minuta igrao samo domaći sastav koji je na odmor otišao s nevjerojatnih 47-21. U drugom poluvremenu prednost Crvene zvezde narasla je i do najvećih 44 razlike.

Kelvin Rivers je sa 21 košem bio najefikasniji kod Crvene zvezde, dok je Norris Cole ubacio devet poena za Budućnost. 

Za Crvenu zvezdu ovo je četvrti naslov pobjednika  ABA lige, nakon 2015., 2016. i 2017  godine, a ovim naslovom osigurala je i nastup u Euroligi sljedeće sezone.

Svi pobjednici ABA lige:

2002  Olimpija
2003  Zadar
2004  Reflex
2005  Hemofarm
2006  FMP
2007  Partizan
2008  Partizan
2009  Partizan 
2010  Partizan

2011  Partizan
2012  Maccabi Tel Aviv
2013  Partizan
2014  Cibona
2015  Crvena zvezda 
2016  Crvena zvezda 
2017  Crvena zvezda 
2018  Budućnost

2019 Crvena zvezda

 

Pročitajte više