10 dobrih vijesti tjedna

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Ozlijeđena roda šetala Ivanić-Gradom, spasio ju jedan mještanin

Čovjek koji je u Ivanić-Gradu vidio jednu rodu odmah je uočio da nekako čudno drži krilo. Nije htio istog trenutka pozvati pomoć, misleći da je to možda samo način na koji drži krilo. No nakon nekog vremena je shvatio da joj je krilo ozlijeđeno te da joj je potrebna pomoć, pa je pozvao hvatače Dumovca da dođu po nju.

>>KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Gradi se autocesta do Dubrovnika

Ilustracija: Ivo Čagalj/Pixsell

HAC JE NAŠAO 1.3 milijarde eura za završetak cijele autoceste do Dubrovnika.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Robot na Rebru do sada obavio više od 400 operacija raka prostate

U NACIONALNOM robotskom centru u protekle je četiri godine obavljeno više od 400 preciznih operacija uklanjanja raka prostate, ističu u KBC-u Zagreb, jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje se obavljaju urološke operacije pomoću robotske platforme. "Radi se o minimalno invazivnom tipu zahvata bez klasičnog operativnog reza uz minimalan gubitak krvi", istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan tijekom prezentacije rada robota proteklog tjedna u KBC-u Zagreb.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. Stiže moćan lijek protiv Alzheimera

Lijek se u SAD-u prodaje pod imenom Leqembi, a sadrži antitijela koja uklanjaju plakove ili nakupine toksičnog proteina beta amiloida iz mozga. Prema prvim procjenama godišnja terapija košta oko 26.500 dolara.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6. Hrvatska osvojila pet medalja na Svjetskom prvenstvu u taekwondou

Arhiva: Josip Regović/Pixsell

Hrvatski taekwondo borac Marko Golubić osvojio je zlatnu medalju u finalu Svjetskog taekwondo prvenstva u Bakuu, što je ukupno rekordno peto odličje za Hrvatsku na SP-u

.>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. Rakitić igrač utakmice u finalu Europa lige

Najbolji nogometaš u skoro 150 minuta utakmice između Seville i Rome kad se ubroje silne sudačke nadoknade bio je hrvatski veznjak Ivan Rakitić.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4. "Žena mi rađa, pomozite": Policajac Josip pomogao obitelji zapeloj u gužvi u Zagrebu

Ilustracija: Slaven Branislav Babić/Pixsell

"BIO je petak, 5. svibnja oko 14.40 sati, za vrijeme dok su počele uobičajene gužve u prometu, policajac Josip obavljao je svoje redovne dužnosti, u to vrijeme nalazio se zaustavljen na znak crvenog svjetla na semaforu na jednom od najprometnijih raskrižja u Zagrebu, Radničke i Heinzelove ulice. U jednom trenutku, primijetio je da automobil pored njega daje zvučne signale odnosno da trubi, vozač se okreće prema njemu i traži pomoć"...

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. Gimnazijalac Oliver (16) oduševio potezom nakon što je pronašao izgubljen novčanik

Gimnazijalac Oliver Stojanović iz Vladičinog Hana u Srbiji pronašao je novčanik s dokumentima i novcem u lokalnom autobusu. U novčaniku je uz osobne dokumente te mjesečnu kartu bilo i 22.000 dinara (oko 190 eura). Oliver se ni trenutka nije dvoumio, već je odmah znao da sve mora vratiti vlasniku. 

>>KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Policajcima koji su porodili Zagrepčanku uručena medalja Grada

Sandi Kraljić, Lucija Kolega i Sonja Jovanović Jurić dobili su medalju Grada Zagreba koja im je uručena zbog "pružanja nesebične pomoći te iskazanog plemenitog čina i timskog rada prilikom poroda i skrbi o novorođenom djetetu i majci djeteta do dolaska medicinske službe". Oni su, naime, porodili jednu Zagrepčanku i brinuli o njoj i bebi do dolaska hitne pomoći.

>>KLIKNITE ZA ČLANAK

1. Povratnici iz Zambije: Želimo ovo zaboraviti i početi svoje živote kao novi roditelji

Screenshot: HRT

HRVATSKI državljani, četiri para i četvero njihove posvojene djece iz DR Konga, doputovali su jučer zrakoplovom iz Zambije u Ljubljanu, odakle je dijelu njih osiguran prijevoz kombijima do Zagreba, dok je dio išao automobilima u privatnom aranžmanu. Nakon sedam dugih mjeseci boravka u Zambiji tijekom kojih su prošli dva suđenja, dva uhićenja, zatvor...

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više