"Zvezda ima igrača rođenog četiri godine nakon smrti svoje majke. U čemu je fora?"

Foto: EPA, Screenshot: YouTube

RADE BOGDANOVIĆ (53), bivši reprezentativac Srbije i najpoznatiji sportski televizijski komentator u Srbiji, govorio je o derbiju srpskog nogometa između Partizana i Crvene zvezde (2:1), transferima Zvezde i njezinom veznom igraču, Gaboncu Gueloru Kangi.

"Osim borbenosti, derbi nije bio gledljiv. Ni jedni ni drugi nemaju kvalitetu. Razumijem Partizan i trenera Igora Duljaja, koji nije dobro prošao pripreme s ekipom. Partizan je loše organiziran. Duljaj je jako dobar i perspektivan trener, samo što je usamljen. Sam priča i sam se bori, nitko nije iza njega", izjavio je Bogdanović u emisiji Jutro na TV Prvoj.

"Zvezdin način kupovine mi je jako čudan"

O ljetnom prijelaznom roku Zvezde rekao je: "Koliko su samo novca ulupali i pogrešnih igrača kupili. Da ih je netko platio da kupe pogrešne, ne bi to uspjeli." Potom se dotaknuo napadača Cherifa Ndiayea (27), koji je ljetos došao u Zvezdu iz turske Adane za četiri milijuna eura. Podsjetimo, Ndiaye je od 2019. do 2021. igrao u Gorici.

"Kupili su Cherifa, koji je u Turskoj igrao nogomet, pred očima Fenerbahčea, Bešiktaša i Galatasaraya. Oni u njemu nisu vidjeli kvalitetu. Fener je uzeo Džeku u 37. godini ispred njega. Volio bih da mi netko kaže tko ga je predložio i doveo u Zvezdu.

Oni se pate. Njihov način kupovine mi je jako čudan", izjavio je Bogdanović, koji je igračku karijeru od početka devedesetih do 2005. proveo kao napadač u Željezničaru, južnokorejskim i japanskim klubovima, Atletico Madridu, nizozemskoj NAC Bredi, Werderu, Arminiji Bielefeld i Al Wahdi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Imate Kangu, dokazanog da se rodio četiri godine nakon smrti rođene majke"

Dotaknuo se i Kange, gabonskog veznjaka koji je 2016. kao slobodan igrač stigao u Zvezdu iz Rostova. Prema podacima Transfermarkta, Zvezda ga je 2018. prodala praškoj Sparti za milijun eura, da bi ga potom 2020. vratila kao slobodnog igrača. Nedavno je dobio trogodišnji ugovor iako je u završnici karijere. U srpnju 2023. godine postalo je upitno koliko godina zapravo ima.

Kanga će pred Afričkom nogometnom federacijom (CAF) zbog istrage započete prije dvije godine morati dokazati da nije lažirao rodni list. Tvrdi da je rođen 1990. godine, no problem je u tome što postoji dokumentacija koja dokazuje da je njegova majka preminula četiri godine ranije.

Navodno nije ni rođen u Gabonu, već u Demokratskoj Republici Kongo, a pravo ime trebalo bi mu biti Kiaku-Kiaku Kianga. Ukratko, godinama postoje tvrdnje da je Kanga stariji no što se predstavlja i da uopće nije onaj za kojeg se predstavlja.

Bogdanović je o Kangi - koji ove sezone ima 17 nastupa, tri pogotka i šest asistencija za Zvezdu - rekao: "Imate Kangu, dokazanog da se rodio četiri godine nakon smrti rođene majke, i onda mu Crvena zvezda u 36. godini daje novi trogodišnji ugovor. Objasnite nam u čemu je fora?"

Pročitajte više