10 dobrih vijesti tjedna

Foto: Ivan Balija/ePodravina

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Hrvat smislio solarnu punionicu elektroautomobila: Bit će svjetski hit

U svega šest mjeseci, koristeći samo vlastitu pamet, tvrtka Bravarija Ivanić iz Zagreba razvila je projekt koji bi mogao postati svjetski hit. Riječ je o prvoj svjetskoj mobilnoj solarnoj punionici za električne automobile (ili druga vozila).

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Ovoj Amerikanki je moždani implantat promijenio život. "Napokon sam sretna"

Amerikanka Amber Pearson opsesivno je prala ruke dok ne prokrvare, prestravljena idejom o kontaminaciji mikrobima sa svakodnevnih predmeta, što je bila iscrpljujuća posljedica njezina opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP). Danas su ti ponavljajući rituali prepušteni zaboravu zahvaljujući revolucionarnom moždanom implantatu koji se koristi za liječenje njezine epilepsije i OKP-a.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Jato kitova ubojica uspjelo se izvući iz leda u kojem su bili zarobljeni od utorka

Jato od najmanje deset orki uspjelo se spasiti iz leda u kojem su ostali zarobljeni. "Vjerujemo da su uspjeli sigurno pobjeći", rekao je lokalni dužnosnik u primorskom gradu Rausu, nakon što su pregledali najnovije snimke tog područja. Nagađaju da su se kitovi vjerojatno probili između pukotina u ledu. 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. Dumovec pokrenuo akciju udomljavanja pasa koje nitko ne želi: Ajmo im pomoći

Iz Dumovca, skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, objavili su da su pokrenuli novu akciju pod nazivom Tjedan nevidljivih pasa. Cilj je pomoći psima koje nitko ne želi - neki su kod njih godinama. Zbog toga su ih odlučili sve, jednog po jednog, predstaviti javnosti.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6.  Hrvatska tvrtka razvila sustave koje koriste milijuni ljudi u Saudijskoj Arabiji

IT tvrtka Q nastavlja širiti svoj portfelj uspješnih suradnji s klijentima diljem svijeta. Nakon izbijanja rata u Ukrajini i energetske krize u Europi, tvrtka Q strateški je proširila svoje poslovanje na području Bliskog istoka.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. Mladi par iz Slavonije popeo se na Kilimandžaro. Detaljno su nam opisali tu avanturu

Dorotea Nađ (26) i Andreas Martin (27), mladi par iz Slavonije, odvažili su se na nesvakidašnju avanturu - otputovali su u Tanzaniju i popeli se na vrh Kilimandžara. Planinarenje je njihova strast. Nakon što su se popeli na brojne vrhove u regiji, odlučili su ostvariti svoj san i otići na Kilimandžaro.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4. Otvoren novi prostor za beskućnike u centru Zagreba

Grad Zagreb otvorio je novi prostor za beskućnike u centru grada. Dvadesetak korisnika imat će suhi obrok i topli napitak, bit će im dostupna mala kuhinja i blagovaonica te osigurani besplatni kuponi za javno kupalište Diana. 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici

Tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta iz Zagreba (FER) pobijedio je na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju. Pobijedili su s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Riječki Surf'n'Fries se širi. Hrvatski krumpirići stigli u Britaniju

Najuspješniji hrvatski franšizni lanac Surf'n'Fries, koji su pokrenuli Riječani Andrija Čolak i Denis Polić, proširio se na Ujedinjeno Kraljevstvo. Upravo je Čolak na svom Facebooku podijelio vijest o proširenju lanca.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

1. Hajdukovci od prikupljenog novca kupili novu kuću zlostavljanom mladiću iz Koprivnice

Navijači i članovi Hajduka okupljeni u Društvu prijatelja Hajduka iz Šibenika objavili su kako su kupili kuću zlostavljanom 20-godišnjaku Igoru Idriziju iz Koprivnice i njegovoj majci Nadici. Podsjetimo, nedavno je javnost potresla snimka zlostavljanja Igora koji ima autizam. Snimljeno je kako ga jedan nasilnik tjera da navija za Dinamo i šamara ga.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više