11 poginulih u napadu američke bespilotne letjelice na sjeveru Pakistana



NAJMANJE je 11 osoba poginulo u raketnom napadu bespilotne letjelice na selo u blizini grada Miran Shaha u pakistanskoj pokrajini Sjeverni Waziristan, za koje se vjeruje da je sjedište talibanskih militanata.

Identitet poginulih još nije poznat, a lokalne pakistanske vlasti pretpostavljaju da su napad izvršile američke letjelice, koje su ciljale jednu od kuća u spomenutom selu sumnjajući da se u njoj kriju militanti. Plemensko područje Sjevernog Waziristana izolirani je dio zemlje, zbog čega je idealno skrovište za pripadnike talibanskog pokreta i organizacije Al-Qaida.

Upravo je taj dio Pakistana česta meta napada američkih bespilotnih letjelica, iako američke vojne snage nerado priznaju da stoje iza tih napada, a prešutno ih priznaju i odobravaju i pakistanske vlasti.

U jednom od takvih nedavnih napada, izvršenom krajem svibnja, ubijen je i treći čovjek Al-Qaide Mustafa Abu al-Yazid, poznat i kao šeik Said al-Masri. Samo tijekom 2010. godine, prema podacima pakistanskih vlasti, u 70-ak napada bespilotnih letjelica ubijeno je više od 200 ljudi, a mnogi od njih bili su civili.

Pročitajte više