Plenković i Bujanec jučer 10 minuta pričali kod frizera

Foto: Pixsell, Index

PREMIJER i šef HDZ-a Andrej Plenković i desničar Velimir Bujanec danas su se nešto nakon 15 sati susreli u frizerskom salonu Neno u Zagrebu, gdje se obojica šišaju. No, kako doznajemo od pouzdanog izvora koji ih je tamo i vidio, njih dvojica su u salonu pričala oko 10 minuta, nakon čega je Plenković, kojeg je ispred čekala njegova pratnja, otišao.

Plenkovićev glasnogovornik Indexu tvrdi da je to bio slučajni susret. Naš izvor opisuje kako su Plenković i Bujanec stajali u salonu i razgovarali, nakon čega je Plenković otišao, a Bujanec sjeo na stolicu za šišanje. Nakon što je Bujanec otišao, salon se zatvorio.

S obzirom na to da nekako ne vjerujemo da Plenković kod frizera dolazi nenajavljeno ili da ne zna tko će u salonu biti prije ili poslije njega, pitali smo vladu i Plenkovićevog glasnogovornika Marka Milića sljedeća pitanja:

1. O čemu je premijer Plenković danas razgovarao s Velimirom Bujancem u frizerskom salonu Neno?

2. Koliko je dugo razgovor trajao?

3. Je li se radilo o slučajnom susretu ili je razgovor unaprijed dogovoren?

4. Jesu li se Plenković i Bujanec nalazili i razgovarali i prije današnjeg razgovora i ako jesu, kada i koje su bile teme razgovora?

5. S obzirom na to da se susreće i razgovara s Bujancem, podržava li premijer Plenković Bujančeve istupe, širenje mržnje i njegovo ponašanje zbog kojeg je pravomoćno osuđen (plaćanje prostitutki kokainom)?

6. Je li današnji razgovor održan u sklopu postizbornih koalicijskih pregovora?

7. Je li današnji razgovor imao veze s Domovinskim pokretom i je li se u razgovoru spominjao Domovinski pokret?

8. Kako će manjine reagirati na današnji razgovor između Plenkovića i Bujanca?

Milić: Slučajno su se susreli, nije prvi put

Plenkovićev glasnogovornik odgovorio nam je kratko da se radilo o slučajnom susretu, budući da se obojica šišaju u istom salonu te da nije prvi put da se tamo susreću. "Slučajan susret, nema veze s pregovorima, obojica se šišaju tamo godinama, što je općepoznato", odgovorio je za Index Milić. Na ponovljeni upit kako su to Plenković i Bujanec slučajno razgovarali 10-ak minuta i što su točno bile teme razgovora koji nije bio tek usputni, nismo dobili odgovor. "Pričali su vrlo kratko, pozdravili se. Nije bio razgovor od 10 minuta", tvrdi Milić.

Da Plenković itekako zna izbjeći neželjene razgovore pokazuje slučaj iz 2022. Tada se u frizerskom salonu u isto vrijeme našao s Ivicom Todorićem. Kako je javio Nacional, čim je čuo Todorićev glas, Plenković je brzo pobjegao.

Pjevao o klanju Srba, ugostio Šešelja

Bujanec je lani snimljen kako pjeva o klanju Srba i slavi ustaše. "Oj, ustaše, braćo mila, duboka je voda Drina", pjeva neonacist Bujanec s dvojicom muškaraca na snimci. Ubrzo se voditelj desničarske TV emisije, koji u tim trenucima otežano govori, obraća u kameru i govori: "Ako misle neki da nećemo pjevat jer će ono kurvino kopile Babić (nerazgovijetno op.a.)... Sad za njega."

Potom neonacist Bujanec započinje pjesmu koja veliča klanja u logorima zločinačke i kvislinške NDH. "Jasenovac i Gradiška Stara, Jasenovac i Gradiška Stara...", pjeva u intimnom zagrljaju s dvojicom drugova. Pa daje upute jednom od njih da kaže "Veljinih mesara" umjesto "Maksovih mesara" u dijelu o klaonici Srba u Čapljini. "To je kuća Veljinih mesara, to je kuća Veljinih mesara", čuje se još na snimci.

 

2019. je Bujanec ugostio Miroslava Škoru, koji je tada bio predsjednički kandidat. Škoro je u Bujančevoj emisiji najavio da će zabraniti SDSS ako postane predsjednik. 

2014. je u svojoj emisiji Bujica ugostio i četničkog vojvodu i ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Bila je to nakaradna emisija u kojoj je Bujanec počeo prilog s tezom kako tadašnji premijer Ivica Dačić nije u pravu kada za Šešelja kaže da je "marginalan političar". U ugodnom razgovoru Bujanec je Šešelja pustio da se brani od Haaga, a kada je govorio da nije kriv za slučajeve silovanih žena u Vukovaru, Bujanec nije reagirao.

"Četnici su se 1945. pridružili partizanima, a početkom devedesetih su istupili iz partizana. Početkom devedesetih nisam čuo ni jednog Srbina da se izjašnjava partizanom", rekao je Šešelj, a Bujanec velikodušno prihvatio tu tezu.

>> Kako je Šešelj doveo Kolindu na vlast, a Bujanec pomogao da ga se oslobodi

Bujanec, valja podsjetiti, ne krije svoje veze s Domovinskim pokretom, bio je i u njihovom stožeru za vrijeme izbora, a video atmosfere podijelio i na svom Facebooku: "Ostanite i dalje baš takvi - kakvi jeste! Budite svoji, čvrsti i ponosni! Prkosno se oduprite svim vrstama pritisaka! Budite najtvrđa hrvatska stijena i najjača, nesalomljiva karika u lancu ostvarenja svih nacionalnih interesa", poručio je tada. Stoga je posebno zanimljiv susret dvojice u frizerskom salonu, s obzirom na pregovore za slaganje vladajuće većine.

Bujanec i Igor Peternel (DP)

Bujanec i Stipo Mlinarić Ćipe (DP)

Pročitajte više