10 dobrih vijesti tjedna

Foto: Robert Anic/PIXSELL

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Dinamo u osmini finala Konferencijske lige. Prvi put je prošao Španjolce

Dinamo je s ukupnih 2:1 bio bolji od Betisa i tako je prvi put u povijesti izbacio neki španjolski klub. U osmini finala Konferencijske lige hrvatski prvak igrat će protiv PAOK-a, grčkog kluba koji je u kvalifikacijama s 3:0 bio bolji od Hajduka.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Ledov sladoled osvojio srebro na svjetskoj konferenciji u Gvatemali

King Harmony, sladoled od pistacije i bobičastog voća, stručnjaci za sladoled ocijenili su kao jedan od najinovativnijih u prošloj godini. Srebrnom nagradom u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda nagradio ga je IICC (International Ice Cream Consortium) na svojoj redovnoj godišnjoj konferenciji nakon prezentacije i kušanja sladoleda proizvedenih diljem svijeta.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Hrvatska će uskoro dobiti 13. park prirode

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je da intenzivno radi na aktivnostima oko zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore te bi to područje Hrvatskog zagorja uskoro trebalo biti proglašeno parkom prirode.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. Tomašević ide u veliku obnovu Doma zdravlja Zapad

Grad Zagreb najavio je da početkom ožujka kreće u 10.6 milijuna eura vrijednu cjelovitu obnovu Doma Zdravlja Zagreb - Zapad u Prilazu baruna Filipovića tijekom koje će građani zdravstvene usluge moći dobiti na zamjenskim adresama.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6. Ovo je rekord: Hrvatska bez pjesme je na 3. mjestu eurovizijskih kladionica

Hrvatska je trenutno na trećem mjestu kladionica za Eurosong, što je njezina najbolja pozicija na eurovizijskim kladionicama ikad. 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. Mladi umjetnik oslikao prostore dječje psihijatrije u Splitu

Mladi umjetnik Joško Buljanović, koji stvara pod pseudonimom Jay Bird, oslikao je prostore dječje i adolescentske psihijatrije Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4. Petar (18) iz Slunja ima dijagnozu iz spektra autizma. S obitelji proizvodi domaću tjesteninu

Svaki dan izrađuje domaću tjesteninu, a dok se tijesto mijesi, ranije osušenu tjesteninu mora izvagati i spakirati. Sve to radi uz pohađanje redovite škole u Karlovcu.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. Srednjoškolac Dominik Mihaljinec iz Krapine je najbolji mladi prevoditelj u Hrvatskoj

Već 17 godina Europska komisija organizira Juvenes Translatores, natjecanje u prevođenju za srednjoškolce. Na posljednjem je sudjelovalo 3056 učenika iz 27 zemalja članica EU. Dominik Mihaljinec, učenik 3.c razreda Srednje škole Krapina, odnio je titulu najboljeg prevoditelja iz Hrvatske. 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Lucasu su dali godinu dana života, a onda je potpuno izliječen. "Ovo budi nadu"

Vijest da je belgijski šestogodišnjak Lucas uspješno izliječen od rijetkog, smrtonosnog raka mozga odjeknula je nedavno u stručnoj i općoj javnosti. Uz terapiju lijekom Everolimusom dječak je uspio doživjeti 13. godinu, čak sedam godina nakon što mu je postavljena dijagnoza rijetkog, ali vrlo smrtonosnog raka - glioma moždanog debla, prema kojoj se očekivalo da će umrijeti unutar godine dana.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

1. Mladi hrvatski doktor uvodi nove metode, s timom obavio preko 140 operacija

Luka Matak mladi je ginekolog iz Zadra. Uveo je nekoliko inovativnih postupaka liječenja, a niže i priznanja. Takozvana ViNotes operacija tek je nedavno prvi put izvedena u Hrvatskoj, a minimalno je invazivna jer se koriste prirodni otvori u tijelu kako bi se došlo do ciljanog organa.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više