MARCUS RASHFORD

Zvijezda Uniteda želi pomoći gladnoj djeci, vlada ga odbija. Sada je to postao pokret

Foto: Getty Images/Gulilver Image

MARCUS Rashford, napadač Manchester Uniteda, posljednjih je tjedana u fokusu javnosti ne zbog svojih igara nego zbog onog što radi izvan terena.

Podsjetimo, pod pritiskom kampanje koju je pokrenuo 22-godišnji engleski reprezentativac vlada premijera Borisa Johnsona odlučila je u lipnju produljiti tijekom ljeta program osiguravanja besplatnih obroka djeci iz siromašnih obitelji koji je uspostavljen za vrijeme karantene, dok su škole bile zatvorene.

Ipak, engleska vlada je odbila produljenje tog programa zbog rezanja administrativnih troškova diljem zemlje. Takva vijest izazvala je oštre kritike medija i političkih oponenata, ali je uskoro sve preraslo u pokret.

Naime, čak se pet jedinica lokalne samouprave u samo nekoliko sati organiziralo da o svom trošku ipak održe kampanju živom. U međuvremenu su se počeli povezivati i navijači na društvenim mrežama, a Rashford je svoj račun na Twitteru pretvorio u svojevrsni oglasnik za restorane, kafiće i zajednice koji su ipak odlučili sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji.

"Jednom sam i ja bio u takvoj situaciji i sistem je takav da se teško nađe izlaz. Sada kada imam mogućnost, osjećam se dužnim pomoći djeci koja imaju takve probleme. To je glavni razlog zbog kojeg ovo radim. Moja majka je morala raspoređivati hranu, sve je kupovala po točno određenoj cijeni. Uzimala bi sedam jogurta, kako bih imao po jedan jogurt za svaki dan u tjednu. Radila je najbolje što može, ali za obitelji s četvero ili petero djece nemoguće je održati korak. Ta djeca se trebaju brinuti o svom obrazovanju, a ne o tim stvarima. Nevjerojatno je da se to i dalje događa", rekao je Rashford u intervjuu za Guardian.

"Sjećam se i vremena kad sam bio gladan. Znao sam da moja mama radi teško. Ako nismo imali hrane, uvijek sam se mogao obratiti prijateljima. Shvatio sam da je to moj put odrastanja. Nadam se da će sad vlada reagirati i pomoći toj djeci. Korona je promijenila sve okolnosti, ali ovo je nešto što moramo osigurati", zaključio je.

Rashford je nedavno odlikovan Redom Britanskog carstva koji kraljica Elizabeta II. dodjeljuje za humanitarni rad.

Pročitajte više