10 godina od smaknuća Saddama Husseina: "Sve što smo znali o njemu bilo je pogrešno"

Screenshot: YouTube

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE "sve su krivo shvatile" o Saddamu Husseinu i Iraku, tvrdi analitičar CIA-e koji je ispitao ovog bivšeg diktatora.

John Nixon proveo je nekoliko razgovora s diktatorom i sada tvrdi da je Amerika bila potpuno u krivu u vezi svoje intervencije u Iraku - i to na više načina, piše Independent.

Tvrdi da je, između ostalog, CIA-in pogled na Husseinove stavove o korištenju kemijskog oružja bio potpuno pogrešan. Također, tvrdi da su bili u krivu u vezi njegovog zdravstvenog stanja, osobnih navika i njegove umiješanosti u upravljanje Irakom.

Do smrti tvrdio da je nevin

Nakon što je uhićen, Nixon je pozvan da identificira Husseina i ispita ga. Kaže da je taj razgovor "okrenuo sve pretpostavke SAD-a naglavce".

"Irak nije teroristička zemlja. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom i nemamo oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva prijetnja našim susjedima. No, američki predsjednik (George W. Bush) kazao je da Irak želi napasti njegovog tatu i rekao da smo imali 'oružje za masovno uništenje'", pričao je tada, prema riječima Nixona, Saddam Hussein.

"Koristiti kemijsko oružje protiv svijeta? Postoji li uopće netko s fakultetskom diplomom tko bi to stvarno učinio? Zašto bismo uopće koristili takvo oružje kad ono nije bilo korišteno protiv nas?", navodno je kazao Hussein.

Nixon tvrdi da je iz ispitivanja shvatio da je Hussein bio potpuno nezainteresiran za to što radi njegova vlada te da uopće nije imao pravi plan za obranu. Uporno je tvrdio i da nema veze s terorističkim napadom na SAD 11. rujna 2001. godine.

Saddam Hussein uhićen je u podrumu jedne farme u gradu Adwaru, udaljenom 15-ak kilometara od njegova rodnoga grada Tikrita. Suđeno mu je te je pogubljen 30. prosinca 2006. godine.

Pročitajte više