10 dobrih vijesti tjedna

Foto: Index, Nedjeljko Đurić

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Zagrepčaninu se zapalio auto, vozač ZET-a ostavio autobus na stanici i trčao pomoći

U četvrtak je došlo do požara na automobili koji se zatekao na raskrižju Selske ceste i Jadranskog mosta u Zagrebu. Prva osoba koja je pritekla u pomoć vozaču u nevolji bio je vozač ZET-ovog autobusa koji vozi na liniji 109, Dugave-Črnomerec.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Stiglo nam je proljeće

Još jedno proljeće na sjevernu je Zemljinu polutku stiglo u 22:24. i trajat će do srijede, 21. lipnja, ove godine. Znamo da ste u osnovnoj školi učili da proljeće stiže 21. ožujka, ali ono već dvadeset i nešto godina službeno počinje dan ranije. 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Ravnatelj u Klisu sam razvozi obroke u područne škole i popravlja kvarove

Neven Tešija godinama je ravnatelj Osnovne škole Petra Kružića u Klisu, a protekla dva mjeseca sam razvozi obroke učenicima u područnim školama.

Budući da škola nema domara, ravnatelj je odgovoran i za sitne popravke po školi.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. Dinka nudi besplatan apartman osobi koja bi došla u Šarengrad: "Fale mi mama i tata"

Dinka Juričić iz Šarengrada na Facebooku je objavila da nudi besplatan apartman na obali Dunava osobi koja će se na mjesec dana doseliti kod nje kako bi joj pravila društvo.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6. Umirovljena profesorica u Splitu brine o mačkama lutalicama čiji skrbnici su umrli

Split godinama nema azil za napuštene životinje, pa o uličnim mačkama i psima brinu razne udruge i brojni pojedinci, volonteri, koji se o životinjama brinu isključivo iz ljubavi. Tako je brigu o napuštenim mačkama u Marmontovoj ulici vodio jedan stariji gospodin koji je preminuo, a sada o njima brine umirovljena profesorica Zrna Krstulović.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. Profesorica je uvela nov predmet. Djecu uči o financijama, priprema ih za pravi život

Učenici Prve zagrebačke gimnazije imaju priliku slušati jedinstveni predmet Financijska pismenost putem kojeg, između ostalog, usvajaju znanja o novcu, potrošačkim pravima i odgovornom trošenju, a nerijetko im predavanja drže uspješni poslovni ljudi koji im prenose svoja životna i poslovna iskustva. Nastavnica Zlata Paštar je prije sedam godina pokrenula ovaj projekt.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4. Dva hrvatska grada dospjela na popis najsretnijih gradova na svijetu

Hrvatski gradovi Zagreb i Koprivnica našli su se na popisu Happy City Indexa, koji provodi Londonski institut za kvalitetu života. Istraživači su vrednovali gradove prema čak 24 različita parametra, a istraživanje se odnosi na kvalitetu života i osjećaj sreće kod stanovnika tih gradova.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. Dečko s Down sindromom iz Pule oduvijek je htio biti policajac. Ostvario mu se san

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom Policijska uprava istarska ostvarila je dugogodišnju želju dečku iz Pule i omogućila mu da na jedan dan postane policijski službenik.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Prvi put u Hrvatskoj uništen tumor uz pomoć AI-ja i robotske ruke

Na kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice prvi put u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke.

"Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta", objavili su iz bolnice.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

1. Doktori iz Kliničke bolnice Dubrava u deset tjedana izveli devet transplantacija srca

Dugi niz godina Hrvatska uživa status zemlje predvodnice u transplantaciji organa, a tome u prilog ide i nedavni uspjeh doktora iz Kliničke bolnice Dubrava koji su od početka ove godine u osam tjedana izveli osam transplantacija srca te ujedno srušili svjetski rekord. U međuvremenu je izvedena još jedna transplantacija.

U KB-u Dubrava do sada je izvedeno oko 290 transplantacija srca, od čega je čak 110 osobno izveo doktor Igor Rudež, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju i voditelj transplantacijskog programa. Uz to, kao asistent je sudjelovao na još 40-ak transplantacija.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više