12 ministarstava u Norveškoj mete hakerskog napada

Ilustracija: Shutterstock

Dvanaest norveških ministarstava našlo se na udaru kibernetičkog napada, priopćila je norveška vlada. To je najnoviji u nizu napada na javni sektor najvećeg europskog isporučitelja plina i najsjevernije članice NATO-a.

"Identificirali smo slabosti na platformi jednog našeg opskrbljivača. To je sada riješeno", rekao je Erik Hope, voditelj vladine agencije za pružanje usluga ministarstvima.

"Prerano je reći tko stoji iza toga i koliku je štetu nanio napad"

Napad je uočen 12. srpnja zahvaljujući "neuobičajenom" prometu na platformi jednog dobavljača. Kibernetički napad je predmet policijske istrage.

"Prerano je reći tko stoji iza toga i koliku je štetio nanio taj kibernetički napad", rekao je Hope. Nakon pada isporuke ruskog plina, Norveška je sada najveći opskrbljivač plina u Europi i najveći zapadnoeuropski izvoznik nafte.

Ured premijera te ministarstva obrane, pravosuđa i vanjskih poslova nisu pogođena tim napadom jer koriste različite IT platforme, pojasnio je Hope.

Norveški državni sektor bio meta kibernetičkih napada i lani u lipnju

Norveški državni sektor je bio i prije bio meta kibernetičkih napada, uključujući i onaj iz lipnja 2022., kada je izveden kibernetički napad tzv. distribuiranim onemogućavanjem pružanja usluge (DDoS).

Taj se napad pripisivao "kriminalnoj proruskoj skupini".

Broj kibernetičkih napada se u toj zemlji između 2019. i 2021. utrostručio. U 2022. je taj broj bio na razini iz 2021.

Pročitajte više