10 dobrih vijesti tjedna

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Otac ispisao poruku u snijegu ispred dječje bolnice u Beogradu za svog sina

Poruka u snijegu ispred Sveučilišne dječje klinike Tiršova u Beogradu dirnula je prolaznike, ali i čitavu regiju nakon što je fotografija objavljena na stranici Serbia Live - Beograd.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Ova zadarska osnovna škola je rasadnik uspješnih sportaša, evo tko je sve išao u nju

U ovim školskim klupama učio je i omiljeni Dado Pršo, ali i dvojica osvajača srebra na Mundijalu u Rusiji, Dominik Livaković i Šime Vrsaljko. Pred školom je mural posvećen sportašima, a u školskom hodniku pehari i dresovi Dominika i Šime. 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Josip kupio bus iz 1981. Neki se zeznu pa pomisle da je prava linija, on ih poveze

Josip Matulić vozač je splitskog gradskog prijevoza koji toliko voli svoj posao da je kupio i vlastiti autobus. I to retro autobus iz 1981. Sad ga vozi po gradu i besplatno prevozi zainteresirane građane.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. HGSS-ovci spasili iznemoglog psa iz kanjona rijeke Čikole

U ponedjeljak je na dežurni telefon HGSS stanice Šibenik stigla obavijest od centra 112 da se iz kanjona Čikole čuje lavež psa.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6. Sad postoji kontroler za gejmere s invaliditetom. Ivan nam je pokazao kako ga koristi

Playstation je izbacio jedan od zanimljivijih dodataka za PS5, a radi se o kontroleru za osobe s invaliditetom.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. U Zagrebu kreće rekonstrukcija jako važne ceste, imat će i novu tramvajsku prugu

Grad Zagreb objavio je natječaj za odabir izvođača radova za 1. etapu izgradnje Sarajevske ceste s komunalnom infrastrukturom. Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN), a rok za dostavu ponuda je 27. veljače 2024. godine.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4. Istraživači otkrili novi način dijagnosticiranja Alzheimera. "Ovo je revolucionarno"

Nalaz krvi mogao bi biti jednako pouzdan u otkrivanju Alzheimerove bolesti kao i bolne, lumbalne punkcije, a to bi moglo revolucionarizirati dijagnostiku bolesti, navodi se u novom istraživanju.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. Index doznaje: Vlasnici Boogie Laba traže 100 ljudi, otvaraju i lokal u New Yorku

Boogie Lab je zagrebački bistro, pekarnica i bar u Parku kneževa, u Ulici kneza Borne, smješten na više od 450 kvadrata unutarnjeg prostora i velike terase s dvorišne strane, koji su prošlog proljeća otvorili Karlo Vulin i Mladen Vidović, a sada se, kako doznajemo, šire - i to u New York, gdje će uskoro otvoriti novi lokal.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Filipinac nagrađen podgutnicom, leksikonom i bonom. Spasio je djecu iz gorućeg busa

Hrabri vozač školskog autobusa Filipinac Bienvenido Alivio primio je od gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara simbol toga kraja Turopoljsku podgutnicu kao čin zahvale zbog reakcije prilikom požara na školskom autobusu u Šiljakovini.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

1. Velika nada za oboljele od raka. Prvi put u Hrvatskoj izvedena Sleeve resekcija pluća

Liječnički tim iz KBC-a Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo je video-torakoskopsku resekciju pluća. Takozvana "Sleeve" resekcija omogućuje minimalno invazivan pristup i izvodi se na pacijentima s lokalno uznapredovalim rakom pluća koji je zahvatio središnji dišni sustav i krvne žile. Velika je to nada i vijest u zemlji u kojoj je rak pluća vodeći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više