10 dobrih vijesti tjedna

Foto: Profimedia

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Prekrasan gol Andreja Kramarića

Igrala se 20. minuta utakmice 28. kola Bundeslige između Hoffenheima i Augsburga kad se Andrej Kramarić upisao u strijelce i zabio krasan gol za 2:0 domaće momčadi. Čak mu je i trener pljeskao.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Čovjek kojem je transplantiran bubreg svinje otpušten iz bolnice: "Dobro je. Ne treba dijalizu"

Prvi čovjek na svijetu kojemu je uspješno transplantiran bubreg genetski modificirane svinje otpušten je jučer iz Opće bolnice Massachusetts (MGH) u SAD-u, dva tjedna nakon operacije. Bolnica navodi da novi bubreg dobro funkcionira i da pacijentu nije potrebna dijaliza. "Otpušten sam iz bolnice i mogu ići kući, ovo je jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu", kazao je Rick Slayman (62).

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Hrvatski pisac poslao poruku djeci koja nisu prošla na LiDraNo: "Ja sam jedan od vas"

Kristian Novak, hrvatski književnik i jezikoslovac te profesor na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i ove je godine bio član žirija za državni LiDraNo. Tim je povodom preko svog Facebook profila poslao poruku djeci koja su se natjecala, ali nisu prošla dalje. Mnoge pratitelje oduševio je svojom objavom.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. Tajvanac svirao na ulici u Zenici pa mu vjetar otpuhao novac. Potez građana ga dirnuo

Tajvanac Steve Lin ugodno se iznenadio ljudima u Bosni i Hercegovini. Točnije, u Zenici. On je nedavno svirao na ulici u tom gradu, ali u jednom trenutku mu je vjetar otpuhao novac. Prolaznici su mu odmah priskočili u pomoć i pomogli mu vratiti novčanice u torbu za gitaru.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6. Velik transfer hrvatskog hit-igrača

Dominik Kuzmanović igrat će sljedeće sezone u rukometnoj Bundesligi. Sjajni mladi hrvatski rukometni golman iz našičkog Nexea ide u Gummersbach. "Njemačka reprezentacija ne pamti ga po dobrome. On je bio taj koji je odigrao ključnu ulogu u tome da njemačka reprezentacija pretrpi uvjerljiv poraz na Europskom prvenstvu i u kvalifikacijama za Olimpijske igre", piše Sport Bild.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. Odlične vijesti iz New Yorka: Hrvatska maslinova ulja osvojila 35 zlatnih medalja

U New Yorku je nedavno održano najveće svjetsko ocjenjivanje ekstradjevičanskih maslinovih ulja The New York International Olive Oil Competition, na kojem je velik broj ulja naših maslinara nagrađen zlatnom medaljom, točnije njih 35.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4.  Unatoč pandemiji koronavirusa, očekivani životni vijek ljudi je porastao

Očekivani životni vijek odraslih osoba globalno se produljio za 6.2 godine od 1990. do 2021. unatoč uočenom padu povezanom s pandemijom koronavirusa između 2019. i 2021., pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. Budimir za povijest Osasune. Uspio je što nitko nije 88 godina

Hrvatski reprezentativac Ante Budimir zasjeo je na prvo mjesto ljestvice strijelaca španjolske lige i upisao se u povijest Osasune kao tek drugi njen igrač i prvi nakon 88 godina koji je u jednoj sezoni najvišeg ranga španjolskog nogometa zabio više od 15 golova.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Petar iz Gornje Paklenice spasio život dvjema medvjedicama. Sad su mu ljubimice

Petar Tubić iz Gornje Paklenice, kod Doboja, spasio je dvije male medvjedice od sigurne smrti na planini Ozren nakon što su u divljini ostale bez majke. Sada su Maša i Ljubica pitomi kućni ljubimci.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

1.  Ovo je robot Hugo. Već je asistirao na desetak operacija u KBC-u Split

U KBC-u Split uspješno je obavljeno desetak operacija pomoću robota asistenta Hugo, vrijednog 5.7 milijuna eura. Prve operacije obavljene su 11. ožujka i od tada se provode redovito. Robot asistent Hugo RAS tvrtke Medtronic najmoderniji je sustav za robotsku kirurgiju i prvi takav u hrvatskim bolnicama.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više