11 godina od pada Slobodana Miloševića

DANAS se navršava jedanaest godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Naime, nakon višednevnih prosvjeda i štrajkova širom Srbije centralne demonstracije održane su 5. listopada 2000. u Beogradu, na poziv tadašnje Demokratske opozicije Srbije. 

Demonstranti su 5. listopada u Beograd, na plato ispred Savezne skupštine, stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugim desetine kilometara iz čitave Srbije, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala pružati otpor i mahom se pridružila narodu.

U večernjim satima građanima se s terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. listopada Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Slobodan Milošević je u travnju 2001. uhićen zbog financijskih malverzacija, a dva mjeseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gdje mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Umro je 11. ožujka 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Pročitajte više