10 dobrih vijesti tjedna

Foto: Index, Pixsell

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Ovo je novi sustav koji je obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Prvi put je testiran novi protupoplavni montažno-demontažni sustav. Projekt je vrijedan preko 4.25 milijuna eura. Radovi na sustavu uključivali su izgradnju i modernizaciju postojećih obrambenih struktura, poput nasipa i odvodnih kanala, kako bi se omogućilo poboljšano upravljanje vodama i smanjenje opasnosti od poplava.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Napuštanje životinja postaje kazneno djelo. "Ovo je povijesna odluka"

Uvedeno je novo kazneno djelo napuštanja životinja, kažnjivo zatvorskom kaznom i do dvije godine. Prijatelji životinja ocijenili su ovu odluku povijesnom.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Skaču po lokvama, doručkuju na travi. Ovo je priča o šumskom vrtiću u Hrvatskoj

Hladno i kišno vrijeme nisu nikakav problem za šumsku djecu. Da, u Hrvatskoj zaista postoji šumski vrtić. Prije pet godina Francesca Miličević u Puli je otvorila obrt za čuvanje djece Šumska djeca. Ondje dan počinje u 8 sati, kada se mališani i njihovi odgojitelji okupljaju na rubu šume Tivoli na Velom Vrhu.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. "Koza nostra": HGSS-ovci iz živog blata kod Orahovice spasili mlade koze, pogledajte

Pripadnici HGSS stanice Orahovica su spasili pet mladih koza na području Zdenčine. Životinje su zapele u taložnici, odnosno tzv. živo" blatu. HGSS-ovci su imali pune ruke blata, odnosno posla, ali na kraju su uspjeli osloboditi koze. Akciju su prikladno nazvali "Koza nostra".

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6. Objavljen popis 100 najboljih plaža na svijetu, na njemu su se našle i dvije hrvatske

Londonski portal Beachatlas, poznat kao vodič za plaže, objavio je listu 100 najboljih plaža na svijetu, a na njihovom popisu našle su se i dvije hrvatske.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. Putnicu oduševio potez vozača ZET-a: "Čitav bus mu je zapljeskao"

Čitateljicu Indexa oduševio je potez vozača ZET-a pa ga je odlučila javno pohvaliti.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4. Pričali smo s vozačem ZET-a čiji je potez oduševio mnoge: Svi pomažemo, nisam jedini

Pronašli smo vozača ZET-a koji je svojim potezom oduševio mnoge. Opisao nam je kako je zapravo sve izgledalo.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. Hrvatski rukometaši plasirali su se na Olimpijske igre

Hrvatski rukometaši i službeno su osigurali plasman na Olimpijske igre u Parizu. Momčad novog izbornika Dagura Sigurdssona to je ostvarila pobjedama nad Austrijom i Njemačkom, a Austrija je slavljem protiv Alžira 41:26 onemogućila ludu teoriju po kojoj je Hrvatska u zadnjem kolu kvalifikacija mogla ostati bez plasmana.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Specijalna bolnica Goljak predstavila robotsku rehabilitaciju za djecu

Specijalna bolnica za rehabilitaciju djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak predstavila je napredne robotske terapije kroz čiji je sedmotjedni ciklus na sedam rehabilitacijskih robota prošlo gotovo 350 djece.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

1. Tim dr. Rotima izveo pionirsku operaciju skolioze. "Ovo je šansa za normalan život"

Na Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice u četvrtak je izvedena pionirska operacija korekcije skolioze. "Ovo je značajan korak naprijed u našem putu da pomognemo pojedincima prevladati izazove koje postavlja skolioza i voditi zdravije, ispunjenije živote", rekao je prof. dr. sc. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više